Παρασκευή, 25 Ιανουαρίου 2013 07:44

Τα "ακριβά" σκουπίδια εμποδίζουν τη μείωση των δημοτικών τελών σύμφωνα με το Νίκα

Τα "ακριβά" σκουπίδια εμποδίζουν τη μείωση των δημοτικών τελών σύμφωνα με το Νίκα

Δεν βλέπει δυνατότητα για μείωση των δημοτικών τελών ο δήμαρχος Καλαμάτας Παναγιώτης Νίκας, αν προηγουμένως δεν δοθεί λύση στο πρόβλημα της διαχείρισης των σκουπιδιών. Εξέφρασε μάλιστα και την ανησυχία του ότι όσο διαρκεί η οικονομική αφαίμαξη του δήμου -όπως είπε, έχουν φύγει μέχρι τώρα περί τα 10.000.000 ευρώ λόγω της ανάγκης μεταφοράς των σκουπιδιών, μετά τη διακοπή λειτουργίας της Μαραθόλακκας- τότε η εποπτεία βρίσκεται «επί θύραις», παρόλο που ο δήμος είναι οικονομικά βιώσιμος.

Ο Π. Νίκας είπε χαρακτηριστικά ότι «αν δεν γίνει κάτι για να κλείσει το θέμα των σκουπιδιών, το οποίο γνωρίζουμε γιατί παραμένει ανοιχτό, τότε ο Δήμος Καλαμάτας -αν και οικονομικά βιώσιμος- θα βρεθεί με την εποπτεία επί θύραις». Οι εκτιμήσεις του αυτές έγιναν στην προχθεσινή συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Καλαμάτας, μετά από ερώτηση του επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας Θόδωρου Μπρεδήμα για το ενδεχόμενο η δημοτική αρχή να προβεί σε μειώσεις των τελών καθαριότητας και φωτισμού, ανάλογες με αυτές που ανακοινώθηκαν για τα τιμολόγια της ΔΕΥΑΚ.

«Βρείτε μου μια από τις προγενέστερες δημοτικές αρχές Καλαμάτας που προέβη ποτέ σε μείωση των τελών. Δεν βλέπω τέτοια δυνατότητα με τα ισχύοντα δεδομένα. Θα φέρω πάντως τα στοιχεία και θα ακούσω προτάσεις - από πού θα μπορούσαν να αναπληρωθούν τα έσοδα από ενδεχόμενη μείωση των τελών», συνέχισε ο Π. Νίκας.

Διευκρίνισε δε ότι η μείωση που ανακοινώθηκε στα τιμολόγια της ΔΕΥΑΚ είχε προετοιμαστεί από την προηγούμενη διοίκηση της δημοτικής επιχείρησης, βάσει της διαχείρισης που έγινε, και τα οικονομικά δεδομένα επέτρεψαν να γίνει η κίνηση αυτή.