Κυριακή, 19 Ιουλίου 2020 08:31

Μεσσηνία: Πρόταση από "Βιώσιμη Πόλη" για αξιοποίηση κλαδεμάτων (βίντεο)

Γράφτηκε από την
Μεσσηνία: Πρόταση από "Βιώσιμη Πόλη" για αξιοποίηση κλαδεμάτων (βίντεο)

 

Πρόταση για αξιοποίηση των κλαδεμάτων, των φύλλων από τα ελαιόδεντρα και των ελαιουργικών υπολειμμάτων των Δήμων Καλαμάτας, Μεσσήνης, Οιχαλίας και Πύλου-Νέστορος υπέβαλε η "Βιώσιμη Πόλη" σε συνεργασία με το Δήμο Καλαμάτας.

Οι δυο πλευρές έχουν στόχο την ένταξη στο χρηματοδοτικό ευρωπαϊκό πρόγραμμα "Life".
Σύμφωνα με την ανακοίνωση του Δήμου Καλαμάτας:
«Τα κλαδέματα των ελαιόδεντρων, μαζί με τον κατσίγαρο και τους ελαιοπυρήνες, αποτελούν μια σημαντική πηγή βιομάζας που στην υφιστάμενη κατάσταση όχι μόνο παραμένουν αναξιοποίητα αλλά αποτελούν ταυτόχρονα σημαντική πηγή ρύπανσης για το περιβάλλον. Το έργο προτείνει έναν καινοτόμο τρόπο διαχείρισής τους που περιλαμβάνει την παραγωγή πέλετ (wood pellets) από τα κλαδέματα και τα ελαιουργικά υπολείμματα, και παράλληλα την παραγωγή λιπασμάτων τύπου κομπόστ (compost).
Συντονιστής της πρότασης Life - Agro2bio είναι η “Βιώσιμη Πόλη” και ως εταίροι σε αυτήν συμμετέχουν ο Δήμος Καλαμάτας, το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο, ο ΦΟΔΣΑ Πελοποννήσου, το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, το Πανεπιστήμιο VIC της Ισπανίας και το Πανεπιστήμιο Brunel της Αγγλίας. Η υλοποίηση της πρότασης θα ωφελήσει όλους τους δήμους της Μεσσηνίας, καθώς η εφαρμογή δύναται να επεκταθεί σε όλη την επικράτεια και να αποτελέσει έναν πιλότο εφαρμογής για την Ελλάδα και την Ευρώπη.


Τα πέλετ που θα παραχθούν προβλέπεται να τροφοδοτήσουν μια πρότυπη μονάδα πυρόλυσης, η οποία προτείνεται να εγκατασταθεί στο 21ο Δημοτικό Σχολείο Καλαμάτας (πεδίο εφαρμογής) και πρόκειται να καλύψει τις ενεργειακές και θερμαντικές ανάγκες του σχολείου. Επίσης, το πλεόνασμα της παραγόμενης ενέργειας θα αξιοποιηθεί στο πλαίσιο της ενεργειακής κοινότητας που έχει ιδρύσει ο Δήμος Καλαμάτας. Ταυτόχρονα, μέσω της πρότασης, προωθείται η προστασία του περιβάλλοντος καθώς με την προτεινόμενη διαχείριση των κλαδεμάτων θα μειωθούν τόσο οι εκπομπές αερίων, το ανθρακικό αποτύπωμα και ο κίνδυνος πυρκαγιάς, που προκαλείται από την ανεξέλεγκτη καύση των κλαδεμάτων, όσο και η οργανική ρύπανση λόγω της διάθεσης υποπροϊόντων ελαιόλαδου. Ο συνδυασμός των υποπροϊόντων (κλαδιών, φύλλων και κατσίγαρου) αποτελεί το σημείο καινοτομίας της πρότασης.
Βασική παράμετρο του έργου αποτελεί ο προτεινόμενος καινοτόμος τρόπος διαχείρισης των υπολειμμάτων της καύσης των πέλετ, τα οποία παράγουν μεγάλες ποσότητες στάχτης, και στο πλαίσιο της υλοποίησης με κατάλληλη διαδικασία εμπλουτισμού δύνανται να χρησιμοποιηθούν ως πρώτη ύλη για λίπασμα. Αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα την επίτευξη μιας πλήρους διαδικασίας κυκλικής οικονομίας.
Το έργο έχει προϊστορία καθώς στο παρελθόν έχουν προηγηθεί αναλυτικές προμελέτες και προσεγγίσεις για τον τρόπο αξιοποίησης των κλαδιών της ελαιοκαλλιέργειας από τη “Βιώσιμη Πόλη” και της άμβλυνσης των συνεπειών που προκύπτουν από την ανεξέλεγκτη καύση τους, η οποία αναμένεται να απαγορευθεί σύμφωνα με οδηγία της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Αυτή τη φορά έχουν ωριμάσει οι συνθήκες ώστε σε συνδυασμό με τις δυνατότητες που παρέχει η πρόσφατη νομοθεσία, όπως η ίδρυση ενεργειακών κοινοτήτων (πρόσφατα ο δήμος προχώρησε τη συγκεκριμένη διαδικασία), να πραγματοποιηθεί αποτελεσματική διαχείριση και να παρακινηθούν ευρύτεροι θεσμοί, όπως η Περιφέρεια, ώστε να υποστηρίξουν το εγχείρημα».


NEWSLETTER