Τρίτη, 28 Απριλίου 2020 20:25

Τριφυλία: Σύγκλιση Δημοτικού Συμβουλίου ζητεί ο Κουκούμης

Γράφτηκε από την


Την άμεση σύγκληση του Δημοτικού Συμβουλίου Τριφυλίας ζητεί ο επικεφαλής της «Λαϊκής Συσπείρωσης» Σαράντος Κουκούμης για τα ζητήματα προστασίας από τον κορονοϊό και τα τεχνικά έργα που βρίσκονται σε εξέλιξη.

Σε αίτημά του προς το δήμαρχο Τριφυλίας Γιώργο Λεβεντάκη σημειώνει: «Σε συνθήκες πανδημίας, περιοριστικών μέτρων και εγκλεισμού των κατοίκων όλης της Ελλάδας στα σπίτια τους, για την αποτροπή γρήγορης μετάδοσης του κορονοϊού σε μεγάλα τμήματα του πληθυσμού, ώστε να μην καταρρεύσει το δημόσιο σύστημα υγείας, πέρα από τις σημαντικές αλλαγές που επέφερε στις κοινωνικοοικονομικές σχέσεις και δραστηριότητες των ανθρώπων, δεν μπορούσε παρά να επιδράσει αρνητικά και στη λειτουργία των συλλογικών οργάνων και φυσικά των Δημοτικών Συμβουλίων. Η αδυναμία σύγκλησης του Δημοτικού Συμβουλίου λόγω των υφιστάμενων απαγορευτικών μέτρων δεν πρέπει να λειτουργήσει σε βάρος της διαφάνειας και της τακτής ενημέρωσης των Δημοτικών Συμβουλίων και κατ’ επέκταση του λαού της Τριφυλίας. Υπάρχουν σημαντικά θέματα που απασχολούν τους κατοίκους της Τριφυλίας, γι’ αυτό ζητάμε από τη δημοτική αρχή να μας ενημερώσει άμεσα και να ακούσει και τις δικές μας προτάσεις. Ο τρόπος που θα μπορούσε να γίνει αυτό είναι είτε μέσα από μία σύσκεψη των επικεφαλής των παρατάξεων με το δήμαρχο, τον πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου και τους αντιδημάρχους στην αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου. Η αίθουσα του Δ.Σ. είναι αρκετά μεγάλη ώστε να μην υπάρχει κίνδυνος συγχρωτισμού για σύσκεψη 10-12 προσώπων. Εφόσον δεν κρίνεται ασφαλής αυτός ο τρόπος, τα ηλεκτρονικά μέσα δίνουν τη δυνατότητα μέσω τηλεδιάσκεψης να γίνει αυτή η ενημέρωση.
Τα σημαντικότερα ζητήματα που θέτουμε εμείς προς συζήτηση είναι:
1. Τι έχει γίνει με τις εκκρεμότητες που υπάρχουν ως προς τη διόρθωση της μελέτης και τις απαλλοτριώσεις γης για τον βιολογικό των Γαργαλιάνων κι αν ισχύει η καταληκτική ημερομηνία 30 Απριλίου για την υποβολή της πρότασης ή έχει δοθεί παράταση.
2. Πού οφείλεται η για μεγάλο χρονικό διάστημα αναστολή εργασιών ανάπλασης της πλατείας της Ανω Πόλης Κυπαρισσίας. Οι κάτοικοι της Ανω Πόλης υφίστανται μεγάλη ταλαιπωρία για αρκετούς μήνες και οι επαγγελματίες θα βρεθούν στα πρόθυρα της οικονομικής τους κατάρρευσης εφόσον αρθούν τα μέτρα περιορισμού και δεν θα έχουν ολοκληρωθεί τα έργα ανάπλασης για να λειτουργήσουν τα καταστήματά τους.
3. Σε ποια κατάσταση βρίσκονται τα Κέντρα Υγείας Γαργαλιάνων και Φιλιατρών και το Νοσοκομείο Κυπαρισσίας από άποψη στελέχωσης σε ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό και μέσων υγιεινής και προστασίας του προσωπικού για να μπορούν να καλύψουν τις υγειονομικές ανάγκες της περιοχής.
4. Αν έχει ή προτίθεται ο κ. δήμαρχος να διεκδικήσει μέτρα μεγαλύτερης προστασίας της δημόσιας υγείας, όπως να εφοδιάσει τους εργάτες γης -κυρίως των Φιλιατρών που μεταφέρονται ομαδικά στις διάφορες καλλιέργειες- με μέσα προστασίας (μάσκε , απολυμαντικό υγρό κτλ.) για να μην υπάρξει κίνδυνος μαζικής διασποράς του κορονοϊού, εφόσον κάποιος μολυνθεί από τον ιό, με απρόβλεπτες συνέπειες για όλη την περιοχή. Κρίνουμε επίσης αναγκαία τη σύσταση μια μικτής επιτροπής από υπαλλήλους της κοινωνικής υπηρεσίας και ιατρικού προσωπικού να επισκεφθούν τους χώρους διαμονής των εργατών γης (κυρίως μεταναστών από τρίτες χώρες) για να διαπιστώσουν τις συνθήκες διαβίωσής τους, ώστε να παρθούν όλα τα κατάλληλα μέτρα υγιεινής και πρόληψης, όπως συχνή απολύμανση των χώρων, εξασφάλιση καθαρού και ζεστού νερού, δωρεάν χορήγηση όλων των υλικών ατομικής υγιεινής, αποφυγή συνθηκών συγχρωτισμού κ.ά.
5. Σε ποια κατάσταση βρίσκονται τα απορριμματοφόρα και ο υπόλοιπος στόλος του δήμου, αν παίρνονται μέτρα συντήρησης και απολύμανσης των απορριμματοφόρων και των κάδων εν όψει και της καλοκαιρινής περιόδου.
6. Αν υπάρχουν σε επάρκεια και παραχωρούνται μέσα προστασίας της υγείας των εργαζομένων του δήμου (μάσκες, γάντια, αντισηπτικά υγρά) και κυρίως των εργαζομένων στην καθαριότητα.
7. Σε ποια φάση βρίσκονται οι δεσμεύσεις του κ. δημάρχου για να εξασφαλιστεί στους δημότες καθαρό και υγιεινό πόσιμο νερό (καθαρισμός, επισκευές υδατοδεξαμενών, αντικατάσταση ακατάλληλων δικτύων ύδρευσης κ.λπ.).
8. Αν έχει ο κ. δήμαρχος στοιχεία για το πόσα παιδιά της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης δεν διαθέτουν Laptop ή ηλεκτρονικό υπολογιστή για να συμμετέχουν στην τηλεκπαίδευση και πώς στοχεύει να τα εφοδιάσει.
9. Για το χρηματοδοτικό πρόγραμμα που εξήγγειλε η κυβέρνηση, αν έχει γίνει η κατανομή και ποια έργα έχει σε άμεση προτεραιότητα ο δήμος.
10. Αν θα παρθεί απόφαση από το Δημοτικό Συμβούλιο για αναστολή ενοικίου από τους μισθωτές των κυλικείων για όσο διάστημα παραμένουν κλειστά.
Αυτά είναι μερικά από τα ζητήματα που θέτουμε εμείς προς συζήτηση και προφανώς και οι άλλες παρατάξεις να προσθέσουν και κάποια άλλα. Το κατεπείγον της συζήτησης είναι προφανές γι’ αυτό καλούμε τον κ. δήμαρχο να κάνει δεκτό το αίτημά μας και να συγκαλέσει άμεσα αυτή τη σύσκεψη».