Σάββατο, 14 Μαρτίου 2020 09:22

“Κεκλεισμένων των θυρών” το Δημοτικό Συμβούλιο Καλαμάτας

Γράφτηκε από τον

Κεκλεισμένων των θυρών”, δηλαδή χωρίς δημότες, λόγω του κορονοϊού, θα συνεδριάσει το Δημοτικό Συμβούλιο Καλαμάτας στο αμφιθέατρο του Διοικητηρίου Μεσσηνίας “Αλέξανδρος Κουμουνδούρος”, την Τετάρτη 18 Μαρτίου στις 7 το απόγευμα.

Ο δήμαρχος Θανάσης Βασιλόπουλος ενημέρωσε χθες ότι αποφασίστηκε οι συνεδριάσεις του Συμβουλίου να γίνονται στο “Κουμουνδούρος” μέχρι το τέλος Μαΐου, με την προοπτική οι παριστάμενοι σύμβουλοι να βρίσκονται σε απόσταση, αλλιώς αν χρειαστεί οι συνεδριάσεις θα πραγματοποιούνται μέσω Skype.

Το πιο σημαντικό θέμα στη συνεδρίαση της Τετάρτης είναι οι απόψεις επί της μελέτης επικαιροποίησης του προγραμματικού σχεδίου (μάστερ πλαν) του λιμανιού της Καλαμάτας (όροι δόμησης - χρήσεις γης).

Να αναφέρουμε ότι στην προηγούμενη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου αποκαλύφθηκε ότι στη χερσαία ζώνη του λιμανιού Καλαμάτας μπορούν να ανεγερθούν κτήρια 3.000 τ.μ., σύμφωνα με το συντελεστή δόμησης που προβλέπει η μελέτη για την επικαιροποίηση του μάστερ πλαν, η οποία κατατέθηκε προς έγκριση στο Δημοτικό Λιμενικό Ταμείο.

Το θέμα, για το οποίο υπάρχουν αντιδράσεις, είχαν θέσει οι επικεφαλής παρατάξεων των μειοψηφιών Βασίλης Τζαμουράνης και Μανώλης Μάκαρης και ο δήμαρχος είχε μιλήσει για κόκκινες γραμμές, για περιοχές στη λιμενική ζώνη που δεν πρέπει να χτιστούν. Είχε παρατηρήσει ότι “τα κτήρια στο Πάρκο Λιμενικού, μπροστά στο λιμάνι (Τσαμαδού - Ακρίτα) και στην παραλιακή ζώνη (Γυμνάσιο Παραλίας - Κοιλάκου) μας αφορούν” και είχε επισημάνει πως “πρέπει να υπάρξει πρόταση που θα βάζει κόκκινες γραμμές. Δεν θα αλλάξουμε το ανάγλυφο της παραλιακής ζώνης, ήπια ανάπτυξη θέλουμε”.

Στη συνεδρίαση της Τετάρτης θα συζητηθεί η τροποποίηση παραγράφου της γενικής κανονιστικής απόφασης για την χρήση κοινόχρηστων χώρων, που αφορά τη νομιμοποίηση διακοσμητικών στοιχείων έως 1,20 μέτρο ύψος και ανεμοφρακτών έως 1,80 μέτρο ύψος, σε κοινόχρηστους χώρους καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος στην κεντρική πλατεία, για τα οποία εισηγείται θετικά η Επιτροπή Ποιότητας Ζωής με χθεσινή της απόφαση.

Ακόμα, θα συζητηθεί η κοινή πρόταση 23 συμβούλων από 6 παρατάξεις των μειοψηφιών για την εύρυθμη λειτουργία του Δημοτικού Συμβουλίου και την παρουσίαση των θέσεων και απόψεων όλων των συμβούλων.

Τέλος, το Δημοτικό Συμβούλιο αναμένεται να αποφασίσει τη συμμετοχή του Δήμου Καλαμάτας στο “Ελληνικό Δίκτυο Πόλεων με Ποτάμια”.

Γ.Σ.