Πέμπτη, 27 Αυγούστου 2020 09:04

Δημοτικό Συμβούλιο Καλαμάτας: Γύρισαν την πλάτη στα αρχαία της Υπαπαντής

Γράφτηκε από τον
Δημοτικό Συμβούλιο Καλαμάτας: Γύρισαν την πλάτη στα αρχαία της Υπαπαντής

 

Η πλειοψηφία του Δημοτικού Συμβουλίου Καλαμάτας αγνόησε την κινητοποίηση του κόσμου, το πάνδημο αίτημα και τις απόψεις προσωπικοτήτων για την ανάδειξη των αρχαίων της Υπαπαντής και απέρριψε το ψήφισμα για την ανάδειξή τους.

Η πλειοψηφία αποδέχθηκε τη θέση του δημάρχου Θανάση Βασιλόπουλου που τάχθηκε κατά της ανάδειξής τους, υιοθετώντας την άποψη της υπουργού Πολιτισμού Λίνας Μενδώνη πως δεν γίνεται να ανασκαφούν και να αναδειχθούν και ότι είναι καλύτερα να παραμείνουν καταχωμένα.

Εντύπωση προκάλεσε η ασυνεννοησία των παρατάξεων των μειοψηφιών και οι απουσίες αρκετών συμβούλων τους.

Με 18 ψήφους κατά, 11 υπέρ και ένα λευκό το Δ.Σ. απέρριψε το ψήφισμα που κατέθεσαν ο επικεφαλής του “Ανοιχτού Δήμου” Μανώλης Μάκαρης και ο σύμβουλος της μειοψηφίας Μιχάλης Αντωνόπουλος. Το καταψήφισαν οι παρατάξεις της δημοτικής αρχής και η σύμβουλος Ελένη Γκλεγκλέ από την παράταξη της Μαρίας Οικονομάκου, το υπερψήφισαν οι παρατάξεις των μειοψηφιών, ενώ λευκό ψήφισε η Μ. Οικονομάκου.

Τοποθετούμενος στο τέλος της συνεδρίασης, στη συζήτηση για το ψήφισμα, ο δήμαρχος Θαν. Βασιλόπουλος υποστήριξε ότι αν το θέμα εισαχθεί στο Δ.Σ., θα εισαχθεί για συζήτηση και όχι για απόφαση και ανέφερε πως μελετητικά το θέμα της ανάπλασης της πλατείας Υπαπαντής είναι πάνω από 20 χρόνια. Είπε ότι το ΚΑΣ γνωμοδότησε και το υπουργείο Πολιτισμού αποφάσισε υπέρ της ανάπλασης χωρίς το τμήμα με τα αρχαία στη Ν.Α. πλευρά της πλατείας και δηλώνοντας την αντίθεσή του στην ανάδειξη, ανέφερε πως και μέχρι 20 ημέρες πριν δεν είχε ακουστεί τίποτα. Αποκάλυψε ότι ρώτησε εγγράφως την κ. Μενδώνη κι εγγράφως του απάντησε αυτά που είπε στις δηλώσεις της στο ιστορικό Δημαρχείο, ότι οι αρχαιότητες παραμένουν καταχωμένες για την καλύτερη προστασία τους. Προκάλεσε τους συμβούλους - υπέρμαχους της ανάδειξης αν έχουν νέα στοιχεία να τα προσκομίσουν, τους επέπληξε που έφεραν το ψήφισμα ενώ θέλουν συζήτηση και απόφαση στο Δημοτικό Συμβούλιο και τους προκάλεσε, για δεύτερη φορά, να το φέρουν στο Συμβούλιο με τις προβλεπόμενες διαδικασίες.

Ο επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας Βασίλης Κοσμόπουλος, αρχικά, μίλησε για εντυπωσιακή ανταπόκριση του κόσμου στη διαδικτυακή καμπάνια για τα αρχαία κι επεσήμανε τις προσπάθειες και τις απόψεις των Ηλία Μπιτσάνη, Γιώργου Κουτσούλη, Πέτρου Θέμελη και του μητροπολίτη Χρυσόστομου. Παρατήρησε ότι η υπουργός άφησε περιθώρια αλλαγής, εφόσον προκύψουν νέα στοιχεία, έκανε λόγο για αρχαία που ανήκουν στις ομηρικές Φαρές και πρότεινε την ανασκαφή και την τοποθέτηση γυαλιού με φωτισμό για ανάδειξη των αρχαίων. Μίλησε για πάνδημη επιθυμία και ζήτησε απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου, στην οποία “θα δηλώσουμε τη θέλησή μας για ανάδειξη των αρχαίων της Υπαπαντής και για αλλαγή της απόφασης του ΚΑΣ”. Και πρόσθεσε πως “το οφείλουμε στους συνδημότες μας, στην ιστορία. Αμεσο, επόμενο Δημοτικό Συμβούλιο με κύριο θέμα τα αρχαία”.

