Κυριακή, 31 Μαϊος 2020 09:50

Συνέντευξη εφ’ όλης της ύλης του δημάρχου Καλαμάτας Θαν. Βασιλόπουλου στην “Ε” με αφορμή τον ένα χρόνο από την εκλογή του

Συνέντευξη εφ’ όλης της ύλης του δημάρχου Καλαμάτας Θαν. Βασιλόπουλου στην “Ε” με αφορμή τον ένα χρόνο από την εκλογή του


Τις επόμενες ημέρες θα ανακοινωθούν πιλοτικές παρεμβάσεις στη Ναυαρίνου και σε άλλους κεντρικούς δρόμους με την βοήθεια της ευελιξίας που προκύπτει από την υγειονομική κρίση.

Στην συνέχεια θα έχουμε εξελίξεις για την διάνοιξη της Κρήτης, ενώ για την οριστική πεζοδρόμηση της Ναυαρίνου θα δοθεί λύση εντός της θητείας της δημοτικής αρχής. Αυτά προκύπτουν από την εφ’ όλης της ύλης συνέντευξη του δημάρχου Καλαμάτας Θαν. Βασιλόπουλου στην “Ε” ενώ ακολουθούν και άλλα σοβαρά ζητήματα όπως:
1. Η εκτίμηση του δημάρχου ότι θεωρεί θετικό το πρόσημο της μέχρι στιγμής θητείας της δημοτικής αρχής.
2. Δεν υπάρχουν αποστάσεις από την αντιπολίτευση και τις περισσότερες φορές βρίσκεται κοινός τόπος στις αποφάσεις.
3. Ο Θαν. Βασιλόπουλος επιμένει στην παραλιακή χάραξη του δρόμου Καλαμάτα - Ριζόμυλος, δεν θα εναντιωθεί όμως στην άλλη λύση εφ’ όσον δοθούν στην Καλαμάτα αυτά που της αναλογούν.
4. Η δημοτική αρχή βγαίνει ενισχυμένη από την κρίση του κορονοϊού αφού κατάφερε να διαχειριστεί ικανοποιητικά τα προβλήματα ενώ πέρασε γρήγορα στον ψηφιακό μετασχηματισμό και τα συλλογικά όργανα λειτούργησαν χωρίς προβλήματα.

1) Κάνοντας έναν απολογισμό της μέχρι τώρα πορείας της δημοτικής αρχής, είστε ικανοποιημένος; Υλοποιήθηκε ο προγραμματισμός των πρώτων μηνών της θητείας σας, τον οποίο είχατε θέσει;

Ποτέ και κανείς αιρετός δεν πρέπει να είναι ικανοποιημένος. Σίγουρα οι νέες συνθήκες αυτής της αυτοδιοικητικής περιόδου απαίτησαν περισσότερο χρόνο προσαρμογής και η πανδημία προκάλεσε καθυστερήσεις, ωστόσο ήδη πολλά θέματα που υπήρχαν στην προεκλογική μας ατζέντα έχουν μπει σε διαδικασία υλοποίησης. Οπως όλοι αντιλαμβάνονται, σε αυτούς τους πρώτους μήνες κληθήκαμε να αντιμετωπίσουμε και καταστάσεις πρωτόγνωρες. Προφανώς, δεν έγιναν όλα τέλεια. Προφανώς υπάρχουν τομείς που κινηθήκαμε πιο αργά απ’ όσο θα θέλαμε. Ο συνολικός, όμως, απολογισμός είναι αναμφίβολα θετικός. Και σε επίπεδο καθημερινότητας και σε επίπεδο έργων και σε επίπεδο ευρύτερων σχεδιασμών. Θέλω να βεβαιώσω τους δημότες μας, ότι γνωρίζουμε καλά τα προβλήματα και κάποιες αδυναμίες που υπάρχουν και είμαστε έτοιμοι, με συστηματική και σκληρή δουλεία, να δώσουμε λύσεις. Στη λήξη της πρώτης μας θητείας, το πρόσημο για το Δήμο μας θα είναι σαφώς θετικό. Αυτό είναι το ζητούμενο κι αυτό επιδιώκουμε μέσα από τον προγραμματισμό μας. Ο Δήμος να πάει μπροστά.

