Τρίτη, 09 Ιουνίου 2020 15:57

Συνάντηση ΤΕΕ - Βασιλοπούλου: Υποστελέχωση Πολεοδομίας, σχέδιο πόλης και Καλαμάτα - Ριζόμυλος

Γράφτηκε από την
Συνάντηση ΤΕΕ - Βασιλοπούλου: Υποστελέχωση Πολεοδομίας, σχέδιο πόλης και Καλαμάτα - Ριζόμυλος

Το ζήτημα της υποστελέχωσης και της λειτουργίας της Διεύθυνσης Πολεοδομίας του Δήμου Καλαμάτας έθεσε στον δήμαρχο Καλαμάτας Θανάση Βασιλόπουλο, η Νομαρχιακή Επιτροπή Μεσσηνίας του ΤΕΕ.


Σε πρόσφατη συνάντηση μαζί του η Ν.Ε. συζήτησε για τη συνέχιση των πολεοδομικών μελετών του δήμου, την επέκταση του σχεδίου πόλης, τη διάνοιξη βασικών οδικών αρτηριών (οδός Κρήτης κ.λπ.) και για τη μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων του δρόμου Καλαμάτα - Ριζόμυλος, δηλώνοντας υπέρ της λύσης της παραλιακής χάραξης.
Στην ανακοίνωσή της για τη συνάντηση με τον δήμαρχο Καλαμάτας, η Ν.Ε. του ΤΕΕ σημειώνει: “Στα πλαίσια του ρόλου του ΤΕΕ ως συμβούλου της πολιτείας σε τεχνικά ζητήματα, καθώς και της εκπροσώπησης των συναδέλφων διπλωματούχων μηχανικών, ως Ν.Ε. ΤΕΕ Ν. Μεσσηνίας ζητήσαμε συνάντηση με τον δήμαρχο Καλαμάτας κ. Θανάση Βασιλόπουλο με σκοπό να εγκαινιάσουμε μια τακτική συνεργασία για την επίλυση των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν
τα μέλη μας. Η ανταπόκριση του δημάρχου ήταν άμεση και η συνάντηση πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα 25/5 σε πολύ καλό κλίμα και με διάθεση συνεργασίας και από τις δύο πλευρές. Από τον κ. δήμαρχο ζητήθηκε η διαρκής συνδρομή του ΤΕΕ σε ζητήματα τεχνικής φύσεως και μας προτάθηκε η διερεύνηση της πιθανότητας διεύρυνσης της συνεργασίας μας.
Το πρώτο ζήτημα το οποίο θέσαμε ως Ν.Ε. ΤΕΕ ήταν η υποστελέχωση και η λειτουργία της Υπηρεσίας Δόμησης Καλαμάτας. Ως γνωστόν, η συγκεκριμένη υπηρεσία κατά τη διάρκεια της δεκαετούς οικονομικής κρίσης αποψιλώθηκε από προσωπικό (κυρίως μηχανικούς), με αποτέλεσμα τη δυσκολία ανταπόκρισής της και την ταλαιπωρία συναδέλφων μηχανικών, αλλά και πολιτών. Είναι, λοιπόν, αυτονόητο το αίτημα για άμεση ενίσχυση της Υπηρεσίας Δόμησης με στοχευμένες προσθήκες, κυρίως στο Τμήμα ΧΩΠΣ και στο Τμήμα Εκδοσης Αδειών. Με ιδιαίτερη ικανοποίηση ακούσαμε την πρόθεση του δημάρχου να πραγματοποιηθούν όλες οι απαραίτητες αλλαγές και προσθήκες, που θα οδηγήσουν στη βελτίωση της αποτελεσματικότητας της υπηρεσίας και στην καλύτερη εξυπηρέτηση των συναδέλφων μηχανικών και των πολιτών.
Ως σημαντικό και θετικό βήμα, για την επιτάχυνση των διαδικασιών και την εξυπηρέτηση των πολιτών, κρίνεται η δημιουργία της ηλεκτρονικής πλατφόρμας e-Υπηρεσίες, στην οποία προχώρησε ο Δήμος Καλαμάτας κατά τη διάρκεια της πανδημίας του Covid-19. Η άποψη της Ν.Ε. ΤΕΕ είναι πως στο συγκεκριμένο εγχείρημα πρέπει να δοθεί προσοχή σε δύο άξονες. Από τη μία θα πρέπει να ενισχυθεί και να διευρυνθεί σταδιακά, συμπεριλαμβάνοντας όσες κατηγορίες υποθέσεων είναι δυνατόν να συμπεριληφθούν και από την άλλη πρέπει να υπάρχει διαρκής έλεγχος των αποτελεσμάτων του και της ταχύτητας διεκπεραίωσης.
Στη συνέχεια συζητήθηκαν ζητήματα που έχουν να κάνουν με τη συνέχιση των πολεοδομικών μελετών του δήμου, την επέκταση του σχεδίου πόλης, τη διάνοιξη βασικών οδικών αρτηριών της πόλης (οδός Κρήτης κ.λπ.), καθώς και την ανάδειξη του παραλιακού μετώπου.
Για τα ανωτέρω ζητήματα αποφασίστηκε να οριστεί άμεσα μια σύσκεψη με τους υπηρεσιακούς παράγοντες του δήμου για την ενημέρωσή μας και την ανταλλαγή απόψεων.
Τέλος, ενόψει και της διαβούλευσης του δήμου με τη συμμετοχή των φορέων για το θέμα της ΜΠΕ της βελτίωσης της υπάρχουσας χάραξης της ε.ο. Καλαμάτα - Ριζόμυλος, στην οποία κληθήκαμε από το Δήμο Καλαμάτας να συμμετέχουμε, μεταφέραμε στο δήμαρχο τη διαχρονική θέση της Ν.Ε. Μεσσηνίας ΤΕΕ υπέρ της λύσης της παραλιακής χάραξης για το συγκεκριμένο τμήμα. Είναι σαφές πως για το σχεδιασμό και την υλοποίηση οποιουδήποτε νέου έργου υποδομής αδιαπραγμάτευτοι κανόνες που τίθενται είναι η ποιότητα, η ασφάλεια και η λειτουργικότητα. Εξ ορισμού, λοιπόν, η κατασκευή ενός νέου, σύγχρονου δρόμου ταχείας κυκλοφορίας υπακούει και υπηρετεί καλύτερα τους θεμελιώδεις αυτούς κανόνες.
Η Νομαρχιακή Επιτροπή του ΤΕΕ στο πλαίσιο υλοποίησης του ρόλου της και της συνεχούς προσπάθειας υποστήριξης των μελών της, θα επαναλάβει παρόμοιες συναντήσεις και με τις υπόλοιπες δημοτικές αρχές - υπηρεσίες της Π.Ε. Μεσσηνίας”.


NEWSLETTER