Πέμπτη, 04 Ιουνίου 2020 08:29

Ψάχνουν λύση για  τη Μαραθόλακκα στον Ταΰγετο

Γράφτηκε από τον
Ψάχνουν λύση για  τη Μαραθόλακκα στον Ταΰγετο

 

Εντονη κινητικότητα από το Δήμο Καλαμάτας παρατηρείται στη Μαραθόλακκα Ταϋγέτου, προκειμένου να βρεθεί χώρος για την εναπόθεση των νέων δεμάτων των επεξεργασμένων σκουπιδιών, που όλο αυξάνονται και έχουν δημιουργήσει επικίνδυνη κατάσταση και αδιέξοδο στο χώρο.

Σήμερα - αύριο είναι πιθανόν να ανέβουν στη Μαραθόλακκα εκπρόσωποι όλων των δημοτικών παρατάξεων, για να δουν από κοντά την κατάσταση και τη δυνατότητα λύσεων για τα χιλιάδες δέματα.

Χθες στην Οικονομική Επιτροπή του δήμου με τηλεδιάσκεψη, που ασχολήθηκε με το σχετικό θέμα, συμμετείχε και ο δήμαρχος Θανάσης Βασιλόπουλος που ξεκαθάρισε ότι τα νέα δέματα θα εναποτεθούν στο σημείο που σήμερα βρίσκεται το κομπόστ το οποίο θα φύγει, στην αρχή του οικοπέδου που έχει μισθωθεί. Επίσης, επισημάνθηκε πως θα χρειαστεί να αξιοποιηθεί δασικός χώρος, που έχει παραχωρηθεί στο δήμο από το Δασαρχείο για τη διαχείριση των σκουπιδιών.

Η παρέμβαση του δημάρχου χρειάστηκε, γιατί η μελέτη που συζητήθηκε για μίσθωση μηχανημάτων και αυτοκινήτων για συμπληρωματικές επεμβάσεις στη Μαραθόλακκα και ανάθεση αυτών με τη διαδικασία της διαπραγμάτευσης λόγω κατεπείγουσας ανάγκης, συνάντησε σοβαρές επιφυλάξεις και αντιδράσεις από τους επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας Βασίλη Κοσμόπουλο και της παράταξης “Πρότυπος Δήμος” Βασίλη Τζαμουράνη.

Τελικά το θέμα αναβλήθηκε, η μελέτη αποσύρθηκε για να συνταχθεί μια άλλη με σαφή και συγκεκριμένα στοιχεία, η οποία θα επιδιωχθεί να ετοιμαστεί μέχρι την Τρίτη 9 του μήνα, μέρα που θα συνεδριάσει ξανά η επιτροπή.

Στη συζήτηση που έγινε, ο αντιδήμαρχος Γιάννης Μπάκας παρατήρησε ότι “η εναπόθεση αυτή είναι μονόδρομος, δεν μπορούμε να τα πάμε πουθενά αλλού” και ευχήθηκε η Περιφέρεια να λύσει το ζήτημα της κεντρικής διαχείρισης όσο το δυνατόν πιο σύντομα.

Ο Βασίλης Κοσμόπουλος επεσήμανε ότι “δεν υπάρχει κανένας μα κανένας λόγος να ψηφιστεί αυτή η απόφαση”, καθώς εξετάζεται σοβαρά η επέκταση του χώρου για την εναπόθεση των δεμάτων σε διπλανή δασική περιοχή που έχει παραχωρηθεί. Δήλωσε κάθετα αντίθετος “να δεσμεύσουμε 70.000 ευρώ γι’ αυτή τη διαδικασία”.

Ο Βασίλης Τζαμουράνης παρατήρησε ότι “στη μελέτη υπάρχει ασάφεια και απροσδιοριστία στο τι θα γίνει” και πρόσθεσε πως “αυτή η εισήγηση αφήνει περιθώρια για πολλές σκέψεις”.

Να αναφέρουμε ότι σύμφωνα με την εισήγηση προβλεπόταν η μίσθωση μηχανημάτων και αυτοκινήτων για συμπληρωματικές επεμβάσεις στη Μαραθόλακκα, ύψους 69.985,60 ευρώ, από τον Ιωάννη – Σώζοντα Ισσαρη, χώρο του οποίου έχει μισθώσει ο δήμος εκεί για τη διαχείριση των σκουπιδιών.

Γ.Σ.


NEWSLETTER