Σάββατο, 27 Ιουνίου 2020 10:38

Λεβεντάκης κατά Κατρίτση για τις πηγές Βρομονερίου

Γράφτηκε από τον

Βολές κατά του πρώην δημάρχου Γαργαλιάνων Ακη Κατρίτση εξαπέλυσε ο δήμαρχος Τριφυλίας Γιώργος Λεβεντάκης σε σχέση με την παραχώρηση των ιαματικών πηγών Βρομονερίου στο Δήμο Τριφυλίας.

Ο κ. Λεβεντάκης είπε συγκεκριμένα: «Ο κ. Κατρίτσης θα πρέπει να ζητήσει δημόσια συγγνώμη, όχι από τον δήμαρχο, αλλά από τους Γαργαλιανιώτες, γιατί τους παραπληροφόρησε και έχει μεγάλες ευθύνες επί των ημερών του, εδώ είναι τα χαρτιά, το μεγαλύτερο μέρος ευθύνης έχει ο ίδιος».
Ολα αυτά την Πέμπτη το βράδυ στην αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου, που έκανε ενημέρωση για έργα και ζητήματα της περιοχής, καθώς δεν πραγματοποιήθηκε συνεδρίαση του σώματος λόγω έλλειψης απαρτίας.
Επίσης σε ό,τι αφορά το ζήτημα αυτό τόνισε πως θα μπορούσαν να είχαν γίνει τόσα χρόνια, να είχαμε και τουρισμό και εισπράξεις για το δήμο και αναβάθμιση της περιοχής, και να έχουν αλλάξει μορφή οι Γαργαλιάνοι.
Αναλυτική ενημέρωση έκανε ο δικηγόρος Νίκος Αγγελόπουλος, που αναφέρθηκε στις ενέργειες που έγιναν από την σημερινή δημοτική αρχή και οι οποίες ήταν σε 3 άξονες: να ξεκαθαρίσει το ιδιοκτησιακό, να εξεταστεί αν έχουν παραχωρηθεί στο δήμο, και αν είχαν γίνει οι ενέργειες να χαρακτηριστούν νομικά οι πηγές ως ιαματικές.
Η ιστορία ξεκινά από το 1955 που με Βασιλικό Διάταγμα οι πηγές παραχωρούνται στο Δήμο Γαργαλιάνων. Το 1987 με ΠΔ ανακαλείται η παραχώρηση και περνούν στο Νομαρχιακό Ταμείο Μεσσηνίας και ξεκινούν τα έργα. Το 1990 πάλι με ΠΔ παραχωρούνται στο Δήμο Γαργαλιάνων και από τότε χωρίς άλλη υποχρέωση ο δήμος θα μπορούσε να λειτουργήσει τα λουτρά. Το 2006 αλλάζει ο νόμος και έπρεπε να αναγνωριστεί ο ιαματικός χαρακτήρας των πηγών, με καταληκτική ημερομηνία το τέλος του 2009. Ομως χάρη σε ένα νόμο του 2012 ο δήμος σήμερα καταφέρνει να μπει στην κατηγορία της ανανέωσης του χαρακτηρισμού των πηγών ως ιαματικών και έτσι εξασφαλίζει και την παραχώρησή τους από τον ΕΟΤ ως το 2052.

Κ.Μπ.