Παρασκευή, 27 Μαρτίου 2020 18:17

Οικονομική ενίσχυση των αγροτών ζητεί ο Λεβεντάκης

Γράφτηκε από τον
Οικονομική ενίσχυση των αγροτών ζητεί ο Λεβεντάκης

Να ενταχθούν και οι αγρότες στους επαγγελματικούς κλάδους που θα λάβουν τη βοήθεια και τα προνόμια της πολιτείας λόγω του κορονοϊού , ζητεί ο δήμαρχος Τριφυλίας Γιώργος Λεβεντάκης με επιστολή του προς τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Μάκη Βορίδη.

Ο κ. Λεβεντάκης επισημαίνει ότι ο Δήμος Τριφυλίας είναι ένας κατεξοχήν αγροτικός δήμος και οι παραγωγοί ήδη έχουν ζημιωθεί με προβλήματα προηγούμενων χρόνων, έτσι η παρούσα κατάσταση τους δίνει τη χαριστική βολή. Υπογραμμίζει δε ότι οι τιμές είναι κάτω του κόστους, αφού έχει μειωθεί η ζήτηση τόσο στην εγχώρια αγορά όσο και στις αγορές του εξωτερικού όπου απευθύνονται.

Χαρακτηριστικά ο κ. Λεβεντάκης αναφέρει: «Με την παρούσα θα ήθελα να σας ενημερώσω σχετικά με τα σημαντικά προβλήματα, που καλούνται να αντιμετωπίσουν οι αγρότες που δραστηριοποιούνται στο Δήμο Τριφυλίας, λόγω της δυσμενούς κατάστασης που έχει προκύψει με την πανδημία που πλήττει όλο τον πλανήτη και κατ’ επέκταση και τη χώρα μας

Ως εκ τούτου έχει επέλθει τεράστιο πλήγμα στον πρωτογενή τομέα, κατόπιν των αυστηρών μέτρων που αναγκάστηκε να λάβει η πολιτική ηγεσία της χώρας, για την αντιμετώπιση και την εξάπλωση του COVID 19. Μην ξεχνάμε άλλωστε πως οι φυτικές και θερμοκηπιακές καλλιέργειες της περιοχής μας αντιμετώπιζαν μεγάλα προβλήματα ήδη από τα προηγούμενα χρόνια, αφ’ ενός μεν, εξαιτίας της βαθιάς οικονομικής κρίσης και των μέτρων που είχαν επιβληθεί, με αποτέλεσμα το κόστος παραγωγής να είναι δυσανάλογο με τα έσοδα των παραγωγών, αφ’ ετέρου δε λόγω δυσμενών καιρικών φαινομένων και κλιματικής αλλαγής. Επίσης, στην περιοχή μας, η καλλιέργεια της ελιάς και η παραγωγή ελαιολάδου αποτελεί μία από τις κύριες πηγές εισοδήματος για τους αγρότες μας, και όχι μόνο, μετά όμως το προηγούμενο πλήγμα που υπέστησαν, με την εξευτελιστική τιμή του ελαιολάδου, έρχεται η παρούσα κατάσταση, που καλούνται να αντιμετωπίσουν , να τους δώσει τη «χαριστική βολή». Δηλαδή τώρα, στην ήδη επιβαρυμένη οικονομική κατάσταση των αγροτών, έρχονται να προστεθούν τα επιπλέον μέτρα έκτακτης ανάγκης, που σαφώς ήταν απαραίτητο να παρθούν αλλά, που δυστυχώς, θα έχων ως επακόλουθο να τους πλήξουν κι άλλο. Θα πληγεί ο πρωτογενής τομέας, τόσο στην εγχώρια αγορά, όσο και στο εξωτερικό, καθότι γινόταν προώθηση μεγάλου μέρους προϊόντων της τοπικής παραγωγής σε χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

Οι αγρότες μας όμως, πάντα συνεπείς , συνεχίζουν τις εργασίες τους στα χωράφια, έτσι ώστε να υπάρχει επάρκεια προϊόντων στην αγορά, αλλά η μειωμένη ζήτησή τους , λόγω της παρούσας κατάστασης και των συνθηκών, έχει σαν αποτέλεσμα την πτώση της τιμής των προϊόντων τους  κάτω από την τιμή κόστους, με ό,τι αυτό συνεπάγεται.

Ζήτω λοιπόν σαν δήμαρχος μιας κατ’ εξοχήν αγροτικής περιοχής, που σηκώνει στους ώμους της έναν από τους σημαντικότερους πυλώνες της οικονομίας μας, αυτόν του πρωτογενή τομέα, να ενταχθούν και οι αγρότες μας στις ομάδες που θα λάβουν οικονομική ενίσχυση, λόγω κορονοϊού.

Ευελπιστώ πως θα ανταποκριθείτε άμεσα στο δίκαιο αυτό αίτημα, που αφορά στον αγροτικό κόσμο του Δήμου Τριφυλίας, ο οποίος τη δεδομένη στιγμή δεν πρέπει να εξαιρεθεί από τα προνόμια που πρόκειται να απολαύσουν άλλοι κλάδοι. Είναι σημαντικό, για την κατηγορία αυτή των συμπολιτών μας, να έχουν την παρούσα στιγμή την αρωγή της πολιτείας, ώστε να μπορέσουν να ξεπεράσουν κατά το δυνατόν τα προβλήματα που έχουν προκύψει».

 

Κ.Μπ.


NEWSLETTER