Τετάρτη, 11 Νοεμβρίου 2020 10:25

Απόφαση του ΚΑΣ για τα αρχαία Υπαπαντής αναμένει ο Βασιλόπουλος (βίντεο)

Γράφτηκε από τον
Απόφαση του ΚΑΣ για τα αρχαία Υπαπαντής αναμένει ο Βασιλόπουλος (βίντεο)

“Ο μόνος που μπορεί να δώσει έγκριση για σωστική ανασκαφή είναι το ΚΑΣ” παρατήρησε χθες σε δηλώσεις του ο δήμαρχος Καλαμάτας Θανάσης Βασιλόπουλος, για το ζήτημα των αρχαίων της Υπαπαντής.


Ο δήμαρχος εκτίμησε ότι το κόστος της ανασκαφής είναι μικρό, καθώς αφορά μόνο τμήμα 160 τ.μ. και μπορεί να το καλύψει ο δήμος. Υποστήριξε πως η υπόθεση της απόφασης του υπουργείου Πολιτισμού για το αν θα πρέπει να αναδειχθούν τα αρχαία, που δεν είναι και σίγουρο, θα χρειαστεί χρόνο. Και διευκρίνισε ότι αν πρέπει να αναδειχθούν, τότε θα υπάρξει μέριμνα για χρηματοδότησή τους από την Περιφέρεια Πελοποννήσου, από τα υπόλοιπα της Βιώσιμης Αστικής Ανάπτυξης.
Αναλυτικά, με αφορμή τις τελευταίες εξελίξεις και τις αναφορές στο τελευταίο Δημοτικό Συμβούλιο, απαντώντας σε ερωτήσεις μας για το ζήτημα των αρχαίων της Υπαπαντής ο κ. Βασιλόπουλος υπενθύμισε ότι “ο μελετητής (Γιώργος Αλμπάνης) εξαίρεσε τα 160 τ.μ. που δεν πρέπει να φτιαχτούν όταν γίνει η ανάπλαση της πλατείας και ο ανάδοχος (της ανάπλασης) δέχεται τον μειωτικό” και πρόσθεσε: “Και όλα αυτά τα στείλαμε στην Εφορεία Αρχαιοτήτων Μεσσηνίας για περαιτέρω ενέργειες μαζί με το έγγραφο του υπουργείου Πολιτισμού, που έλεγε ξεκάθαρα ότι το υπουργείο έχει αλλάξει θέση, ότι μπορεί να γίνει και η ανάπλαση και η ανάδειξη, αλλά και με την απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου και την εκφρασμένη βούληση της δημοτικής αρχής”.


Για τα επόμενα βήματα ο δήμαρχος ενημέρωσε ότι “η Εφορεία Αρχαιοτήτων θα πρέπει να στείλει στο υπουργείο Πολιτισμού το φάκελο αυτό και να ζητήσει τη σωστική ανασκαφή. Αν δώσει το υπουργείο έγκριση για σωστική ανασκαφή, θα μπορέσει να προσδιοριστεί πότε θα ξεκινήσει. Το υπουργείο Πολιτισμού το διαβιβάζει στο ΚΑΣ και το ΚΑΣ αποφασίζει. Ο μόνος που μπορεί να δώσει έγκριση για σωστική ανασκαφή είναι το ΚΑΣ. Εφόσον δοθεί η έγκριση, μετά θα ξεκινήσει. Θα πρέπει να γίνει σταδιακά η ανασκαφή σε πολύ μικρότερο εύρος από ό,τι είχε ειπωθεί αρχικά κι εφόσον γίνει η ανασκαφή και αποτυπωθεί ότι τα αρχαία πρέπει να αναδειχθούν και όχι να είναι σε κατάχωση, θα ξεκινήσει η διαδικασία ανάδειξης των αρχαίων. Εχουμε χρόνο μπροστά μας, πρώτα θα γίνει η αποτύπωση, θα αποδειχθεί αν χρειάζεται ή όχι να αναδειχθούν τα αρχαία και μετά θα δώσει έγκριση το υπουργείο, και πάλι το ΚΑΣ, και θα γίνει ανάδειξη των αρχαίων”.
Για το θέμα της χρηματοδότησης ανέφερε ότι “είναι πολύ νωρίς ακόμα να απαντήσουμε με ποιον τρόπο θα γίνει η χρηματοδότηση” και πρόσθεσε: “Και σίγουρα το κόστος δεν είναι τόσο μεγάλο όσο νομίζαμε. Μόλις είχαμε μιλήσει με την κ. Μηλίτση στην αρχή που λέγαμε, χωρίς να ξέρουμε πού ακριβώς είναι, ότι θα γίνει σε πολύ μεγαλύτερο εύρος, περίπου σε 500 τ.μ. θα γίνει η σωστική ανασκαφή, και είχαμε μιλήσει για 90.000 ευρώ. Τώρα μιλάμε για πολύ μικρή έκταση, οπότε το κόστος αλλάζει. Μπορεί αυτό το κόστος να το αντιμετωπίσει ο Δήμος Καλαμάτας από μόνος του, να χρηματοδοτήσει τη σωστική ανασκαφή κι εφόσον αποτυπωθούν και πρέπει να αναδειχθούν, να δούμε πώς θα το προεντάξουμε. Υπάρχουν υπόλοιπα από τη Βιώσιμη Αστική Ανάπτυξη. Είπαμε ότι δίνουμε βάρος στο παραλιακό μας μέτωπο, όπως πρέπει, αλλά δεν πάει να πει αυτό ότι δεν περισσεύουν και πάλι χρήματα να υποστηρίξουμε οποιαδήποτε δράση. Και βέβαια εδώ είναι ο περιφερειάρχης να μας στηρίξει”.
Γ.Σ.


NEWSLETTER