Τετάρτη, 24 Ιουνίου 2020 09:02

Εργα αναβάθμισης στα κτήρια του Δημοτικού Θεάτρου Καλαμάτας

Γράφτηκε από τον
Εργα αναβάθμισης στα κτήρια του Δημοτικού Θεάτρου Καλαμάτας

 

 

Εργο για την αξιοποίηση, αναβάθμιση και εκσυγχρονισμό του συγκροτήματος κτηρίων του Δημοτικού Θεάτρου Καλαμάτας και του περιβάλλοντα χώρου, προϋπολογισμού 916.000 ευρώ, προγραμματίζει ο δήμος της μεσσηνιακής πρωτεύουσας.

Σήμερα στις 8 το βράδυ το Δημοτικό Συμβούλιο, στο αμφιθέατρο του Διοικητηρίου “Αλέξανδρος Κουμουνδούρος”, πριν από τη μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων για το δρόμο Καλαμάτα - Ριζόμυλος πρόκειται να εγκρίνει την οριστική μελέτη για το συγκεκριμένο έργο και την κάλυψη δαπάνης 366.755 ευρώ (που αποτελεί το 40%) από ιδίους πόρους του δήμου.

Το 60% του έργου (549.245 ευρώ) αναμένεται να καλυφθεί από το Πράσινο Ταμείο. Νωρίτερα σήμερα, στη 1 το μεσημέρι, η Οικονομική Επιτροπή του δήμου θα εγκρίνει την υποβολή πρότασης για την ένταξη του έργου στον άξονα προτεραιότητας “Αστική Αναζωογόνηση 2019” του Πράσινου Ταμείου.

Σύμφωνα με την υπηρεσιακή εισήγηση:

Το συγκρότημα κτηρίων που στεγάζει το Δημοτικό Θέατρο είναι το πρώην εργοστάσιο παραγωγής ηλεκτρικού ρεύματος της πόλης, το οποίο σταμάτησε να λειτουργεί το 1959 και για 25 χρόνια χρησιμοποιήθηκε σαν αποθήκη υλικών από το Δήμο Καλαμάτας. Το 1984 στο πλαίσιο της τότε πρωτοβουλίας του Δήμου Καλαμάτας για αξιοποίηση - επανάχρηση κελυφών παλαιών κτηρίων που είχαν πέσει σε αχρηστία, το εργοστάσιο επισκευάστηκε και μετατράπηκε σε θεατρική αίθουσα, προκειμένου να στεγάσει το νεοϊδρυθέν Δημοτικό Περιφερειακό Θέατρο Καλαμάτας. Σε σύντομο χρονικό διάστημα 6 μηνών το παλιό εργοστάσιο μεταμορφώθηκε από αποθήκη σε θέατρο με ικανοποιητικές τεχνικές προδιαγραφές και χωρητικότητας θεατών.

Η μελέτη προβλέπει εργασίες που αφορούν τόσο το κέλυφος του κτηριακού συγκροτήματος και το εσωτερικό του όσο και τον περιβάλλοντα χώρο. Το σύνολο των επεμβάσεων στοχεύει στην ενεργειακή αναβάθμιση και ανακαίνιση του κτηριακού συγκροτήματος και του περιβάλλοντος χώρου.

Επιπρόσθετα, προβλέπονται εργασίες για την αναβάθμιση του κοινόχρηστου περιβάλλοντα χώρου, που βρίσκεται στην ανατολική πλευρά του συγκροτήματος και αφορούν την αντικατάσταση τμήματος του υπάρχοντα χλοοτάπητα και τη διαμόρφωση μεγάλου ανθώνα εκατέρωθεν της υπάρχουσας ανενεργής σιδηροδρομικής γραμμής.

Ο εκσυγχρονισμός του συγκροτήματος του Δημοτικού Θεάτρου σε συνδυασμό με την επισκευή του  διώροφου νεοκλασικού, όπου θα στεγαστούν υπηρεσίες και δραστηριότητες όπως θεατροπαιχνίδια, ανάγνωση θεατρικών έργων κλπ., θα αναβαθμίσει την 30ετή πολιτιστική παρέμβαση του ΔΗΠΕΘΕΚ στην πόλη.

Γ.Σ.


NEWSLETTER