Πέμπτη, 19 Μαρτίου 2020 16:36

Επαναλειτουργία των λαϊκών στην Τριφυλία ζητεί ο Δριμής

Γράφτηκε από τον
Επαναλειτουργία των λαϊκών στην Τριφυλία ζητεί ο Δριμής

 

Να επαναλειτουργήσουν οι λαϊκές αγορές στις πόλεις της Τριφυλίας και το κυριακάτικο παζάρι του Κοπανακίου με αυστηρά μέτρα προστασίας της δημόσιας υγείας, ζητεί η “Ανεξάρτητη Δημοτική Συνεργασία”.

Χαρακτηριστικά από τους δημοτικούς συμβούλους της παράταξης Δημήτρη Δριμή και Γιάννη Παρασκευόπουλο σημειώνεται: «Ο Δήμος Τριφυλίας ανέστειλε, σωστά κατά τη γνώμη μας, τη λειτουργία των λαϊκών αγορών Κυπαρισσίας, Φιλιατρών, Γαργαλιάνων, αλλά και του παζαριού του Κοπανακίου την προηγούμενη εβδομάδα, για λόγους πρόληψης.

Σύμφωνα με τα, μέχρι τώρα, κυβερνητικά μέτρα παραμένουν ανοιχτά τα σούπερ μάρκετ, οι  λαϊκές, κεντρικές και δημοτικές αγορές, για την κάλυψη των διατροφικών αναγκών του πληθυσμού και τη διάθεση των προϊόντων. Εχοντας υπόψη την απόφαση των αρμόδιων κεντρικών οργάνων και στα πλαίσια επανεξέτασης της απόφασης του Δήμου Τριφυλίας, προτείνουμε τα παρακάτω:

Το τμήμα τροφίμων (μαναβικής), ειδών καθαριότητας και υγιεινής του παζαριού του Κοπανακίου καθώς και οι λαϊκές αγορές Κυπαρισσίας, Φιλιατρών, Γαργαλιάνων, είναι σκόπιμο να επαναλειτουργήσουν, για όσο διάστημα παραμένουν ανοικτές οι λαϊκές αγορές όλης της χώρας, σύμφωνα με τα κυβερνητικά μέτρα. Τα τμήματα ένδυσης - υπόδησης - εργαλείων κ.ά. του παραδοσιακού παζαριού πρέπει να παραμείνουν κλειστά μέχρι νεωτέρας.

Σε όλες τις υπαίθριες αγορές του δήμου επιβάλλεται να ληφθούν αυστηρά μέτρα προστασίας της δημόσιας υγείας, όπως: Προσέλευση μικρότερου αριθμού παραγωγών και εμπόρων από όσους κανονικά έρχονται, ύστερα από επικοινωνία μαζί τους. Αμεση απομάκρυνση καθενός που στερείται άδειας. Νέα διάταξη στο χώρο και τήρηση ικανής απόστασης τουλάχιστον δύο μέτρων, από πάγκο πώλησης σε πάγκο πώλησης. Θερμομέτρηση των παραγωγών - εμπόρων πριν αναπτύξουν πάγκους πώλησης προϊόντων. Τήρηση των κανόνων υγιεινής, διανομή και υποχρεωτική χρήση μασκών, γαντιών, αντισηπτικών, από τους εμπόρους - παραγωγούς. Απολύμανση, πριν και με τη λήξη, των χώρων διεξαγωγής των αγορών. Διασφάλιση της αποφυγής συνωστισμού των καταναλωτών μπροστά στους πάγκους. Προσέλευση των νεότερων ηλικιών και αποφυγή προσέλευσης των ηλικιωμένων και ευπαθών ομάδων, για προμήθεια των αναγκαίων αγαθών. Ελεγχος τήρησης του συστήματος ιχνηλασιμότητας. Επανεκτίμηση και άμεση συμμόρφωση με νεότερες αποφάσεις της πολιτείας, του υπουργείου Υγείας και του ΕΟΔΥ.

Η τήρηση των παραπάνω προϋποθέσεων είναι ζήτημα ενημέρωσης, προσωπικής ευθύνης, υπόδειξης, άμεσης απομάκρυνσης αλλά και κυρώσεων από την αρμόδια εποπτεύουσα υπηρεσία του δήμου.

Οι συνθήκες, τέλος, απαιτούν να ανοίξει ένας δίαυλος επικοινωνίας και συνεργασίας των συναρμόδιων υπηρεσιών και φορέων για ζητήματα φυτικής και ζωικής παραγωγής του Δήμου Τριφυλίας (Διεύθυνσης Ανάπτυξης Περιφερειακής Ενότητας Μεσσηνίας, Διεύθυνσης Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής (Δ.Α.Ο.Κ.) Τριφυλίας, αρμόδιας υπηρεσίας του δήμου,  εκπροσώπων των παραγωγικών φορέων)».

 

Κ.Μπ.


NEWSLETTER