2) Οσον αφορά τη συνεργασία στην οποία είχατε προσκαλέσει τις μειοψηφίες, τα πράγματα δεν πήγαν τόσο καλά, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι προβληματίζει η λειτουργία του Δημοτικού Συμβουλίου. Φταίνε οι άλλες παρατάξεις που δεν ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμά σας ή αισθάνεστε ότι έχετε και σεις μερίδιο ευθύνης;

Δεν είμαι εδώ για να επιρρίψω ευθύνες και δε θα μπω στη συζήτηση αυτή. Η συνεργασία χτίζεται καθημερινά. Ζητούμενο όλων είναι να πάει ο Δήμος μπροστά και αλλοίμονο αν υπάρχει κάποιος συνάδελφος που έχει αντίθετη άποψη επ’ αυτού. Οσον αφορά τις συνεργασίες, ήμουν ξεκάθαρος από την πρώτη στιγμή. Το πώς ο κάθε συνδυασμός κινήθηκε είναι κάτι που δε μπορώ εγώ να σχολιάσω. Σε κάθε περίπτωση, στην πλειοψηφία των θεμάτων που τους μήνες αυτούς έχουμε συζητήσει, δεν υπάρχουν μεγάλες αποστάσεις και τις περισσότερες φορές βρίσκεται ο κοινός τόπος. Να υπενθυμίσω, ότι ως Δήμαρχος αν και δεν υπάρχει τυπική υποχρέωση, ενεργοποίησα άμεσα τη Διαπαραταξιακή, την οποία εξακολουθώ να υποστηρίζω, ως ένα όργανο που διαχέει την πληροφόρηση για τα μεγάλα θέματα και μπορεί να λειτουργήσει συνθετικά. Οπως γνωρίζετε προτιμώ την πρόσθεση και τον πολλαπλασιασμό και όχι την αφαίρεση και τη διαίρεση. Με αυτό το πνεύμα λειτουργώ ως Δήμαρχος και έτσι θα συνεχίσω να λειτουργώ, γιατί θεωρώ ότι αυτό υπηρετεί τα συμφέροντα των δημοτών και του Δήμου μας.

3) Τι σχεδιάζετε για την προσωρινή, πιλοτική πεζοδρόμηση της Ναυαρίνου και άλλων σημαντικών δρόμων το φετινό καλοκαίρι, που έχουν ζητήσει η Κοινότητα και μειοψηφίες;

Είναι θετικό να υπάρχουν προτάσεις. Οφείλουμε όμως να είμαστε ιδιαίτερα προσεκτικοί και προφανώς να λάβουμε αποφάσεις που δεν θα έχουν αντίθετα από τα επιθυμητά αποτελέσματα. Δε θα σας κρύψω ότι έχω δεχθεί διάφορες εισηγήσεις και από υπηρεσιακούς σε χρόνο πριν την υγειονομική κρίση. Σήμερα βέβαια έχουμε νέα δεδομένα και ίσως περισσότερη ευελιξία. Εχω ζητήσει τεκμηριωμένες εισηγήσεις από τους αρμόδιους υπηρεσιακούς για όλα τα σενάρια. Εμείς είμαστε πολιτικοί και δίνουμε την κατεύθυνση. Δε μπορούμε και δεν πρέπει να υποκαταστήσουμε τους ειδικούς, συγκοινωνιολόγους και πολεοδόμους. Η καταγραφή ολοκληρώνεται και τις επόμενες ημέρες εκτιμώ ότι θα μας δοθεί μία συνολική εικόνα από τις υπηρεσίες για τις δυνατότητες που έχουμε ώστε να υπάρξουν παρεμβάσεις την καλοκαιρινή περίοδο. Είναι προφανές ότι οι όποιες αποφάσεις θα ληφθούν από το Δημοτικό Συμβούλιο.

4) Η οριστική πεζοδρόμηση της Ναυαρίνου είναι στον προγραμματισμό σας και με τι ορίζοντα;

Το έχω πει και στο παρελθόν. Δεν μπορούμε να μιλάμε για οριστικές αποφάσεις για το παραλιακό μέτωπο αν δεν προηγηθεί η ολοκλήρωση τόσο του ΣΒΑΚ, όσο, κι αυτό είναι το σημαντικό, των διαδικασιών που θα μας οδηγήσουν στη διάνοιξη της οδού Κρήτης. Σε σχέση μάλιστα με το τελευταίο να αναμένετε πολύ σύντομα εξελίξεις. Τώρα, συνολικά για τη Ναυαρίνου, είναι ωραίο και επικοινωνιακά αν θέλετε ωφέλιμο να κάνουμε θεωρητικές συζητήσεις, ωστόσο εξακολουθώ και υποστηρίζω ότι το παραλιακό μέτωπο μόνο συνολικά μπορεί να αντιμετωπιστεί και είναι βέβαιο ότι εντός της θητείας μας (είναι κάτι που και οι παρατάξεις της αντιπολίτευσης επιθυμούν) θα δρομολογηθούν αλλαγές.