Ο επικεφαλής του “Πρότυπου Δήμου” Βασίλης Τζαμουράνης επεσήμανε ότι “δεν είναι πλήρης και ολοκληρωμένη η ανάπλαση, χωρίς να αντιμετωπίσει το θέμα αρχαίων”. Τάχθηκε υπέρ της ανασκαφής, αξιολόγησης και ανάδειξης και ζήτησε απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου με θέση γι’ αυτή την υπόθεση. Είπε ότι “από το 2010 - 2011 έχουν προκύψει νέα στοιχεία” και πρότεινε απόφαση με κατεύθυνση την επανεξέταση της απόφασης του ΚΑΣ, εκτιμώντας ότι “έτσι θα ανοίξει ο δρόμος για την ολοκληρωμένη ανάπλαση”. Μάλιστα, δήλωσε ότι μπορεί να βοηθήσει στη μελέτη.

Η επικεφαλής της παράταξης “Καλαμάτα Ξεκινάμε” Μαρία Οικονομάκου παρατήρησε ότι “πρέπει να αναδειχθούν τα αρχαία, το θέλουν όλοι”. Εκανε λόγο για πόλο έλξης και ανάπτυξης με τα αρχαία και συμφώνησε να γίνει ειδική συνεδρίαση με τη συμμετοχή ειδικών και αρμοδίων και με χρονοδιάγραμμα ολοκλήρωσης του έργου.

Η αντιδήμαρχος - επικεφαλής της παράταξης “Πρωτεύουσα Δύναμη” Ελένη Αλειφέρη είπε ότι δεν υπάρχουν νέα στοιχεία και υποστήριξε πως ο χρόνος των ανασκαφών θα είναι πάνω από 10ετία.

Ο επικεφαλής του “Ανοιχτού Δήμου” Μανώλης Μάκαρης ζήτησε “να ψηφίσουμε το ψήφισμα και στο επόμενο Δημοτικό Συμβούλιο να το συζητήσουμε”. Επεσήμανε την κοινωνική πλειοψηφία που υπάρχει για την ανάδειξη και τάχθηκε υπέρ της μερικής αποκάλυψης των αρχαίων.

Η επικεφαλής της παράταξης “Καλαμάτα Τόπος Ζωής” Τόνια Κουζή παρατήρησε πως “είναι αντιδημοκρατικό να μη συζητηθεί στο Δημοτικό Συμβούλιο, όπως το ζητούν οι πολίτες” και πρότεινε “να βοηθήσουμε να μη χαθούν τα χρήματα και να γίνει το καλύτερο”.

Ο επικεφαλής της “Λαϊκής Συσπείρωσης” Δημήτρης Οικονομάκος επεσήμανε ότι “έπρεπε το θέμα να τεθεί από τη δημοτική αρχή, καθώς απασχολεί έντονα την πόλη” και τάχθηκε “υπέρ της ανάδειξης, είχαμε διαφωνήσει με την ανάπλαση όπως είχε σχεδιαστεί”.

Ο επικεφαλής της παράταξης “Πόλη Ενωμένη” Δημήτρης Κουκούτσης είπε ότι “θα είναι άσκοπη η συζήτηση χωρίς συμμετοχή των καθ’ ύλην αρμοδίων” και ζήτησε τη συμμετοχή Ελλήνων αρχαιολόγων και του υπουργείου Πολιτισμού.

Ο σύμβουλος Μιχάλης Αντωνόπουλος είπε πως “είναι θετικό το ότι συμφωνούν οι παρατάξεις για ανάδειξη αρχαίων με τρόπο βιώσιμο” και παρατήρησε πως είναι εφικτή η μερική ανάδειξή τους.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ


NEWSLETTER