Παρασκευή, 15 Μαϊος 2020 20:41

Οικονομική Επιτροπή Δήμου Καλαμάτας: Αναμένουν νομική γνωμοδότηση για κληροδότημα Παναγιώταρου

Οικονομική Επιτροπή Δήμου Καλαμάτας: Αναμένουν νομική γνωμοδότηση για κληροδότημα Παναγιώταρου

 

Νομική γνωμοδότηση ζητεί και θα δεχθεί η Οικονομική Επιτροπή του Δήμου Καλαμάτας, που είναι η Διαχειριστική του Επιτροπή, για την αξιοποίηση του κληροδοτήματος Παναγιώταρου στη Μικρή Μαντίνεια.


Η Οικονομική Επιτροπή που συνεδρίασε με τηλεδιάσκεψη, αποφάσισε κατά πλειοψηφία την Τετάρτη, “προκειμένου να προβεί στη λήψη απόφασης, σχετικά με τη συνέχιση των ενεργειών για την επωφελέστερη αξιοποίηση των ακινήτων του κληροδοτήματος, σύμφωνα και με τη βούληση του διαθέτη”, να ορίσει την πληρεξούσια δικηγόρο του κληροδοτήματος Αθανασία Γ. Δημοπούλου, για: “α) Σύνταξη γνωμοδότησης αφού ληφθεί υπόψη το ιστορικό της υπόθεσης του κληροδοτήματος από την ανάρτηση της πρόσκλησης για την υποβολή τεκμηριωμένης πρότασης εκμετάλλευσης ακινήτου ιδιοκτησίας του, της 26ης/6/2019 έως και σήμερα, η οποία θα αποφαίνεται στην κατά το νόμο διαδικασία που πρέπει να ακολουθηθεί, αναφορικά με την πρόταση που υπεβλήθη για αξιολόγηση από την Οικονομική Επιτροπή του κ. Θεόδωρου Μπρεζεράκου όσο και για τη συνολικά επωφελέστερη αξιοποίηση του κληροδοτήματος που βρίσκεται στη Μικρή Μαντίνεια, και β) την αξιοποίηση του ακινήτου (διαμέρισμα) 4ου ορόφου που περιλαμβάνεται στην περιουσία του κληροδοτήματος που βρίσκεται επί της Βουτζά 25-27 στο Βύρωνα Αττικής”.
Ενέκρινε και τη δαπάνη αμοιβής της δικηγόρου ποσού 400 ευρώ συν τον ΦΠΑ, σύμφωνα με την έγγραφη προσφορά της.
Την εισήγηση καταψήφισε ο επικεφαλής του “Πρότυπου Δήμου” Βασίλης Τζαμουράνης, ο οποίος αναρωτήθηκε: “Ζητάμε γνωμοδότηση δικηγόρου, τι σημασία έχει εδώ που φθάσαμε;”.
Ο αρμόδιος αντιδήμαρχος Γιώργος Φάβας απάντησε “για να έχουμε μια γνωμοδότηση πριν πάμε σε λήψη απόφασης”.
Ο κ. Τζαμουράνης παρατήρησε πως “το τι θα γίνει, είναι ζήτημα του φορέα διαχείρισης του κληροδοτήματος που είναι η Οικονομική Επιτροπή και δεν είναι νομικό ζήτημα”.
Ο κ. Φάβας ανέφερε ότι “ο δικηγόρος θα προτείνει και την αξιοποίηση του διαμερίσματος που ο ενοικιαστής το άφησε με ζημιές και απλήρωτα ενοίκια”.
Απαντώντας στο σύμβουλο της παράταξης Μαρίας Οικονομάκου Λεωνίδα Λιάππα, που υπενθύμισε πως υπάρχει και η Επιστημονική Επιτροπή που έχει οριστεί, είπε ότι “η Επιστημονική Επιτροπή δεν σου καλύπτει νομικές εκτάσεις”.
Λευκό ψήφισαν ο επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας Βασίλης Κοσμόπουλος, “λόγω του τρόπου επιλογής δικηγόρου”, όπως χαρακτηριστικά ανέφερε και ο Λ. Λιάππας.

ΑΝΑΚΛΗΣΗ - ΣΥΜΜΟΡΦΩΣΗ ΜΕ ΑΠΟΚΕΝΤΡΩΜΕΝΗ
Να υπενθυμίσουμε ότι σε συνεδρίασή της με τηλεδιάσκεψη την 1η Απριλίου, η Οικονομική Επιτροπή είχε αποφασίσει ομόφωνα την ανάκληση της προηγούμενης απόφασής της για την αξιοποίηση του κληροδοτήματος Παναγιώταρου στη Μικρή Μαντίνεια, σχετικά με την πρόταση του ενδιαφερόμενου επενδυτή Θεόδωρου Μπρεζεράκου.
Με την απόφασή της εκείνη η επιτροπή συμμορφώθηκε με το Συμβούλιο Κοινωφελών Περιουσιών της Αποκεντρωμένης Διοίκησης, που με έγγραφό του απηύθυνε αυστηρή σύσταση, ενώ ανέβαλε τη συζήτηση για το θέμα του κληροδοτήματος, λόγω αοριστίας της προηγούμενης απόφασης της επιτροπής.
Τότε σύμφωνα με το ρεπορτάζ μας: Ο πρόεδρος της επιτροπής - αντιδήμαρχος Γιώργος Φάβας είχε προτείνει την ανάκληση της προηγούμενης απόφασης και σε επόμενη συνεδρίαση “να δούμε σε ποια συμφωνούμε και σε ποια όχι με την πρόταση του κ. Μπρεζεράκου και μετά να τον καλέσουμε να διαπραγματευτούμε σε εκείνα που δεν συμφωνούμε”.
Ο επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας Βασίλης Κοσμόπουλος είχε προτρέψει την επιστημονική επιτροπή που έχει οριστεί για να βοηθήσει στο θέμα αυτό, να κάνει πιο συγκεκριμένες τις προτάσεις της και πάνω σ’ αυτές να συζητήσουν. Επίσης, είχε ζητήσει “να δούμε πού βρίσκεται η σημειακή τροποποίηση της πολεοδομικής μελέτης της Μικρής Μαντίνειας”, ενώ είχε εκφράσει διαφωνίες για το μικρό τίμημα και για τα 50 χρόνια παραχώρησης.
Ο επικεφαλής του “Πρότυπου Δήμου” Βασίλης Τζαμουράνης είχε παρατηρήσει ότι “δεν μπορεί να γίνει τίποτα αν δεν λυθούν τα πολεοδομικά ζητήματα”. Είχε προτείνει να έχουν μια γνώμη από την επιστημονική επιτροπή, να έχουν τις προτάσεις της πολεοδομικής μελέτης και να δουν αν εναρμονίζονται οι προτάσεις του ενδιαφερόμενου επενδυτή μ’ αυτές.
Γ.Σ.