Τρίτη, 21 Ιουλίου 2020 20:50

“Λαϊκή Συσπείρωση” Τριφυλίας για τη διαχείριση των σκουπιδιών

Γράφτηκε από την

 

Την πρότασή του για τη διαχείριση των σκουπιδιών καταθέτει ο επικεφαλής της “Λαϊκής Συσπείρωσης” στο Δήμο Τριφυλίας Σαράντος Κουκούμης, τονίζοντας την ανάγκη δημιουργίας ενιαίου κρατικού φορέα διαχείρισης.

Σημειώνει δε πως η αγανάκτηση του δημάρχου θα ήταν δικαιολογημένη αν όλο αυτό το διάστημα έκανε κάτι διαφορετικό από ό,τι οι προηγούμενες διοικήσεις. Επισημαίνει ότι οι αντιδράσεις των κατοίκων είναι δικαιολογημένες και καλεί την Περιφέρεια να χρηματοδοτήσει τη μεταφορά των σκουπιδιών σε αδειοδοτημένο χώρο.

Συγκεκριμένα ο κ. Κουκούμης τονίζει:

«Το πρόβλημα της διαχείρισης των απορριμμάτων έχει έρθει πάλι στην επικαιρότητα μετά τη φωτιά που εκδηλώθηκε πριν μερικές μέρες στο ΧΑΔΑ Αλιμακίου Κυπαρισσίας, τις αντιδράσεις των κατοίκων της γύρω περιοχής που για αρκετές μέρες εισπνέουν τις διοξίνες από την καύση αλλά και τις αλλεπάλληλες συλλήψεις του δημάρχου, του αντιδημάρχου Καθαριότητας αλλά και των οδηγών των απορριμματοφόρων, επειδή εξακολουθούν να ξεφορτώνουν τα απορριμματοφόρα σε μη αδειοδοτημένο ΧΑΔΑ.

Η αγανάκτηση του δημάρχου “έσκασε η υγειονομική βόμβα στα χέρια μου” θα ήταν κατανοητή, αν τους δέκα μήνες που διοικεί τον δήμο έκανε κάτι διαφορετικό απ’ ό,τι οι προηγούμενες δημοτικές αρχές, που σε απόλυτη ταύτιση με περιφερειάρχες και κυβερνήσεις -οποιασδήποτε απόχρωσης- προωθούν την παράδοση του “χρυσοφόρου” κομματιού των απορριμμάτων στους ιδιώτες μέσω της ΣΔΙΤ Περιφέρειας – “ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή” και μάλιστα μέσα από μία αντιπεριβαλλοντική – ανθυγιεινή – αντιεπιστημονική και αντιοικονομική για τα λαϊκά συμφέροντα διαχείριση, όπως είναι η καύση.

Ευθύνες έχουν και όσοι από τους δημοτικούς συμβούλους που βρίσκονται σήμερα σε άλλες παρατάξεις υπηρέτησαν τα προηγούμενα χρόνια σε θέσεις ευθύνης και με την συμμετοχή τους σε περιφερειακά όργανα, όπως ο ΦΟΔΣΑ, πίσω από κλειστές πόρτες”προετοίμασαν την παράδοση των απορριμμάτων στους ιδιώτες”.

Το “κερασάκι στη τούρτα” της υποκρισίας και του ψεύδους ήρθαν να επιβεβαιώσουν οι τελευταίες δηλώσεις του υπουργού Περιβάλλοντος της Ν.Δ. Κ. Χατζηδάκη ότι: “Στόχος είναι να μειωθούν οι ποσότητες των απορριμμάτων που οδηγούνται σε ταφή στο 10% έως το 2030, από το απογοητευτικό 80% που βρισκόμαστε σήμερα”. Ανέβασε το χρονικό στόχο κατά 10 χρόνια, όταν η προηγούμενη κυβέρνηση των ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ με τον ΕΣΔΑ (Ιούνης 2015) έβαζαν στόχο ότι “μέχρι το 2020 η ανακύκλωση μα χωριστή συλλογή ανακυκλώσιμων – βιοαποβλήτων, να εφαρμόζεται στο 50% των Αστικών Στερεών Αποβλήτων (ΑΣΑ) και υγειονομική ταφή να περιοριστεί στο 30% του συνόλου των ΑΣΑ”. Ηταν τότε που δήλωναν ότι οι ΣΔΙΤ Περιφέρειας – ΤΕΡΝΑ είναι “φαραωνικό έργο” και στη συνέχεια “συνεμορφώθηκαν προς τας υποδείξεις” της Ευρωπαϊκής Ενωσης και τα “θέλω” των επιχειρηματικών ομίλων.

