Τετάρτη, 09 Σεπτεμβρίου 2020 18:19

Ομόφωνη απόφαση για αντιδιαβρωτική Πεταλιδίου στο Δημοτικό Συμβούλιο Μεσσήνης

Γράφτηκε από τον
Ομόφωνη απόφαση για αντιδιαβρωτική Πεταλιδίου στο Δημοτικό Συμβούλιο Μεσσήνης

Ομόφωνα το Δημοτικό Συμβούλιο Μεσσήνης ενέκρινε, το απόγευμα της Δευτέρας, τη μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων για την αντιμετώπιση της διάβρωσης στην ακτογραμμή Πεταλιδίου.

Πρόκειται για την προστασία της ακτής από το κάμπινγκ (Ζέρβα) στο κεντρικό παραλιακό μέτωπο του χωριού και μέχρι το Eros Beach.
Στην κατασκευή του έργου ξεχωρίζουν 6 αποσπασμένοι κυματοθραύστες, ενώ ο προϋπολογισμός του, σύμφωνα με την παρουσίαση από τον εκπρόσωπο των μελετητών Δημήτρη Κουσουλό, είναι 4.850.000 ευρώ, με βάση τα τιμολόγια του κράτους και την προσαύξηση λόγω μεταφοράς υλικών, αλλά εκτιμάται πως θα υπάρξει σημαντική έκπτωση.
Με το έργο θα δημιουργηθεί παραλία για μπάνιο από το κάμπινγκ έως και το κεντρικό παράκτιο μέτωπο, από το οποίο θα φύγει το κρηπίδωμα.
Αναλυτικά κατά την παρουσίαση της μελέτης, ο κ. Κουσουλός είπε ότι “σήμερα η κατάσταση έχει φτάσει στο απροχώρητο” και παρατήρησε πως στο Eros Beach η κυματική ενέργεια είναι μεγαλύτερη”. Επεσήμανε ότι “η λύση με αποσπασμένους κυματοθραύστες είναι πιο ενδεδειγμένη τεχνική λύση από τους καθέτους προβόλους”.
Ενημέρωσε ότι στο κεντρικό παραλιακό μέτωπο του Πεταλιδίου προβλέπονται 6 αποσπασμένοι κυματοθραύστες παράλληλοι στην ακτή, με κενό μεταξύ τους 45 μέτρα, με ύψος 1,20 μέτρα από τη στάθμη της θάλασσας και τεχνητή αναπλήρωση της ακτής με αμμώδες υλικό, επιλεγμένο από δανειοθάλαμο. Εκανε λόγο για έργα τέτοιου επιπέδου, αμετάβλητα για 30 - 40 χρόνια, και ανέφερε ότι για να μη φύγει από κάποια κακοκαιρία προβλέπονται φυσικοί ογκόλιθοι από λατομείο.
Μίλησε για δημιουργία παραλίας από το αλιευτικό καταφύγιο μέχρι το μοναστήρι και πληροφόρησε πως θα φύγει το κρηπίδωμα.
Ενημέρωσε ότι στο Eros Beach προβλέπεται εγκάρσιος πρόβολος με μεγάλη γωνία με αναπλήρωση
και κυματοθραύστης με τεχνητούς ογκόλιθους και φυσικούς στο πρώτο τμήμα.
Στο κάμπινγκ (Ζέρβα) προβλέπονται δύο αποσπασμένοι κυματοθραύστες 130 - 140 μέτρα, ένας ενιαίος και τεχνητή αναπλήρωση της ακτής.
Απαντώντας σε ερωτήσεις, ο εκπρόσωπος των μελετητών παρατήρησε ότι “είναι σε τέτοια απόσταση οι κυματοθραύστες που δεν θα γίνει προσάμμωση της ακτής” και πληροφόρησε πως “οι κυματοθραύστες θα είναι 80 - 100 μέτρα από την ακτή”.
Ο επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας Νίκος Κοτταρίδης είπε ότι η προηγούμενη δημοτική αρχή κατάφερε να εντάξει το έργο στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων με μελέτη και έργο με 1.750.000 ευρώ. Παρατήρησε πως μετά από 5 χρόνια ήρθε η περιβαλλοντική μελέτη και εκτίμησε ότι θα χρειαστούν άλλα 5 χρόνια για να φτάσει η υλοποίηση του έργου. Σημείωσε ότι “πρέπει να προχωρήσουμε με αυτή τη μελέτη και αν υπάρξει πρόβλημα να κάνουμε συμπληρωματική. Το οφείλουμε στους Πεταλιδαίους, μ’ αυτό το έργο το Πεταλίδι θα αλλάξει όψη και θα κάνει βήματα για την ανάπτυξή του”.
