Τρίτη, 04 Αυγούστου 2020 17:44

Πρόταση Κοινότητας Καλαμάτας για πιλοτικές πεζοδρομήσεις

Γράφτηκε από την

 

Την πρόταση της Κοινότητας Καλαμάτας για την πιλοτική πεζοδρόμηση της Αριστομένους από το ύψος της Τράπεζας της Ελλάδας έως τη συμβολή των οδών Βασ. Γεωργίου - Φραντζή, της Σιδηροδρομικού Σταθμού και της Ναυαρίνου από τη Φαρών μέχρι την Καρακούση (Horizon Blu), υπερασπίστηκε ο πρόεδρός της Παναγιώτης Λύρας, χθες στην Επιτροπή Ποιότητας Ζωής, όπου ανακλήθηκε η μονοδρόμηση στη Ναυαρίνου από Ηρώων έως Αύρας.

Παρατήρησε ότι “οι προτάσεις της κοινότητας είναι στο πλαίσιο της λήψης μέτρων πρόληψης για υγειονομικούς λόγους, αλλά και μια ευκαιρία να χρησιμοποιηθούν οι ρυθμίσεις ως εμπειρία για επόμενες οριστικές παρεμβάσεις ήπιας κυκλοφορίας στα πολυσύχναστα αυτά σημεία της πόλης μας” και σημείωσε: “Είναι σαφές ότι μιλάμε για έκτακτα μέτρα στις έκτακτες συνθήκες που ζούμε. Εμείς επιμένουμε ότι πρέπει να στηριχτεί αυτή η απόφαση επικοινωνιακά και ασφαλώς με όποιες παρεμβάσεις κρίνει η υπηρεσία αλλά και επί της ουσίας. Ενημέρωση, αίσθημα ασφάλειας, αίσθημα και συνθήκες αναψυχής σε ώρες που όλοι απαιτείται να είναι υπεύθυνοι”.

Ο κ. Λύρας, μάλιστα, έκανε και παρατηρήσεις επί της συζήτησης των μέτρων που έχουν αποφασιστεί, “ελπίζοντας ότι προηγείται η ευθύνη των εντυπώσεων από όλους μας”, όπως ανέφερε και παρουσίασε αναλυτικά: “Δεν έχει υλοποιηθεί (στάμπες με κίτρινο χρώμα) και κυρίως επιτηρηθεί το μέτρο της μείωσης του ορίου ταχύτητας και εκφράζουμε την ικανοποίησή μας για τη σημερινή ανακοίνωση από τον δήμαρχο. Δεν έχει εφαρμοστεί στο Ιστορικό Κέντρο. Δεν έχουν ενημερωθεί οι ηλεκτρονικοί οδηγοί πλοήγησης. Δεν ενημερώνονται οι επισκέπτες και οι κάτοικοι από τις κεντρικές φωτεινές πινακίδες του δήμου ή μέσω ενός έντυπου οδηγού. Δημιουργείται μεγάλο μποτιλιάρισμα στους φωτεινούς σηματοδότες. Περιπλέκονται τα ήδη σταθμευμένα αυτοκίνητα στους περιορισμένους χώρους. Το τριπλό σχήμα, πεζοδρόμηση, μονοδρόμηση και αμφιδρόμηση δημιουργεί την εντύπωση σε μερίδα των καταστηματαρχών υγειονομικού ενδιαφέροντος προνομιακής και μη μεταχείρισης με ό,τι αυτό συνεπάγεται. Αρα η σημερινή προτεινόμενη παρέμβαση κρίνεται θετική. Ο συγχρωτισμός, η αποφυγή του είναι η στόχευση των μέτρων, έρχεται σε δεύτερη μοίρα τόσο στο δημόσιο διάλογο είτε ιδιωτικά”.