Τετάρτη, 06 Μαϊος 2020 17:26

Απάντηση Γκόνη για την ανάπλαση στην Ανω Πόλης Κυπαρισσίας

Γράφτηκε από την


Απαντήσεις σε όσα του καταλογίζονται δίνει με επιστολή του ο πρώην προϊστάμενος της Τεχνικής Υπηρεσίας του Δήμου Τριφυλίας, Γιώργος Γκόνης, αναφορικά με το έργο ανάπλασης της Ανω Πόλης Κυπαρισσίας.

Αναφέρεται λεπτομερώς στην όλη διαδικασία που ακολουθήθηκε, σημειώνοντας μεταξύ άλλων ότι η οριστικοποίηση της διαγωνιστικής διαδικασίας γίνεται με την 162/09.10.2019 απόφαση της Οικονομικής Επιτροπής και ίδιος είχε απομακρυνθεί από την Τεχνική Υπηρεσία από τις 16.9.2019. Επίσης υπογραμμίζει πως την διετία 2018-19 καμία πρόταση της Τεχνικής Υπηρεσίας δεν απορρίφθηκε και εξασφαλίστηκαν χρηματοδοτήσεις έργων ύψους 8 εκ. ευρώ.
Αναλυτικά ο κ. Γκόνης τονίζει:
«Λόγος επί προσωπικού… Στο διάβημα αυτό προβαίνω, προκειμένου υπερασπιστώ την τιμή και αξιοπρέπειά μου, ως κοινωνικής προσωπικότητας αλλά και ως επιστήμονα και υπηρεσιακού παράγοντα, επίσης και από σεβασμό στην οικογένειά μου και ειδικά στις δύο κόρες μου, οι οποίες θέλω να συνεχίσουν να νιώθουν περήφανες για μένα. Στα πολλά χρόνια της υπηρεσιακής μου διαδρομής είναι η πρώτη φορά που προβαίνω σε διάβημα δημοσιότητας, αφού μέχρι τώρα τις όποιες διαφορές και διαφωνίες με τις προηγούμενες πέντε (5) δημοτικές αρχές, εν πολλοίς τις διευθετούσαμε με εσωτερικό διάλογο. Ενώ τώρα μου έχει στερηθεί όχι μόνο ο λόγος αλλά ακόμη και η στοιχειώδης απολογία…
Αφορμή για το παρόν αποτελεί η περίπτωση της “εμπλοκής” του έργου της Ανω Πόλης Κυπαρισσίας και τα όσα λέγονται και μεταφέρονται, για μένα προσωπικά, από αρμόδια και αναρμόδια χείλη, ανακοινώσεις και σχόλια.
Ας μου επιτραπεί λοιπόν ένα σύντομο ιστορικό του έργου:
1. Ο Δήμος Τριφυλίας με την υπ’ αρ. 323/15.11.2017 του Δ.Σ. και κατόπιν του υπ’αρ.1223/06.11.2017 εισηγητικού εγγράφου της Διεύθυνσης Τεχνικών Υπηρεσιών και Πολιτικής Προστασίας του Δήμου (από τούδε Δ.Τ.Υ.&Π.Π.), που φέρει την υπογραφή μου, αποφασίζει την υποβολή πρότασης στο Πράσινο Ταμείο δύο έργων: α) της Ανάπλασης της Ανω Πόλης Κυπαρισσίας και β) της Ανάπλασης της πλατείας Αγίου Ανδρέα Φιλιατρών, κατόπιν της υπ’αρ. 5182/09.10.2017 σχετικής πρόσκλησης, του Πράσινου Ταμείου.
2. Η Δ.Τ.Υ.&Π.Π. σε χρόνο σχεδόν μηδενικό όχι μόνο ετοίμασε τις απαιτούμενες και σύνθετες μελέτες αλλά φρόντισε και για τις αναγκαίες αδειοδοτήσεις, κυρίως από τις αρμόδιες Αρχαιολογικές Υπηρεσίες που ήταν και οι πιο επίπονες, αφού τα έργα θα υλοποιούνταν σε αρχαιολογικού ενδιαφέροντος περιοχές. Σημειώνω δε ότι η τεκμηρίωση και η σοβαρότητα της πρότασης ανέστειλε επιφυλάξεις και ενδοιασμούς για την επιλεξιμότητα του έργου της Ανω Πόλης τόσο τοπικούς όσο και του Πράσινου Ταμείου (παραπέμπω σε δημοσιεύματα ανησυχιών του τοπικού τύπου).
3. Με την υπ’αρ. 139.3.3.2/2018 του Δ.Σ. του Πράσινου Ταμείου, αποφασίστηκε η ένταξη στο χρηματοδοτικό πρόγραμμα και των δύο έργων. Ο Δήμος Τριφυλίας ήταν στους 10 πρώτους δήμους που είχε 2 στις 2 προτάσεις που εντάχθηκαν, από τους εκατοντάδες που υπέβαλαν προτάσεις. Με την ευκαιρία δηλώνω περήφανος για το έργο που σχεδίασε η πρώην Υπηρεσία μου, η Δ.Τ.Υ.&Π.Π. αφού καμία της πρόταση δεν απορρίφθηκε και ο δήμος είχε σε δύο χρόνια (2018-2019) χρηματοδοτήσεις που ξεπερνούν τα οκτώ (8) εκατομμύρια ευρώ. Και οι εγκρίσεις ένταξης – χρηματοδότησης αφορούν στο ΕΣΠΑ, στο ΦΙΛΟΔΗΜΟ, στο Πράσινο Ταμείο , στο Π.Δ.Ε., σε προγράμματα του ΥΠΕΣ και στο LEADER.