Για να επιτύχει δε τους στόχους και τα χρονοδιαγράμματα, ο κ. Χατζηδάκης δήλωσε ότι θα απλοποιήσει και θα ενισχύσει την περιβαλλοντική εισφορά (τέλος ταφής), ώστε να λειτουργήσει αποτρεπτικά για την ταφή των απορριμμάτων που οδηγούνται σε ΧΥΤΑ-ΧΥΤΥ.

Ο δε γενικός γραμματέας Συντονισμού Διαχείρισης Αποβλήτων Μανώλης Γραφάκος, σε πρόσφατη εκδήλωση της ΠΕΔ, έκανε λόγο “για την ανταποδοτικότητα και σε επίπεδο χρηματοδότησης και ότι η συμμετοχή του κόσμου στη διαλογή στην πηγή θα έχει άμεση σύνδεση με το κόστος της όλης διαδικασίας”.

Αλήθεια για ποια διαλογή στην πηγή και ανακύκλωση μιλάνε, που μάλιστα τα συνδέουν και με νέο χαράτσι -τέλος ταφής-, όταν έχουν συμφωνήσει ότι όλοι οι δήμοι θα παραδίδουν στη ΤΕΡΝΑ σύμμικτα απορρίμματα και μάλιστα σε εγγυημένη ποσότητα και ποιότητα και με ρήτρες προστίμων για όποιον δεν πιάνει τους στόχους;

Ερχεται “τσουνάμι” αυξήσεων στα δημοτικά τέλη αν ο λαός της Τριφυλίας δεν αντιδράσει τώρα, ώστε να ακυρωθούν τα σχέδια της κυβέρνησης, της Περιφέρειας και του δήμου και να μην προχωρήσει η σύμβαση με την ΤΕΡΝΑ, γιατί εάν υλοποιηθούν αυτοί οι σχεδιασμοί, ο λαός θα κληθεί να πληρώσει 80,5 Ευρώ ανά τόνο συν ΦΠΑ από τον Κεντρικό Σταθμό Μεταφόρτωσης που θα τα παραλαμβάνει η ΤΕΡΝΑ, συν το κόστος αποκομιδής από τον Δήμο, ίσως ξεπεράσουν τα 150 ευρώ ανά τόνο.

Συμπαραστεκόμαστε στον αγώνα των κατοίκων, που αντιστέκονται στο περιβαλλοντικό έγκλημα που γίνεται στο Αλιμάκι και καλούμε τον λαό της Τριφυλίας να συσπειρωθεί στους μαζικούς του φορείς, Επιτροπές Αγώνα και να διεκδικήσει:

Να χρηματοδοτήσει τώρα η Περιφέρεια με έκτακτο κονδύλι τον δήμο και να εξασφαλίσει αδειοδοτημένο ΧΥΤΑ για την μεταφορά των απορριμμάτων.

Καμιά ανάμειξη ιδιωτών στον τομέα της διαχείρισης των απορριμμάτων.

Να μην προχωρήσει η σύμβαση της Σύμπραξης Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ), μεταξύ Περιφέρειας και ΤΕΡΝΑ.

Η διαχείριση των απορριμμάτων να γίνεται από Ενιαίο Κρατικό Φορέα Διαχείρισης, χωρίς καμία επιβάρυνση των δημοτών, που πρέπει να απαλλαγούν από την φορολογία των λεγόμενων ανταποδοτικών τελών. Ο φορέας αυτός θα κάνει τις χωροθετήσεις, θα επιλέγει τις μεθόδους διαχείρισης, με προτεραιότητα τη διαλογή στην πηγή, θα σέβεται και θα προστατεύει την υγεία του λαού και το περιβάλλον.

Μόνο τότε οι δήμοι, είτε μόνοι τους, είτε σε διαδημοτική συνεργασία, θα μπορούν να προχωρήσουν σε διαλογή στην πηγή, στην ανάκτηση υλικών, στην ανακύκλωση, στην κομποστοποίηση και να έχουν έσοδα που θα διατίθενται για την ικανοποίηση των λαϊκών αναγκών».