Τετάρτη, 13 Μαϊος 2020 18:18

Απάντηση Γιαννημάρα σε Ρουτζούνη

Γράφτηκε από την
Απάντηση Γιαννημάρα σε Ρουτζούνη


Απάντηση σε πρόσφατο άρθρο του δημοτικού συμβούλου Δυτικής Μάνης Αλέξη Ρουτζούνη στην “Ε” απέστειλε ο δήμαρχος Δημήτρης Γιαννημάρας.


Αναλυτικά η απάντηση:

«Κύριε Διευθυντά,
Στην έγκριτη εφημερίδα σας το Σαββατοκύριακο 9-10/5/2020 ο κ. Αλέξης Ρουτζούνης επικεφαλής της δημοτικής παράταξης "Συνεργασία για τη Δυτική Μάνη" είχε ανακοίνωση με θέμα "Covid -19- : Η ισχύς εν τη ενώσει". 
Βασική μου αρχή είναι η ελευθερία του ατόμου και δε θα απαντούσα στην ανακοίνωση, αλλά επειδή έχω και θεσμικό ρόλο είμαι υποχρεωμένος να υπερασπιστώ την αξιοπρέπεια και το κύρος του θεσμού.
Το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Δυτικής Μάνης συνεδρίασε στις 10/04/2020 διά περιφοράς με τηλέφωνο όπως προβλέπουν οι οδηγίες της πολιτείας λόγω Covid-19. Η δημοτική αρχή ζήτησε από τους εκπροσώπους των παρατάξεων να γίνονται τα Δημοτικά Συμβούλια με τηλεδιασκέψεις, αλλά κάποιοι από αυτούς απάντησαν ότι δε θέλουν να προσαρμοστούν με τα νέα αυτά δεδομένα γι' αυτό αποφασίστηκε η συνεδρίαση να γίνεται διά περιφοράς με τηλέφωνο.
Ενημερώσαμε τους εκπροσώπους των παρατάξεων ότι θα πραγματοποιηθεί κανονικά, όπως προβλέπει ο κανονισμός, η συνεδρίαση και μπορούν να γίνονται και ερωτήσεις.
Στις 10/04/2020 που συνεδρίασε το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Δυτικής Μάνης ο κ. Ρουτζούνης όταν ήρθε η σειρά του και πήρε το λόγο έθεσε θέμα διαπαραταξιακής επιτροπής για τον έλεγχο της κατάστασης λόγω Covid-19. Ο κανονισμός λειτουργίας του Δημοτικού Συμβουλίου προβλέπει ότι για να τεθεί και να συζητηθεί θέμα εκτός ημερήσιας διάταξης από κάποια παράταξη πρέπει να προταθεί από 8 δημοτικούς συμβούλους. Παρά το γεγονός ότι ο κ. Ρουτζούνης δεν διαθέτει αυτό τον αριθμό των συμβούλων, εγώ του είπα από ευαισθησία δημοκρατική να αναπτύξει την πρότασή του.
Πάνω στη συζήτηση μου είπε ότι ρόλος της επιτροπής θα είναι και αν στα super markets φοράνε τις μάσκες, αν οι δημότες κάθονται στις πλατείες κλπ. Του απάντησα δείχνοντας την αντίθεσή μου στην πρότασή του, λέγοντάς του να θέσει και πάλι το θέμα όταν λειτουργήσει κανονικά το Δημοτικό Συμβούλιο.
Ο κ. Ρουτζούνης επέμενε και γι' αυτό ρώτησα δύο εκπροσώπους που είχα ακόμα στη γραμμή, και μετά από κάποιες ημέρες ρώτησα και ακόμα έναν τρίτο. Στη συνέχεια ενημέρωσα τηλεφωνικά τον κ. Ρουτζούνη ότι η πλειοψηφία ήταν αρνητική. Παρά το γεγονός ότι το θέμα είχε λήξει από πλευράς απόφασης, μου ζήτησε να ρωτηθεί και αυτός ακόμα ο επικεφαλής δημοτικής παράταξης που δε ρωτήθηκε. Οταν μπόρεσα να επικοινωνήσω μαζί του τον ρώτησα και η θέση του ήταν θετική, και γι' αυτό ενημέρωσα πάλι τον κ. Ρουτζούνη.
Συμπέρασμα:
α) Συζητήθηκε η πρόταση του κ. Ρουτζούνη ενώ σύμφωνα με τον κανονισμό δεν έπρεπε να συζητηθεί.