5) Για το δρόμο Καλαμάτα - Ριζόμυλος, θα επιμείνετε στην παραλιακή χάραξη ή θα αποδεχθείτε τη βελτίωση - αναβάθμιση του υφιστάμενου δρόμου, ζητώντας κάποια ανταλλάγματα;

Θα αποδεχθούμε ένα δρόμο που εξυπηρετεί τα συμφέροντα του Δήμου. Είναι περισσότερο από ξεκάθαρο πως ο δρόμος έπρεπε να είχε κατασκευαστεί χθες. Κι αν δεν είχαμε την πολιτική επιλογή της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, σήμερα θα συζητούσαμε για την πορεία κατασκευής του δρόμου με την παραλιακή χάραξη. Μη ξεχνάτε ότι επί της μελέτης αυτής έχουν αποφανθεί θετικά τα Δημοτικά Συμβούλια το 2013, όταν το θέμα έτρεξε από την τότε Κυβέρνηση Σαμαρά. Ερχόμενοι στο σήμερα και τα νέα δεδομένα, να σας ενημερώσω πως αρχές Ιουνίου το θέμα θα εισαχθεί προς συζήτηση στο Δ.Σ. Ο Δήμος δε μπορεί να απεμπολήσει δικαιώματα και κυρίως να αφήσει στην τύχη το δυτικό μέτωπο. Υπάρχουν προτάσεις, υπάρχουν συγκεκριμένα ζητήματα και να είστε σίγουροι ότι το Δ.Σ. θα αποφασίσει με μόνο γνώμονα το καλό του Δήμου. Προσωπικά ήμουν και παραμένω υπέρ της παραλιακής χάραξης, ωστόσο δε θα σταθούμε εμπόδιο στο έργο εφόσον δοθούν στην Καλαμάτα εκείνα που της αναλογούν.

6) Το μεγάλο αντιπλημμυρικό έργο του “Μορέα”, για το οποίο δείχνετε ενδιαφέρον, μπορεί να υλοποιηθεί ή είναι απαγορευτικό το κόστος των 102 εκ. ευρώ;

Η αντιπλημμυρική θωράκιση του Δήμου, αποτελεί μία από τις βασικές μας προτεραιότητες, μαζί με τη διάνοιξη της Κρήτης και την πολεοδόμηση της περιοχής νότια αυτής, το μεγάλο έργο της αντικατάστασης του αγωγού ύδρευσης καθώς και την ολοκλήρωση έργων και μελετών, μικρού και μεγαλύτερου αντικειμένου. Να σας υπενθυμίσω ότι οι εν λόγω μελέτες είχαν κολλήσει στο Υπουργείο Υποδομών και χρειάστηκε να υπάρξει παρέμβαση προκειμένου να επανεκκίνηση η διαδικασία που θα μας οδηγήσει σε παρεμβάσεις που ξεπερνούν τα 100 εκατ. €. Πράγματι το κόστος είναι μεγάλο, όμως τα χρήματα δείχνουν ότι είναι εξασφαλισμένα και η υποχρέωση του «Μορέα» δεδομένη. Κύριε Σινάπη, το έργο θα γίνει, όχι γιατί το λέει ο Βασιλόπουλος, αλλά γιατί αποτελεί μονόδρομο για τη θωράκιση του Δήμου από πλημμυρικά φαινόμενα. Με τη φύση δε μπορούμε να παίζουμε και δε θα το κάνουμε.

