Τετάρτη, 29 Ιουλίου 2020 15:05

Δημοτικό Συμβούλιο Μεσσήνης: Ζητούν ένταξη του αρδευτικού Τρικόρφου

Γράφτηκε από τον

 

Την ένταξη του έργου εγγειοβελτιωτικών υποδομών Κοινότητας Τρικόρφου, προϋπολογισμού 1.370.000 ευρώ, στο πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης της Περιφέρειας Πελοποννήσου, ζητεί με ομόφωνη απόφασή του το Δημοτικό Συμβούλιο Μεσσήνης.

Με το έργο αυτό επιδιώκεται η άρδευση 1.500 στρεμμάτων που αφορά κυρίως επιτραπέζιες ελιές Καλαμών που καλλιεργούνται στο Τρίκορφο και σε επόμενη φάση με επέκτασή του στοχεύει στην άρδευση των συκεώνων στον Πολύλοφο και στο Μάνεση.

Στην προχθεσινή συνεδρίασή του το Δ.Σ. πέρα από την υποβολή της πρότασης για τη χρηματοδότηση του έργου, ενέκρινε και παρέλαβε την οριστική του μελέτη.

Από την πλευρά της μείζονος μειοψηφίας υπήρξαν ερωτήματα κι εκφράστηκαν επιφυλάξεις και αντιρρήσεις για τη διακοπή της υλοποίησης του έργου, που είχε ξεκινήσει τμηματικά σε συνεννόηση της προηγούμενης δημοτικής αρχής με την τέως περιφερειακή αρχή Πελοποννήσου.

Αναλυτικά, την εισήγηση για το σημαντικό αυτό έργο αγροτικής υποδομής έκανε ο αντιδήμαρχος Δημήτρης Καλοφωλιάς, ενημερώνοντας ότι η υποβολή της πρότασης πρέπει να γίνει μέχρι τις 31 Ιουλίου.

Ο σύμβουλος της μείζονος μειοψηφίας Τάσος Τσερπές είπε ότι το προηγούμενο έργο που σταμάτησε ήταν φθηνότερο, ύψους 730.000 ευρώ.

Ο κ. Καλοφωλιάς απάντησε ότι “το έργο άλλαξε για δύο λόγους. Η προηγούμενη μελέτη ήταν του 2007 και άλλαξαν και οι οδεύσεις. Η προηγούμενη ήταν μέσα από τα χωράφια και τώρα πήγε στον αγροτικό δρόμο”. Ο κ. Τσερπές επέμεινε και ανέφερε ότι “υπήρχε δημοπρατημένο έργο 250.000 ευρώ. Γιατί δεν αφήσατε να γίνει το έργο, να πάει από το ποτάμι προς την κεντρική δεξαμενή, για ποιο λόγο;”.

Ο δήμαρχος Γιώργος Αθανασόπουλος απάντησε ότι “το έργο είχε ενταχθεί και απεντάχθηκε, γιατί ήταν για ψηφοθηρικούς λόγους. Αυτές δεν είναι πρακτικές συνετής διαχείρισης” και παρατήρησε: “Συμπεριελήφθησαν και τα υδρόμετρα (ρολόγια) μέσα από το δρόμο και όχι από τα πρανή. Το θέλει πολύ και ο περιφερειάρχης. Είναι κομμάτι του μεγάλου έργου που θα αρδεύσει τα συκοχώραφα στον Πολύλοφο και το Μάνεση”. Ταυτόχρονα, έκανε λόγο για την προοπτική της κατασκευής λιμνοδεξαμενής, που θα δώσει τη δυνατότητα να αρδευθούν όλες αυτές οι εκτάσεις.

Ο κ. Τσερπές υποστήριξε ότι το νερό που υπάρχει, δεν επαρκεί για να καλύψει όλα τα στρέμματα στο Τρίκορφο και ζήτησε “να δώσουμε έμφαση στη λιμνοδεξαμενή και εύχομαι να έχουμε αποτέλεσμα”.

Ο σύμβουλος της μείζονος μειοψηφίας Νίκος Κοτταρίδης παρατήρησε ότι “προσπάθησε η προηγούμενη δημοτική αρχή, ήταν πραγματικό το ενδιαφέρον της για το έργο”. Ενημέρωσε πως 12,5 εκ. ευρώ είναι το σύνολο των χρημάτων της πρόσκλησης για όλη την Περιφέρεια Πελοποννήσου και ευχήθηκε να φθάσουν τα χρήματα και να γίνει το έργο.

Κλείνοντας, ο δήμαρχος διευκρίνισε ότι παρουσίασε το στόχο και ανέφερε πως “όλα θα γίνουν μέσα από μελέτες και θα υπάρχει το νερό. Δεν υπήρχε σχεδιασμός για λιμνοδεξαμενή από την προηγούμενη δημοτική αρχή”.

Γ.Σ.