Πέμπτη, 31 Ιανουαρίου 2013 09:22

Καταγγελίες Αθανασόπουλου στην Επιτροπή Ποιότητας Ζωής: "Επώνυμοι παραβαίνουν τον κανονισμό καθαριότητας"

Καταγγελίες Αθανασόπουλου στην Επιτροπή Ποιότητας Ζωής: "Επώνυμοι παραβαίνουν τον κανονισμό καθαριότητας"

Επώνυμοι και συγκεκριμένοι παραβαίνουν συνειδητά και συστηματικά τον κανονισμό καθαριότητας, κατήγγειλε ο παλαίμαχος δημοτικός σύμβουλος -της πλειοψηφίας- Κώστας Αθανασόπουλος στην Επιτροπή Ποιότητας Ζωής, που συνεδρίασε χθες με μοναδικό αντικείμενο τον νέο κανονισμό καθαριότητας.



Ο Κ. Αθανασόπουλος, εντεταλμένος δημοτικός σύμβουλος για τη Δημοτική Αστυνομία, τα καταστήματα και την προστασία του δημοτικού χώρου, δεν προχώρησε σε λεπτομέρειες, ούτε έγινε πιο συγκεκριμένος στην πιο πάνω καταγγελία του.
Παρατήρησε όμως ότι μόνο η αυστηρή επιβολή προστίμων μπορεί να συνετίσει τους παραβάτες, αφήνοντας να εννοηθεί ωστόσο ότι τόσο η Δημοτική Αστυνομία, όσο και οι επιστάτες του δήμου, αλλά και τα πληρώματα των απορριμματοφόρων γνωρίζουν πώς και από ποιους παραβιάζεται κατά σύστημα -όπως είπε- ο κανονισμός, συγκεκριμένες ημέρες και ώρες.
Νωρίτερα, ο Γιάννης Παπαδόπουλος, προϊστάμενος στο Τμήμα Αποκομιδής και Διαχείρισης Απορριμμάτων του Δήμου Καλαμάτας παρουσίασε, με συνοπτικό τρόπο, ορισμένες από τις μεταβολές που εισηγείται η υπηρεσία:
"Απαιτείται εκσυγχρονισμός του κανονισμού, με βάση τις συνθήκες που υφίστανται σήμερα" τόνισε ο υπηρεσιακός παράγοντας, σημειώνοντας με έμφαση ότι αυτή τη φορά θα πρέπει να δοθεί βάρος στην τήρηση του κανονισμού.
Ο Γ. Παπαδόπουλος εστίασε, ιδιαίτερα, στην αυστηρή τήρηση των ωρών διάθεσης των απορριμμάτων στους κάδους, στην ενημέρωση των δημοτών για τον τρόπο και τον τόπο διαχείρισης των υποπροϊόντων από τα κλαδέματα κήπων και κτημάτων, στον τρόπο διαχείρισης των ληγμένων φαρμάκων, αλλά και των μεταχειρισμένων ρούχων και παπουτσιών.
Παράλληλα γνωστοποίησε ότι θα υπάρξει αναπροσαρμογή των προστίμων για παραβάσεις του κανονισμού καθαριότητας.
Ο αρμόδιος για την καθαριότητα και το πράσινο αντιδήμαρχος Θανάσης Βασιλόπουλος σημείωσε ότι στόχος του νέου κανονισμού δεν είναι να αποκομίσει έσοδα ο δήμος μέσα από τα πρόστιμα, αλλά να εμπεδώσει ο Καλαματιανός δημότης τον τρόπο διαχείρισης, βοηθώντας να διατηρείται η πόλη και ο δήμος καθαροί.
Προβληματισμό για τα "πηγάδια" -τους υπόγειους κάδους, δηλαδή- εξέφρασε ο σύμβουλος της μείζονος μειοψηφίας Γιάννης Χριστόπουλος, εκτιμώντας ότι η χρήση τους φαίνεται να ακυρώνει την ανακύκλωση, καθώς -όπως είπε- πολύς κόσμος επιλέγει να "ξεφορτώνεται" εκεί κάθε είδους απορρίμματα.
Μείζον ζήτημα αποτελεί η καθαριότητα για έναν δήμο που επιδιώκει να καθιερωθεί ως τουριστικός προορισμός, σημείωσε από την πλευρά της πλειοψηφίας η Παναγιώτα Ντίντα -εντεταλμένη σύμβουλος Πολεοδομίας και Ανάπτυξης-, ενώ σημαντικό παράγοντα για ποιοτικό βιοτικό επίπεδο, ακόμα και με τις σημερινές δύσκολες συνθήκες, χαρακτήρισε την καθαριότητα και την διατήρησή της ο αντιδήμαρχος καθημερινότητας Χρίστος Ριζάς.
Στη χθεσινή συνεδρίαση την άποψή τους εξέφρασαν και εκπρόσωποι φορέων και συλλόγων -που είχαν κληθεί από τον πρόεδρο της Επιτροπής Ποιότητας Ζωής, αντιδήμαρχο Δημήτρη Δημόπουλο.
Συγκεκριμένα, η πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Καλαμάτας Λίλιαν Ψηλάκη δήλωσε ότι δεν διαφωνεί, κατ’ αρχήν, με την επιβολή προστίμων, ζήτησε όμως να προηγηθεί ενημέρωση των επαγγελματιών ειδικά σε σχέση με τον τρόπο που διαθέτουν τα χαρτοκιβώτια συσκευασίας στους κάδους ανακύκλωσης.
Να μην επιβληθούν νέα πρόστιμα ζήτησε από την πλευρά του ο Θόδωρος Μπαζίγος, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Επαγγελματικών, Βιοτεχνικών και Εμπορικών Σωματείων Καλαμάτας και Νομού Μεσσηνίας. Παράλληλα ζήτησε να μην υιοθετεί ο δήμος ρυθμίσεις -κυρίως κυκλοφοριακές- που αποκλείουν, όπως είπε, καταστήματα με συνέπεια ούτε και τα συνεργεία καθαριότητας να μπορούν να προσεγγίσουν.
Από την πλευρά της Οικολογικής Κίνησης Καλαμάτας και της Ενωσης Καταναλωτών Μεσσηνίας, ο Στέφανος Κουνιάδος ζήτησε να περιληφθούν στον κανονισμό αποφάσεις και στόχοι της Ευρωπαϊκής Επιτροπής σχετικά με το περιβάλλον, ενώ η Γεωργία Κουνιάδου ζήτησε τη δημιουργία υπόγειων κάδων για ανακύκλωση στην πηγή.
Β.Γ.Μ.