7) Το Συντονιστικό Κέντρο που θα δημιουργηθεί στο Ιστορικό Δημαρχείο, εκτιμάτε ότι θα συμβάλει στον περιορισμό της παραβατικότητας των Ρομά, που ταλαιπωρεί τους κατοίκους των χωριών;

Σας ευχαριστώ για την ερώτηση, καθώς πρόκειται για ένα πολύ σημαντικό θέμα. Πρόκειται για μία από τις πρώτες ενέργειες που ως Δημοτική Αρχή προβήκαμε και πετύχαμε σε σύντομο χρόνο να έχουμε πολύ θετικά αποτελέσματα, έχοντας άριστη συνεργασία με τον Υπουργό Προστασίας του Πολίτη και τους αξιωματικούς της ΕΛΑΣ στην περιοχή μας. Είναι αλήθεια ότι φαινόμενα παραβατικότητας επηρεάζουν άμεσα την καθημερινότητα των δημοτών και στην κατεύθυνση αυτή θελήσαμε ως Δημοτική Αρχή να δώσουμε μία λύση. Το Συντονιστικό Κέντρο που θα δημιουργηθεί στο ιστορικό Δημαρχείο, και η προγραμματική μεταξύ Δήμου και Υπουργείου είναι η βάση, προκειμένου η ΕΛΑΣ σε συνεργασία με τη Δημοτική Αστυνομία να κινηθεί με συγκεκριμένο σχέδιο για την πάταξη τέτοιου είδους φαινομένων παραβατικότητας στην πόλη και τα χωριά μας. Αξίζει να πούμε ότι η Καλαμάτα θα είναι η τρίτη πόλη μετά την Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη που θα λειτουργήσει Συντονιστικό Κέντρο.

8) Με τα χιλιάδες δέματα στη Μαραθόλακκα υπάρχει κίνδυνος να μείνουν αμάζευτα τα σκουπίδια στην πόλη και τα χωριά;

Θέλω να είναι απολύτως σαφής. Οριστική λύση για τη διαχείριση των απορριμμάτων θα έχουμε μόνο όταν ξεκινήσει η κεντρική διαχείριση στην Πελοπόννησο. Και αυτό αποτελεί ευθύνη της Περιφέρειας. Οσον αφορά τη Μαραθόλακκα, γνωρίζετε ότι εντάσσεται στον εγκεκριμένο ΠΕΣΔΑ και εκεί ο Δήμος, σε αδειοδοτημένο χώρο, κάνει προσωρινή διαχείριση, μέσω εταιρείας που έχει προκύψει από διεθνή διαγωνισμό. Προφανώς ο χώρος στη Μαραθόλακκα δεν μπορεί εσαεί να λειτουργεί. Αλλωστε αν πέρυσι είχε ολοκληρωθεί το ΣΔΙΤ όπως προβλεπόταν, σήμερα θα μιλούσαμε για τη διαδικασία απομάκρυνσης των δεμάτων με το αδρανές υπόλειμμα. Στην ερώτησή σας, λοιπόν, απαντώ ξεκάθαρα. Κάνουμε και θα εξακολουθήσουμε να κάνουμε ότι είναι αναγκαίο και περιβαλλοντικά νόμιμο για να μην υπάρξει κίνδυνος να μείνουν αμάζευτα απορρίμματα. Και βέβαια αποτελεί υποχρέωσή μας η περιβαλλοντική αποκατάσταση του συγκεκριμένου χώρου.

9) Πώς βγαίνει ο Δήμος Καλαμάτας από την πρωτόγνωρη πανδημία του κορονοϊού;

Τολμώ να πω ότι ο Δήμος βγαίνει ενισχυμένος από την κρίση αυτή. Είμαστε από τους πρώτους που κινητοποιηθήκαμε άμεσα και λειτουργήσαμε αποτελεσματικά, πολλές φορές πριν τις σχετικές αποφάσεις της Πολιτείας ώστε να σπάσουμε την αλυσίδα μετάδοσης. Σε αυτό βοήθησαν και οι υπηρεσίες μας με όλο το προσωπικό, με πρωτοβουλίες όπως η σύσταση του Συντονιστικού Κέντρου κ.ά., ενώ βεβαίως πολύ σημαντική ήταν και η υπεύθυνη στάση των δημοτών μας. Εχοντας περάσει αυτή η πρώτη φάση είμαι σε θέση να πω ότι ο Δήμος διαχειρίστηκε καλά την κρίση, δεδομένων των συνθηκών. Να συμπληρώσω επίσης ότι πέραν της διαχείρισης της κρίσης, είναι σημαντικό ότι ο Δήμος, άμεσα κινήθηκε και στην υιοθέτηση των νέων τεχνολογιών, επιχειρώντας κάτι που ούτως ή άλλως εντασσόταν στο πρόγραμμά μας. Αναφέρομαι σε ενέργειες που στοχεύουν στον ψηφιακό μετασχηματισμό, που λόγω του covid-19, επιταχύνθηκαν κατά πολύ. Δεν είναι τυχαίο -μεταξύ άλλων- ότι είμαστε από τους πρώτους Δήμους της χώρας που λειτούργησαν συλλογικά όργανα άμεσα και χωρίς προβλήματα.