Ο σύμβουλος της δημοτικής αρχής Γιώργος Στραβόλαιμος είπε ότι “είναι έργο πνοής για το Πεταλίδι, θα αναπτυχθεί τουριστικά. Αυτό το έργο το θέλουν όλοι”.
Ο ανεξάρτητος σύμβουλος - τέως δήμαρχος Γιώργος Τσώνης μίλησε για έργο-όραμα για το Πεταλίδι, δήλωσε ευτυχής και ανέφερε πως “για το έργο αυτό λοιδορήθηκα από εχθρούς και φίλους”. Είπε ότι “συμφωνώ κι επιμένω να συνεχίσουμε” και εκτίμησε: “Θα πάρει 50% - 60% έκπτωση. Το ποσό που λείπει από το έργο είναι η αγορά του οικοπέδου στους Χράνους”.
Ο σύμβουλος της δημοτικής αρχής Κώστας Μαλιώτης παρατήρησε πως “το έργο αυτό λειτουργεί με άλλη φιλοσοφία από το έργο του Αγίου Ανδρέα. Πιστεύω ότι θα είναι πετυχημένο, θα το στηρίξω”.
Ο ανεξάρτητος σύμβουλος Γιώργος Γρουσουζάκος δήλωσε πως “συμφωνώ με το έργο 100%. Ευχαριστούμε και τον τέως και τον σημερινό δήμαρχο. Θα είναι έργο-σταθμός για το Πεταλίδι”.
Ο σύμβουλος της μείζονος μειοψηφίας Χρήστος Καρύδης είπε “μπράβο σ’ αυτούς που δούλεψαν για να γίνει το έργο. Πρέπει να πραγματοποιηθεί η μελέτη”.
Ο πρόεδρος της Κοινότητας Πεταλιδίου Μιχάλης Αυγουλέας δήλωσε υπέρ της έγκρισης της μελέτης και σημείωσε: “Στόχος είναι να προστατεύσουμε σπίτια κι επιχειρήσεις. Το Πεταλίδι είναι παραλιακό χωριό χωρίς παραλία. Είναι έργο ανάπτυξης, θα αλλάξει το Πεταλίδι, θα γίνει προορισμός. Να δώσω τα εύσημα στον κ. Τσώνη και στον δήμαρχο που συνεχίζει για το έργο”.
Ο πρώην δήμαρχος Πεταλιδίου Ηλίας Κουτσοδημητρόπουλος, εκφράζοντας σοβαρές επιφυλάξεις και ενστάσεις, ζήτησε “να κρατήσουμε τη γεωμορφολογία του Πεταλιδίου και να μην φτιάξουμε 6 μάντρες μπροστά του”. Ανέφερε ότι “η παρέμβαση αλλοιώνει και την ιστορική μορφή του Πεταλιδίου. Είναι τρομακτικού χαρακτήρα οι παρεμβάσεις και θα προκαλέσουν τουριστική υποβάθμιση” - και ζήτησε “ένα έργο με σεβασμό στη φυσιογνωμία του Πεταλιδίου”.
Ο δήμαρχος Γιώργος Αθανασόπουλος μίλησε για έντονο ενδιαφέρον των πρώην δημάρχων, από τον Στραβόλαιμο έως τον Τσώνη, και σημείωσε πως “όχι μόνο θα προστατεύσει την παράκτια ζώνη, αλλά θα δώσει και ευκαιρίες αναβάθμισης της περιοχής”. Παρατήρησε ότι “πριν 30 χρόνια Πεταλίδι και Eros Beach ήταν στην κορυφή, τώρα είναι στα αζήτητα. Να τρέξουμε να βρούμε τους πόρους για το έργο. Θα κάνουμε μεγάλο αγώνα σε όλα τα υπουργεία για να το υλοποιήσουμε”.
Αναφέρθηκε, ακόμα, στο θέμα του βιολογικού του Πεταλιδίου που είναι το μείζον, στο Τζάνε - Καλαμάκι και στο έργο αποκατάστασης των ζημιών, για το οποίο θα υπογραφεί η σύμβαση με τον ανάδοχο.
Τέλος, είπε ότι “θα μάθουμε να κάνουμε και μπάνιο στο Πεταλίδι, όπως κάνουμε στην Καλαμάτα. Είναι η μοναδική πόλη του δήμου που είναι κτισμένη πάνω στη θάλασσα”.
Με την ολοκλήρωση της ψηφοφορίας και της συζήτησης, ο εκπρόσωπος των μελετητών απευθυνόμενος στον Ηλ. Κουτσοδημητρόπουλο είπε ότι “σεβόμαστε τις ανησυχίες σας, μας ενδιαφέρει όμως οι μελέτες μας να γίνουν καλά έργα. Δεν είναι τείχη. Αυτό που θα κάνουμε θα είναι ωραίο. Πραγματικά θα αναβαθμιστεί το Πεταλίδι”.


NEWSLETTER