Σάββατο, 08 Φεβρουαρίου 2020 21:02

Καλαμάτα: Νέος προσωρινός μειοδότης για ανάπλαση Κολοκοτρώνη

Καλαμάτα: Νέος προσωρινός μειοδότης για ανάπλαση Κολοκοτρώνη

 

Να συνεχιστεί η διαδικασία του διαγωνισμού και να επιλεγεί προσωρινός μειοδότης αυτός με τη δεύτερη προσφορά, για το έργο ανάπλασης του δικτύου οδών και πεζοδρόμων στο Ιστορικό Κέντρο (οδοί Κολοκοτρώνη, Σφακτηρίας, Καπετάν Κρόμπα κλπ. και αναβάθμιση υφιστάμενου παιδότοπου), προϋπολογισμού 644.000 ευρώ, αποφάσισε χθες η Οικονομική Επιτροπή του Δήμου Καλαμάτας.

Αυτό θα έχει σαν αποτέλεσμα το έργο να υλοποιηθεί τελικά με περισσότερα χρήματα, σε σχέση με τη μεγαλύτερη έκπτωση που είχε δοθεί. Και αυτό γιατί ο προσωρινός μειοδότης, η εταιρεία PPS Square με έκπτωση 63,15%, δεν δέχθηκε να ανανεώσει την οικονομική του προσφορά (οι προσφορές έληξαν στις 2 Φεβρουαρίου). Ο δεύτερος μειοδότης και προσωρινός πλέον, η εταιρεία «Ικτίνος» είχε προσφέρει έκπτωση 43,84%.

Στη συνεδρίαση τονίστηκε ότι οι επιτροπές διενέργειας διαγωνισμών έργων με μέλη - μηχανικούς από δήμους άλλων νομών, που προβλέπει το νέο θεσμικό πλαίσιο, καθυστερεί σοβαρά τη διαδικασία ανάδειξης αναδόχου, καθώς έχουν αρκετές υποχρεώσεις στις υπηρεσίες τους και δεν ενδιαφέρονται ιδιαίτερα για τα έργα άλλων περιοχών. Αποτέλεσμα είναι να πηγαίνει πιο πίσω η υλοποίηση - και ακόμα πιο πίσω με την άρνηση μειοδοτών να ανανεώσουν την οικονομική τους προσφορά.

Στη χθεσινή Οικονομική Επιτροπή επισημάνθηκε ότι η αρμόδια υπηρεσία του δήμου για την υλοποίηση των συγκεκριμένων έργων, η Διεύθυνση Προγραμματισμού, πρέπει πέρα από τις τηλεφωνικές ενοχλήσεις της προς τους προέδρους των επιτροπών, να πιέζει και με email για την επίσπευση των διαδικασιών, για να μην δημιουργούνται υπόνοιες για στήριξη κάποιου εργολάβου ή ενδεχόμενης συνεννόησης εργολάβων.

Να υπενθυμίσουμε όμως ότι οι διαδικασίες για το συγκεκριμένο έργο καθυστέρησαν και για έναν ακόμα λόγο: Η Οικονομική Επιτροπή ζήτησε αιτιολόγηση της μεγάλης έκπτωσης από τον προσωρινό μειοδότη. Αιτιολόγηση που δεν έπεισε την επιτροπή, καθώς και ο προσωρινός μειοδότης έδειχνε διστακτικός. Και ενώ φαινόταν να αλλάζει απόφαση και να οδηγείται στον επόμενο, τελικά η επιτροπή επέστρεψε στον προσωρινό μειοδότη, φοβούμενη μην κατηγορηθεί πως δεν προστάτευσε τα οικονομικά συμφέροντα του δήμου, χρεώνοντάς τον με περισσότερα χρήματα (120.000 ευρώ, από τη διαφορά των εκπτώσεων) για την υλοποίηση του έργου.

Γ.Σ.