10) Τι απαντάτε σε αυτούς που λένε ότι ο Θαν. Βασιλόπουλος έχει φτιάξει “στρατό”, από συμβούλους και συνεργάτες του, έμμισθους και άμισθους;

Απαντώ ότι ο λαϊκισμός έχει στοιχίσει ακριβά στον τόπο μας και όσοι τον χρησιμοποιούν προσφέρουν χείριστες υπηρεσίες στους πολίτες. Ο νόμος επιτρέπει στους Δημάρχους, όπως και στους Περιφερειάρχες, Υπουργούς, και Βουλευτές, να προκηρύσσουν θέσεις ειδικών συνεργατών και συμβούλων, που ακολουθούν τη θητεία τους. Υπάρχουν κριτήρια, υπάρχει συγκεκριμένη διαδικασία και όλα είναι αναρτημένα στη Διαύγεια. Ως Δήμαρχος, λειτουργώ όπως έκανα σε όλη τη διαδρομή μου στα κοινά. Με απόλυτο σεβασμό στη νομιμότητα και απόλυτη διαφάνεια. Το αφήγημα όσων επιμένουν να δημαγωγούν, δυστυχώς για αυτούς, είναι γράμμα κενό.

11) Στο τελευταίο Δημοτικό Συμβούλιο αντιδράσατε οργισμένα σε ‘συκοφαντικά δημοσιεύματα’ και δηλώσατε πως θα κάνετε ό,τι πρέπει για να υπερασπιστείτε την εντιμότητά σας. Ποιες είναι οι αήθεις συκοφαντικές επιθέσεις που καταγγείλατε;

Διαφωνώ με το χαρακτηρισμό που χρησιμοποιήσατε. Δεν αντέδρασα οργισμένα. Εκανα μία ξεκάθαρη πολιτική δήλωση. Σέβομαι και καλοδέχομαι την κριτική, ακόμα και όταν δεν συνοδεύεται από προτάσεις, αλλά δεν θα ανεχθώ στο εξής καμία συκοφαντική αναφορά. Στον τόπο αυτό, κύριε Σινάπη, όλοι γνωριζόμαστε. Ολοι γνωρίζουν την πορεία του καθενός και της καθεμιάς. Είναι προφανές ότι θα κάνω ότι πρέπει για να υπερασπιστώ την αλήθεια και την τιμή μου. Το οφείλω στον εαυτό μου, το οφείλω στην οικογένεια μου, το οφείλω στους πολίτες που μου εμπιστεύτηκαν τις τύχες του Δήμου μας. Ελπίζω, μάλιστα, οι επικεφαλής όλων των παρατάξεων να αποδοκιμάσουν κάθε είδους συκοφαντικές επιθέσεις και να απομονώσουν πολιτικά τους κατ’ επάγγελμα συκοφάντες. Αυτό επιβάλλει το σύγχρονο πολιτικό ήθος και είναι ακριβώς το ήθος αυτό που επιζητούν οι πολίτες και πρέπει να χαρακτηρίζει όλες και όλους μας.

12) Αισιοδοξείτε για τη φετινή τουριστική εικόνα του Δήμου Καλαμάτας;

Η φετινή χρονιά θα είναι σίγουρα πολύ δύσκολη. Το πλήγμα που έχει δεχθεί η οικονομία συνολικά και οι αναταράξεις που προκλήθηκαν από την υγειονομική κρίση είναι βέβαιο ότι επηρεάζουν και την περιοχή μας. Οφείλω ωστόσο να σας πω ότι υπάρχει συγκρατημένη αισιοδοξία για την εικόνα του τουρισμού στην Καλαμάτα, κυρίως γιατί ο Δήμος απευθύνεται στην εγχώρια αγορά. Τα μηνύματα που λαμβάνουμε είναι σε θετική κατεύθυνση και ήδη έχουν δοθεί οδηγίες ενίσχυσης της τουριστικής προβολής το διάστημα αυτό, προκειμένου να αναδείξουμε τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της περιοχής, τις ομορφιές του τόπου μας αλλά και τις υπηρεσίες που οι επαγγελματίες του τουρισμού προσφέρουν στους επισκέπτες.