Κυριακή, 01 Νοεμβρίου 2020 09:19

Εγκριση όρων διαγωνισμού για πολεοδόμηση Ανατολικής Παραλίας

Γράφτηκε από τον
Εγκριση όρων διαγωνισμού για πολεοδόμηση Ανατολικής Παραλίας

Σημαντικά πολεοδομικά θέματα προώθησε χθες η Οικονομική Επιτροπή του Δήμου Καλαμάτας, σε συνεδρίαση με τηλεδιάσκεψη λόγω των μέτρων προστασίας από τον κορονοϊό.


Ειδικότερα, ενέκρινε το φάκελο του διεθνούς διαγωνισμού και την κατάρτιση των όρων της διακήρυξης για την επιλογή αναδόχου για την εκπόνηση της αποτύπωσης - κτηματογράφησης, πολεοδόμησης, πράξης εφαρμογής, γεωλογικής μελέτης, οριοθέτησης ρεμάτων, περιβαλλοντικής μελέτης περιοχής επέκτασης ρυμοτομικού σχεδίου Ανατολικής Παραλίας, με προεκτιμώμενη αμοιβή 483.804,47 ευρώ με ΦΠΑ.
Η επιτροπή, ακόμα, αποφάνθηκε για το πρακτικό της επιτροπής διαγωνισμού για την επιλογή αναδόχου εκπόνησης της ολοκλήρωσης της πολεοδομικής μελέτης και της πράξης εφαρμογής περιοχής Μικρής Μαντίνειας. Ειδικότερα:
α) Για την Ανατολική Παραλία, όπως επισημαίνεται στην εισήγηση, η περιοχή μελέτης οριοθετείται βόρεια από την επέκταση της οδού Κρήτης, το ρυμοτομικό σχέδιο εργατικών κατοικιών, την οδό Λακωνικής, ανατολικά από το όριο της υπό έγκρισης πολεοδομικής μελέτης Παραλίας Βέργας, νότια από την οδό Ναυαρίνου και δυτικά από την οδό Π. Καρακούση και το ρυμοτομικό σχέδιο Καλαμάτας.
Η περιοχή, όπως περιγράφεται, “έχει έκταση 445 στρέμματα. Στην επιφάνεια αυτή δεν περιλαμβάνονται οι ξενοδοχειακές μονάδες Horizon Blue και Elite. Η εξαίρεση αυτή γίνεται για λόγους ενιαίας αντιμετώπισης των ξενοδοχειακών μονάδων με τις πολεοδομικές μελέτες των περιοχών της Παραλίας Βέργας και Μικράς Μαντίνειας. Από τα 445 στρέμματα ένα μεγάλο τμήμα 350 στρεμμάτων βρίσκεται σε περιοχή που υπάρχει σε λειτουργία κτηματολόγιο. Αξιοποιώντας τα στοιχεία του κτηματολογίου προκύπτει ότι εντός της έκτασης των 350 στρεμμάτων έχουμε μια επιφάνεια περίπου 25 στρεμμάτων με χαρακτηρισμό ΕΚ (Ειδικό ΚΑΕΚ) που παραπέμπουν σε υφιστάμενους κοινόχρηστους χώρους. Πρόκειται για τμήματα των οδών Ναυαρίνου, Λακωνικής, Π. Καρακούση, μικρότερων οδών εκτός σχεδίου και τμήματα ρεμάτων. Η επέκταση της οδού Κρήτης εκτιμάται ότι θα καταλάβει μια έκταση 21 στρεμμάτων. Η συγκεκριμένη περιοχή αποτελεί ένα σημαντικό κομμάτι για την ανάπτυξη της Καλαμάτας, καθώς περιλαμβάνει το τελευταίο τμήμα του ανατολικού παραλιακού μετώπου της πόλης που δεν έχει ακόμα οργανωθεί πολεοδομικά. Η ολοκλήρωση της χάραξης και διάνοιξης της οδού Κρήτης θα δώσει τη δυνατότητα της αποσυμφόρησης της παραλιακής οδού Ναυαρίνου (ιδιαίτερα κατά τους θερινούς μήνες) και της ενίσχυσης και επέκτασης των χρήσεων αναψυχής, αθλητισμού και τουρισμού στο παραλιακό μέτωπο. Η περιοχή μελέτης βρίσκεται σε περιοχή εκτός σχεδίου και εκτός ορίων οικισμών. Επίσης, βρίσκεται εντός του Γενικού Πολεοδομικού Σχεδίου (ΓΠΣ) Καλαμάτας, όπως αυτό εγκρίθηκε με την υπ. αριθμ. οικ. 1015/29-3-11 (ΦΕΚ 77ΑΑΠ/3-5-11) απόφαση. Σε συνδυασμό και με το παλαιότερο ΓΠΣ/1986 οι προβλεπόμενες χρήσεις γης είναι αυτές του τουρισμού αναψυχής και της γενικής κατοικίας”.
β) Για την ολοκλήρωση της πολεοδομικής μελέτης και της μελέτης πράξης εφαρμογής περιοχής Μικρής Μαντίνειας, η Οικονομική Επιτροπή ενέκρινε το πρακτικό “ελέγχου δικαιολογητικών κατακύρωσης” της επιτροπής διενέργειας διαγωνισμού και κατακύρωσε τη σύμβαση στη μελετητική εταιρεία “Κ. Ζώης - Ι. Δημητρακόπουλος, με διακριτικό τίτλο “Σχήμα ΕΕ”, με συνολικό ποσό 124.200 χωρίς ΦΠΑ 24% (έκπτωση 63,20 %).
Η πρόεδρος της Κοινότητας Μικρής Μαντίνειας Μαρία Χρονοπούλου επεσήμανε ότι “η πολεοδομική μελέτη έχει ξεκινήσει από το 1996, 24 χρόνια είναι πολλά” και εξέφρασε την ελπίδα “να προχωρήσει αυτή τη φορά”.
Γ.Σ.


NEWSLETTER