Τετάρτη, 11 Μαρτίου 2020 09:01

Ικανοποίηση για το επίπεδο πρόληψης για τον κορονοϊό στο Δήμο Καλαμάτας

Γράφτηκε από την
Ικανοποίηση για το επίπεδο πρόληψης για τον κορονοϊό στο Δήμο Καλαμάτας

 

 

“Το επίπεδο πρόληψης είναι πολύ υψηλό” ήταν το μήνυμα από τη συνάντηση - συζήτηση φορέων του Δήμου Καλαμάτας για τον κορονοϊό, στην αίθουσα “Δημάρχου Χρήστου Μαλαπάνη" στο ιστορικό Δημαρχείο της πόλης.

Επί τάπητος τέθηκαν τα ζητήματα που αφορούν την προετοιμασία σε επίπεδο πρόληψης και τον καλύτερο συντονισμό όλων των φορέων που εμπλέκονται με την υποδοχή, εξυπηρέτηση, μετακίνηση επισκεπτών κ.ά., καθώς, όπως αναφέρθηκε, “είναι σημαντικό όλοι μαζί να εξασφαλίσουμε συνθήκες, ώστε η πόλη και ο δήμος να παραμείνει ασφαλής προορισμός”.

Ο δήμαρχος Θαν. Βασιλόπουλος ενημέρωσε για όλες τις τελευταίες εξελίξεις, τις οδηγίες που έχουν δοθεί από τον ΕΟΔΥ και τις αποφάσεις που ο δήμος έχει λάβει στο πλαίσιο της πρόληψης για την αντιμετώπιση του κορονοϊού. “Για να υπάρξει επιτυχία πρέπει να συνεργαστούμε όλοι”, παρατήρησε χαρακτηριστικά.

Η αντιδήμαρχος Ελ. Αλειφέρη, που είχε τον συντονισμό της συζήτησης, ανέφερε ότι πρέπει να γίνουν όλες οι ενέργειες συντονισμένα, προκειμένου να αντιμετωπίσουμε τις συνέπειες εξάπλωσης του ιού με τις λιγότερες δυνατές συνέπειες, τόσο σε επίπεδο υγείας όσο και στο επίπεδο της οικονομίας, εστιάζοντας και στον τουρισμό. Στην οικονομική αποτύπωση της κατάστασης αναφέρθηκε ο αντιδήμαρχος Γ. Φάβας.

Στη συνέχεια, το λόγο έλαβαν εκπρόσωποι δομών και φορέων, οι οποίοι ενημέρωσαν για τα μέτρα που έχουν ληφθεί και τον σχεδιασμό που υπάρχει. Στην τήρηση του πρωτοκόλλου που ισχύει σ’ αυτές τις περιπτώσεις και στην ενσωμάτωση των οδηγιών από τον ΕΟΔΥ εστίασαν ο αερολιμενάρχης και ο λιμενάρχης Καλαμάτας. Για τα μέτρα πρόληψης που ήδη λαμβάνονται ενημέρωσαν ο πρόεδρος του Υπεραστικού ΚΤΕΛ Ν. Μεσσηνίας, ο πρόεδρος του Αστικού ΚΤΕΛ Καλαμάτας, εκπρόσωποι των ταξί και ραδιοταξί.

“Πολυτραυματία της ασύμμετρης απειλής” χαρακτήρισε τον τουρισμό ο πρόεδρος της Ενωσης Ξενοδόχων Μεσσηνίας Δημ. Καραλής, ο οποίος εξέφρασε την ανησυχία του κλάδου του για τις συνέπειες του κορονοϊού στην οικονομία, στην έναρξη της τουριστικής περιόδου, ενημερώνοντας για ακυρώσεις συνεδρίων, σχολικών εκδρομών κ.ά. Στο ίδιο πλαίσιο και η τοποθέτηση εκπροσώπων καταλυμάτων, ενώ ενημέρωση σχετικά με τα μέτρα πρόληψης έγινε και από εκπροσώπους των ξενοδοχοϋπαλλήλων.

Μέτρα οικονομικής στήριξης ζήτησε από την πλευρά του ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Μεσσηνίας Βαγγ. Ξυγκώρος, στην τοποθέτησή του στη σύσκεψη, αναφέροντας πως “πρέπει να αντιληφθούμε ότι το χτύπημα θα είναι πολύ μεγάλο, όχι μόνο στον τουρισμό”. Αναφορά και στις ενέργειες των Καταστημάτων Υγειονομικού Ενδιαφέροντος από τον πρόεδρο του ΣΚΥΕ Καλαμάτας Ανδρ. Ζαγάκο.

“Συνιστούμε ψυχραιμία, ακολουθούμε τις οδηγίες του ΕΟΔΥ” ήταν το μήνυμα από την περιφερειακή σύμβουλο Μεσσηνίας - εντεταλμένη για θέματα τουρισμού Αν. Καλογεροπούλου, η οποία εκτίμησε ότι τα σημερινά δεδομένα δείχνουν ότι δεν θα έχουμε μια καλή τουριστική χρονιά και πως πρέπει άμεσα να στραφούμε στον εσωτερικό τουρισμό.

Επίσης, ενημέρωση έδωσε η διευθύντρια Υγείας Π.Ε. Μεσσηνίας Κατ. Σπέντζουρα, σημειώνοντας ότι είμαστε ένα στάδιο πριν την κήρυξη της κατάστασης με τον κορονοϊό ως πανδημίας.

Η κ. Σπέντζουρα ανέφερε πως πρέπει να ακολουθούνται πιστά οι οδηγίες του ΕΟΔΥ, να τηρούνται οι κανόνες υγιεινής, ενώ χαρακτήρισε τα περισσότερα προληπτικά μέτρα που λαμβάνονται (όπως οι απολυμάνσεις χώρων) μέτρα περισσότερο για ψυχολογικούς λόγους, εφόσον δεν έχει παρουσιαστεί κρούσμα.

Ακόμα, τονίστηκε πως πρέπει να υπάρχει συνεργασία, ώστε σε περίπτωση κρούσματος να μπορέσει να υπάρξει άμεσα η διαδικασία της ιχνηλάτησης.

Τέλος, ο δήμος υπενθυμίζει ότι έχουν ληφθεί όλα τα αναγκαία προληπτικά μέτρα, σύμφωνα με τις οδηγίες και τις κατευθύνσεις του ΕΟΔΥ.


NEWSLETTER