Δευτέρα, 13 Απριλίου 2020 09:22

Καλαμάτα: Προς παράταση η πεζοδρόμηση της Ιατροπούλου

Καλαμάτα: Προς παράταση η πεζοδρόμηση της Ιατροπούλου

Παράταση 120 ημερών, έως τις 5 Αυγούστου, πρόκειται να εγκρίνει το Δημοτικό Συμβούλιο Καλαμάτας που συνεδριάζει αύριο Μεγάλη Τρίτη στις 2 το μεσημέρι με τηλεδιάσκεψη, για το έργο ολοκλήρωσης της πεζοδρόμησης της οδού Ιατροπούλου, προϋπολογισμού 200.000 ευρώ.

Το αρνητικό της υπόθεσης είναι ότι το έργο θα δουλεύεται κατά τη διάρκεια μεγάλου μέρους του φετινού καλοκαιριού, ιδιαίτερα μετά την καραντίνα λόγω του κορονοϊού. Γεγονός που θα προκαλέσει ταλαιπωρία σε ντόπιους κι επισκέπτες στο κέντρο της Καλαμάτας.

Στην εισήγηση της Διεύθυνσης Τεχνικών Υπηρεσιών για τους λόγους της νέας παράτασης αναφέρεται ότι:

α) Η ύπαρξη των υπογείων δικτύων Οργανισμών Κοινής Ωφέλειας στην περιοχή του έργου επιβραδύνει αρκετά τον ρυθμό εκτέλεσης.

β) Η παράλληλη εκτέλεση εργασιών τόσο από τη ΔΕΥΑΚ για την αντικατάσταση του κεντρικού αγωγού ύδρευσης, όσο και από τη Wind για την υποβίβαση του δικτύου οπτικών ινών, έχει προκαλέσει δυσκολίες στην εκτέλεση του έργου με αποτέλεσμα τη δημιουργία καθυστερήσεων.

γ) Κατά τη διάρκεια εκτέλεσης του έργου προέκυψαν διαφοροποιήσεις των ποσοτήτων μερικών εργασιών, καθώς και νέες εργασίες. Για το λόγο αυτό απαιτείται η σύνταξη και έγκριση 1ου ανακεφαλαιωτικού πίνακα εργασιών και 1ου ΠΚΤΜΝΕ. Αυτό έχει ως συνέπεια την απαίτηση χρόνου για τη σύνταξη κι έγκριση αυτών, που είναι προαπαίτηση για την εκτέλεση των νέων εργασιών.

δ) Οι καιρικές συνθήκες και συγκεκριμένα οι βροχοπτώσεις που επικρατούσαν κατά τους μήνες Ιανουάριο, Φεβρουάριο και Μάρτιο (σε σύνολο 18 ημερών σύμφωνα με τα στοιχεία του μετεωρολογικού σταθμού Καλαμάτας) στην περιοχή έχουν προκαλέσει δυσκολίες, με αποτέλεσμα τη μη λειτουργία του εργοταξίου κατά τις βροχερές μέρες.

Ως συμπληρωματικός λόγος αναφέρεται η πράξη νομοθετικού περιεχομένου για τον κορονοϊό που αφορά κατεπείγοντα ζητήματα δημοσίων συμβάσεων και έργων, που επιτρέπει τη χορήγηση παράτασης.

Το έργο υλοποιείται με χρηματοδότηση από το Πράσινο Ταμείο και ιδίους πόρους, με ανάδοχο την εταιρεία “Ικτίνος” με έκπτωση 44,71%. Η αρχική προθεσμία του έργου ήταν 90 ημέρες, έως τις 9 Ιανουαρίου, και η προηγούμενη παράταση έληγε στις 7 Απριλίου.