β) Πλειοψηφικά η πρόταση δεν εγκρίθηκε και ενημερώθηκε γι' αυτό.
γ) Ζητήθηκε να ρωτηθεί ο τελευταίος επικεφαλής και έγινε κι αυτό και πάλι ενημερώθηκε.
δ ) Η ενημέρωσή του για την έγκριση ή όχι της πρότασης έγινε πολύ σύντομα, όπως εξήγησα παραπάνω, και όχι με το πέρασμα μηνός όπως αναφέρεται στην ανακοίνωσή του, αν και βάση των διατάξεων που ισχύουν η Δημοτική Αρχή μπορεί να απαντήσει προφορικά ή γραπτά μέσα σε ένα μήνα.
ε) Διαβάζοντας την ανακοίνωσή του στην αρχή γράφει "να γίνει διακομματική επιτροπή..." και στο τέλος "να δημιουργηθεί συντονιστικό ανεξάρτητο όργανο…". Καλό είναι να ξεκαθαρίσει ποιο απ' όλα θέλει.
Θα θέλαμε όμως να ενημερώσουμε και εσάς κ. διευθυντά και τους δημότες μας γιατί η δημοτική αρχή ήταν αρνητική στην πρόταση και το είπε στον κ. Ρουτζούνη:
1. Η δημοτική αρχή δεν έχει ρόλο αστυνόμευσης των δημοτών και των επαγγελματιών του δήμου.
2. Πήρε όλα τα μέτρα για την προστασία της υγείας των δημοτών, δηλαδή τοποθέτησε συσκευές και απολυμαντικό υγρό σε όλες τις σχολικές μονάδες του Δήμου, στο Δημαρχείο και τα ΚΕΠ (Κάμπου – Καρδαμύλης), απολύμανε το Κέντρο Υγείας Αγίου Νικολάου και τους χώρους εναπόθεσης απορριμμάτων, τώρα δε και μέσα τις αίθουσες των σχολικών μονάδων.
3. Ελαβε μέτρα προστασίας των υπαλλήλων και η επικοινωνία με τους δημότες γινόταν τηλεφωνικά και με emails. Τοποθέτησε στα ΚΕΠ έμπροσθεν των υπαλλήλων προστατευτικό κάλυμμα.
4. Τακτοποίησε διαδικαστικά θέματα ώστε οι πληρωμές στο δήμο να γίνονται ηλεκτρονικά σ' όλες τις τράπεζες για να αποφεύγεται η επαφή Δημοτών και υπαλλήλων.
5. Εκανε γραπτές παρεμβάσεις αρθρογραφώντας, τόσο στον τοπικό καθώς και στον πανελλαδικό Τύπο και παραινέσεις στους δημότες μέσω διαδικτύου για την τήρηση των ατομικών μέτρων προστασίας.
6. Για όποια παρατήρηση ή καταγγελία παράβασης των οδηγιών της Πολιτείας γινόταν άμεσα η ενημέρωση των αρμόδιων υπηρεσιών.
7. Δημιούργησε και λειτουργεί προσωρινή δομή κοινωνικής αλληλεγγύης για βοήθεια στο σπίτι και στην τελευταία συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου πρότεινε και πάρθηκε απόφαση για ίδρυση και λειτουργία μόνιμης δομής κοινωνικής αλληλεγγύης.
8. Πρότεινε στο Δημοτικό Συμβούλιο και πάρθηκαν τα πρώτα μέτρα υπέρ των επαγγελματιών για την ενοικίαση κοινόχρηστων χώρων.
9. Ενημέρωσε οτι σε επόμενο Δημοτικό Συμβούλιο θα φέρει προς ψήφιση και άλλα μέτρα υπέρ των επαγγελματιών και δημοτών στα πλαίσια των δυνατοτήτων και αρμοδιοτήτων του δήμου.
10. Εκανε γραπτή παρέμβαση στα υπουργεία, με κοινοποίηση στους βουλευτές του νομού, για επιπλέον ιδιαίτερες παροχές, στην περιοχή μας αναπτύσσοντας και τους αναγκαίους λόγους.
Αλήθεια, είναι κάτι που ξέχασε και δεν έπραξε η δημοτική αρχή και θα έπρεπε να ψηφίζει διακομματικές επιτροπές;».


NEWSLETTER