4. Με την υπ’αρ. 206/15.10.2018 της Οικ. Επιτροπής εκκινεί η διαγωνιστική διαδικασία του έργου. Διαγωνιστική διαδικασία που πέρασε από περιπέτειες ενστάσεων και είχε ως αποτέλεσμα την καθυστέρηση της ανάδειξης Αναδόχου. Σημειώνω δε ότι ο διαγωνισμός ήταν ηλεκτρονικός και υπό τον άμεσο έλεγχο της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Συμβάσεων.
5. Η οριστικοποίηση της διαγωνιστικής διαδικασίας γίνεται με την 162/09.10.2019 Απόφαση της Οικ. Επιτροπής του Δήμου, η οποία εγκρίνει το από 24.09.2019 τελευταίο πρακτικό της Επιτροπής Διαγωνισμού και ανακηρύσσει τον Ανάδοχο του Εργου. Για να πάρει την τελική της μορφή με την υπογραφή της σχετικής σύμβασης μεταξύ Δημάρχου και Αναδόχου με το υπ’ αρ. 18057/11.11.2019 (αναρτήθηκε στη Διαύγεια στις 14.11.2019 με ΑΔΑ: 6ΤΩΟΩΗΕ-ΒΞ9).
6. Με σχετική απόφαση Δημάρχου στις 16.09.2019 και ισχύ από την επομένη, απομακρύνομαι από την Δ.Τ.Υ.&Π.Π. και τοποθετούμαι Δ/ντής ΚΕΠ διακόπτοντας οποιαδήποτε υπηρεσιακή επαφή με την προηγούμενη υπηρεσία μου και “στολιζόμενος” με διάφορα “κοσμητικά επίθετα”, που θα αποφύγω να αναφέρω.
Ετσι καταλήγουμε στα όσα, και είναι πολλά, φιλοξενεί ο τοπικός Τύπος και τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης μετά την διαπίστωση του ελλείμματος του Προσυμβατικού Ελέγχου από αρμόδιο όργανο του Ελεγκτικού Συνεδρίου και την “εμπλοκή του έργου” (θα αποφύγω να αναφερθώ στο αν και πώς θα μπορούσε να ξεπεραστεί το πρόβλημα, γιατί αφενός δεν ρωτήθηκα και αφετέρου υπάρχουν πιο κατάλληλοι συνάδερφοι / συναδέρφισσες να εισηγηθούν αρμοδίως).
Πριν θέσω τα τελικά ερωτήματα θα ισχυριστώ ότι είμαι περήφανος που στα πολλά χρόνια της Υπηρεσίας μου δεν παρέσυρα κανένα δημοτικό όργανο και καμία δημοτική αρχή σε λάθος αποφάσεις με λανθασμένες ή ανεπαρκείς εισηγήσεις μου. Αψευδείς μάρτυρες οι πέντε (5) δήμαρχοι Γαργαλιάνων και Τριφυλίας με τους οποίους είχα την τιμή να συνεργαστώ και με τους οποίους, παρεμπιπτόντως διατηρώ άριστες προσωπικές σχέσεις.
Ερώτημα 1ον: Πότε είναι ο κατά νόμον χρόνος προσφυγής στον Προσυμβατικό Έλεγχο; Δεν είναι μετά την ολοκλήρωση της διαγωνιστικής διαδικασίας, δηλαδή μετά τις 9 Οκτωβρίου 2019, δλδ μετά την Απόφαση της Οικ. Επιτροπής για την ανάδειξη αναδόχου;
Ερώτημα 2ον: οι αποδιδόμενες σε μένα ευθύνες είναι δυνατόν να γίνονται με λογικές “κάποιος, κάπου, κάποτε είπε;” όταν και αυτές ακόμη διαψεύδονται; Οταν είναι γνωστό ότι το θεσμικό πλαίσιο λειτουργίας των Δήμων και των Δημοσίων Συμβάσεων μεταβάλλεται ανά μήνα για να μην πω ανά βδομάδα, είναι δυνατόν να αρκεί σε ένα σύστημα λήψης κρίσιμων αποφάσεων και απόδοσης ευθυνών η μαρτυρία (!) ότι κάποιος άκουσε κάποιον που είπε πριν από δύο ή δεν ξέρω εγώ πόσα χρόνια;!
Το παρόν αποστέλλεται προς το Γραφείο Δημάρχου Τριφυλίας κ. Γεώργιο Λεβεντάκη ευελπιστώντας ότι θα προβεί σε ανάκληση των άδικων χαρακτηρισμών και κρίσεων σε βάρος μου και προς τα Τοπικά Μέσα Ενημέρωσης».