Παρασκευή, 17 Απριλίου 2020 09:22

Επιτροπή διαβούλευσης για το Καλαμάτα - Ριζόμυλος

Γράφτηκε από την
Επιτροπή διαβούλευσης για το Καλαμάτα - Ριζόμυλος

 

 

Από την Επιτροπή Διαβούλευσης ξεκινάει θεσμικά ο Δήμος Καλαμάτας την ενημέρωση και διαβούλευση για τη μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων του οδικού άξονα Καλαμάτα - Ριζόμυλος, τη βελτίωση - αναβάθμιση του υφιστάμενου δρόμου.

Η συγκεκριμένη επιτροπή θα συνεδριάσει για το σημαντικό αυτό θέμα, με τηλεδιάσκεψη, την Τετάρτη 29 Απριλίου στις 2 το μεσημέρι, όπως είχε ενημερώσει ο δήμαρχος Θανάσης Βασιλόπουλος το Δημοτικό Συμβούλιο τη Μεγάλη Τρίτη. Σε περίπτωση έλλειψης απαρτίας, η συνεδρίαση θα επαναληφθεί την επόμενη μέρα, την ίδια ώρα.

Ο δήμαρχος τη Μεγάλη Τρίτη είχε επισημάνει ότι η διαβούλευση για τη μελέτη του συγκεκριμένου έργου θα γίνει με τηλεδιασκέψεις, αν δεν δοθεί παράταση στο χρόνο διαβούλευσης από το υπουργείο Περιβάλλοντος, ώστε να τηρηθούν οι προθεσμίες.

Ωστόσο, υπενθύμισε ότι έχει ζητηθεί παράταση της τελικής προθεσμίας, ώστε το Συμβούλιο να διαβουλευτεί ανοιχτά και με διαφάνεια για ένα τόσο σημαντικό έργο.

Οσον αφορά το πρόγραμμα συνεδριάσεων - διαβούλευσης των αρμοδίων οργάνων του δήμου, πέρα από την Επιτροπή Διαβούλευσης, ο κ. Βασιλόπουλος ενημέρωσε ότι την Τετάρτη 22 Απριλίου θα συνεδριάσει η διαπαραταξιακή επιτροπή και στις 4 Μαΐου θα συνεδριάσει το Δημοτικό Συμβούλιο.

Παράταση της διαβούλευσης για να υπάρξει η μεγαλύτερη δυνατή συμμετοχή και διαφάνεια έχουν ζητήσει και ο Δήμος Μεσσήνης και η Περιφέρεια Πελοποννήσου.

 

ΤΑ ΒΑΣΙΚΟΤΕΡΑ ΣΗΜΕΙΑ ΤΗΣ ΜΕΛΕΤΗΣ

Σύμφωνα με τη μελέτη που έχει φτάσει στο Δήμο Καλαμάτας:

“Η παρούσα μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων αφορά την πραγματοποίηση εργασιών βελτίωσης και τη λειτουργία του υφιστάμενου οδικού δικτύου της εθνικής οδού στο τμήμα Καλαμάτα - Ριζόμυλος, συνολικού μήκους περίπου 16,4 χλμ. Η αρχή του έργου βρίσκεται σε υφιστάμενο ισόπεδο κόμβο στην περιοχή της εξόδου από την πόλη της Καλαμάτας (συμβολή των οδών Αθηνών και Ηρώων Πολυτεχνείου - κόμβος Ζαφείρη στο Ασπρόχωμα) και το τέλος του συνδέεται με την εγκεκριμένη μελέτη του επόμενου οδικού τμήματος Ριζόμυλος - Πύλος (300 μέτρα νότια του οικισμού της Βελίκας και 1,3 χλμ. νοτιοανατολικά του οικισμού του Ριζόμυλου).

Η συνολική δαπάνη του έργου υπολογίζεται σε 55 εκ. ευρώ.

Το συγκεκριμένο οδικό έργο 16.375 μέτρων χωρίζεται σε 4 υποτμήματα:

1. Υποτμήμα Ι (Καλαμάτα - Ασπρόχωμα): α) Καλαμάτα - Αρις ποταμός: 853 μέτρα, πλάτος 7 μέτρα, 2 λωρίδες αστικού τύπου με πεζοδρόμια, ταχύτητα 50 χιλιόμετρα. β) Αρις ποταμός - Ασπρόχωμα: 1.693 μέτρα, πλάτος 7,5 μέτρα, 2 λωρίδες, ταχύτητα 70 χιλιόμετρα.

2. Υποτμήμα ΙΙ (Ασπρόχωμα - είσοδος Μεσσήνης): Δεξιός κλάδος αρτηρίας: 2.755 μέτρα, πλάτος 8,2 μέτρα, κλάδος μονής κατεύθυνσης (δίιχνος με Λωρίδα Πολλαπλών Χρήσεων), ταχύτητα 80 χιλιόμετρα. Αριστερός κλάδος αρτηρίας: 2.885 μέτρα (νέα οδός), πλάτος 8,2 μέτρα, κλάδος μονής κατεύθυνσης (δίιχνος με Λωρίδα Πολλαπλών Χρήσεων), 80 χιλιόμετρα.

3. Υποτμήμα ΙΙΙ (παράκαμψη Μεσσήνης): 4.003 μέτρα, πλάτος 17 μέτρα, διαχωρισμένη κυκλοφορία (2 λωρίδες ανά κατεύθυνση και κεντρική νησίδα), ταχύτητα 80 χιλιόμετρα.

4. Υποτμήμα ΙV (έξοδος Μεσσήνης - Βελίκα): 6.941 μέτρα, πλάτος 17 μέτρα, διαχωρισμένη κυκλοφορία (2 λωρίδες ανά κατεύθυνση και κεντρική νησίδα), ταχύτητα 80 χιλιόμετρα”.


NEWSLETTER