Κυριακή, 14 Ιουνίου 2020 08:36

Αποζημιώσεις στην ελαιοκαλλιέργεια ζητεί ο Δήμος Πύλου - Νέστορος

Αποζημιώσεις στην ελαιοκαλλιέργεια ζητεί ο Δήμος Πύλου - Νέστορος

Την υποβολή αιτήματος προς όλους τους αρμόδιους φορείς, για άμεση λήψη μέτρων λόγω των ζημιών στην ελαιοκαλλιέργεια εξαιτίας του παρατεταμένου καύσωνα του Μαΐου, καθώς και την ένταξη σε πρόγραμμα αποζημίωσης, ζητεί με ομόφωνη απόφασή του το Δημοτικό Συμβούλιο Πύλου – Νέστορος.

Ειδικότερα, το Δ.Σ. ζητεί:
“Την αποστολή κλιμακίων ελέγχου γεωπόνων εκτιμητών από την Περιφέρεια Πελοποννήσου και τον ΕΛΓΑ Τρίπολης, προκειμένου να καταγραφεί το μέγεθος της ζημιάς και τα γεωγραφικά όρια, να εξατομικεύσουν και να διαπιστώσουν έγκαιρα τις πιθανές ζημιές οι οποίες θα επιφέρουν νέο πλήγμα στο εισόδημα των ελαιοπαραγωγών, και να ξεκινήσει άμεσα η διαδικασία κατάθεσης φακέλου προγράμματος Κρατικών Οικονομικών Ενισχύσεων (ΚΟΕ) και η υποβολή δηλώσεων ζημιάς από τους παραγωγούς για αποζημίωση.
Την τροποποίηση του καταστατικού χάρτη (κανονισμός φυτικής παραγωγής) του ΕΛΓΑ και την προσαρμογή του στα νέα δεδομένα και την Κλιματική Αλλαγή.
Να αποσταλεί αίτημα με τις ανωτέρω προτάσεις αντιμετώπισης του προβλήματος και ανακούφισης των ελαιοκαλλιεργητών μας σε όλους τους αρμόδιους φορείς (υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Περιφέρεια Πελοποννήσου, Διευθύνσεις Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής Μεσσηνίας και Τριφυλίας και στον ΕΛΓΑ Τρίπολης) για την λήψη άμεσων μέτρων επί του θέματος”.
Το Δ.Σ. Πύλου - Νέστορος εκφράζει την πεποίθηση ότι “η Πολιτεία πρέπει να δείξει άμεσα αντανακλαστικά για τη συνολική αντιμετώπιση του προβλήματος”.