Δευτέρα, 08 Ιουνίου 2020 08:50

Αρχές Ιουλίου το συντονιστικό κέντρο παραβατικότητας του Δήμου Καλαμάτας

Αρχές Ιουλίου το συντονιστικό κέντρο παραβατικότητας του Δήμου Καλαμάτας

Μέχρι τις αρχές Ιουλίου προγραμματίζεται να έχει ιδρυθεί και να λειτουργεί το Ενιαίο Συντονιστικό Κέντρο Δημοτικής και Ελληνικής Αστυνομίας του Δήμου Καλαμάτας, στο ιστορικό Δημαρχείο, για την αντιμετώπιση της παραβατικότητας.

Το απόγευμα της Πέμπτης πραγματοποιήθηκε σχετική σύσκεψη υπό το δήμαρχο Θανάση Βασιλόπουλο, με τη συμμετοχή αντιδημάρχων, προέδρων κοινοτήτων των Δημοτικών Ενοτήτων Αριος, Αρφαρών και Θουρίας και του προέδρου της Κοινότητας Καλαμάτας, στην αίθουσα συνεδριάσεων “Χρήστου Μαλαπάνη” στο ιστορικό Δημαρχείο.
Στη σύσκεψη οι πρόεδροι των κοινοτήτων ενημερώθηκαν για το “Μνημόνιο Συνεργασίας - Ενεργειών Ελληνικής Αστυνομίας και Δημοτικής Αστυνομίας Δήμου Καλαμάτας”, για την ίδρυση και λειτουργία του Ενιαίου Συντονιστικού Κέντρου (ΕΣΥΚ).
Ο δήμαρχος σημείωσε ότι σκοπός του Ενιαίου Συντονιστικού Κέντρου θα είναι η ολοκληρωμένη διαχείριση των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν οι πολίτες και που άπτονται των αρμοδιοτήτων των δύο υπηρεσιών. Επιπλέον, θα συντονίζει κοινές δράσεις της Δημοτικής Αστυνομίας και της Ελληνικής Αστυνομίας. Το κέντρο θα στελεχώνεται από αξιωματικό της ΕΛΑΣ και το απαραίτητο αστυνομικό προσωπικό, καθώς επίσης και από προϊστάμενο της Δημοτικής Αστυνομίας με το αντίστοιχο προσωπικό.
Σε χθεσινή του δήλωση ο κ. Βασιλόπουλος παρατήρησε ότι “οι πρόεδροι συμφώνησαν ότι το Κέντρο έχει πολλά να προσφέρει στην πρόληψη της παραβατικότητας και στην εκπαίδευση της Δημοτικής Αστυνομίας και ομάδων πολιτών που έχουν παραβατική συμπεριφορά”.
Μέσω του ΕΣΥΚ προβλέπεται -μεταξύ άλλων- κοινή δράση σε θέματα όπως: Μεγάλες πολιτιστικές και αθλητικές εκδηλώσεις. Αστυνόμευση προβληματικών περιοχών. Ελεγχος της τήρησης των διατάξεων που αφορούν το υπαίθριο εμπόριο και τις λαϊκές αγορές. Αντιμετώπιση παρεμπορίου. Πολιτική Προστασία. Ελεγχος παράνομων σταθμεύσεων. Εφαρμογή αντικαπνιστικής νομοθεσίας. Επικίνδυνη οδηγική συμπεριφορά. Περιπολίες σε περιοχές του δήμου που εμφανίζουν έντονη παραβατικότητα. Ελεγχος της τήρησης των διατάξεων που αφορούν τα ζώα συντροφιάς. Εγκαταλελειμμένα οχήματα.