Πέμπτη, 12 Νοεμβρίου 2020 07:53

Δεκτή η προσφυγή Δριμή: Ακυρώθηκε η απόφαση για μεταφορά ΔΕΥΑΤ στα Φιλιατρά

Γράφτηκε από τον
Δεκτή η προσφυγή Δριμή: Ακυρώθηκε η απόφαση για μεταφορά ΔΕΥΑΤ στα Φιλιατρά

 

Ακυρώθηκε η απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου Τριφυλίας για τη μεταφορά της έδρας της ΔΕΥΑ Τριφυλίας από την Κυπαρισσία στα Φιλιατρά, σύμφωνα με απόφαση της Επιτροπής του Άρθρου 152, στην οποία είχε προσφύγει ο δημοτικός σύμβουλος Δημήτρης Δριμής.

Ο επικεφαλής της «Ανεξάρτητης Δημοτικής Συνεργασίας» Δημήτρης Δριμής από την πρώτη στιγμή είχε μιλήσει για ακυρότητα της απόφασης, τονίζοντας πως το Δημοτικό Συμβούλιο δεν είχε την απαραίτητη απαρτία όταν λήφθηκε η απόφαση, με τη διαδικασία που ακολουθούσαν στις διά περιφοράς συνεδριάσεις και πλέον δικαιώνεται πλήρως.

Στην απόφαση της επιτροπής τονίζεται ξεκάθαρα ότι δεν τηρήθηκαν τα οριζόμενα από την πρόσκληση για τη διεξαγωγή της συνεδρίασης και της ψηφοφορίας. Χαρακτηριστικά αναφέρει πως με email όπως ορίζει η πρόσκληση ψήφισαν 9 μέλη, από τα οποία μάλιστα 2 στις 11, ώρα λήξης της συνεδρίασης και 2 στις 11.08. Επίσης 16 ψήφισαν τηλεφωνικά, κάτι που δεν είναι αποδεκτό και 2 με φυσική παρουσία, επίσης απαράδεκτο. Πάντως πέρα από το συγκεκριμένο θέμα, γεννάται πλέον ζήτημα εγκυρότητας και για τις υπόλοιπες αποφάσεις που πάρθηκαν στη συγκεκριμένη συνεδρίαση.

Για την απόφαση της Επιτροπής του Άρθρου 152 τοποθετήθηκε με ανακοίνωσή του ο κ. Δριμής, στην οποία χαρακτηριστικά αναφέρει: «Άκυρον! Στη μεταφορά έδρας της ΔΕΥΑΤ και στην προχειρότητα. Η Ειδική Επιτροπή του Άρθρου 152 στην Τρίπολη, έκανε δεκτή προσφυγή που είχα καταθέσει και ακύρωσε την 66/2020 απόφαση του Δ.Σ. Τριφυλίας, που αφορούσε στη μεταφορά έδρας της ΔΕΥΑΤ.

Ιστορικό: Η τετρακέφαλη δημοτική αρχή Λεβεντάκη - Παναγιωτοπούλου - Μπακούρου - Ανδρινόπουλου (διαφοροποιήθηκε ο κ. Ανδρινόπουλος) έφερε ως κατεπείγον, σε διά περιφοράς συνεδρίαση στις 29 Απριλίου θέμα αλλαγής έδρας της ΔΕΥΑΤ. Καταθέσαμε γραπτά τη διαφωνία μας. Αμέσως μετά τη συνεδρίαση, σε κείμενό μου με τίτλο «Καταψηφίστηκε η πρόταση αλλαγής έδρας της Δ.Ε.Υ.Α. Τριφυλίας», εξηγούσα γιατί δεν υπήρχε νόμιμη απόφαση και πρότεινα διαδικασίες για τη συνολική χωροταξική κατανομή των υπηρεσιών στις δημοτικές ενότητες. Με δημόσια δήλωσή μου στη συνέχεια ενημέρωσα πως άσκησα προσφυγή στις 8/5/2020 κατά της απόφασης μεταφοράς έδρας στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση Καλαμάτας, για λόγους ηθικής, κοινωνικής, αυτοδιοικητικής και θεσμικής τάξης. Τον Ιούνιο, αξιοποιώντας πρόβλεψη του κανονισμού λειτουργίας, πήραμε πρωτοβουλία και καταθέσαμε (αρ. πρωτ. 7782/26-6-2020) πρόταση 32 δημοτών και κατοίκων για τη συζήτηση του θέματος της έδρας στο ΔΣ. Αγνόησαν τους πολίτες, τον κανονισμό και τη θεσμική τους υποχρέωση.

Η Καλαμάτα χρειάστηκε 74 ημέρες και 10 σελίδες για να αποφασίσει, Ιούλιος 2020, πως δεν εκδικάζει την προσφυγή (και άρα απορρίπτεται), γιατί η απόφαση του συμβουλίου δεν είναι εκτελεστή, εφόσον δεν έχει δημοσιευτεί σε ΦΕΚ. Πολλοί θεώρησαν πως το θέμα έληξε. Κάποιοι πανηγύριζαν. Στον χρόνο που είχα δικαίωμα, προσέφυγα κατά της απόφασης της Καλαμάτας στην Ειδική Επιτροπή του Άρθρου 152, που εδρεύει στην Τρίπολη και στην οποία προεδρεύει δικαστικός. Η επιτροπή, σε συνεδρίασή της, 2 Νοεμβρίου 2020, έκανε δεκτή ομόφωνα την προσφυγή μου και ακύρωσε την απόφαση, θεωρώντας πως δεν υπήρξε καν απαρτία στη συνεδρίαση. Άκυρον, λοιπόν στη μεταφορά έδρας και στην προχειρότητα.

Συνοψίζοντας: Η δικαίωση της προσφυγής και η ακύρωση της απόφασης ήταν αναμενόμενη, για όσους γνωρίζουμε από αυτοδιοίκηση. Οι διοικούντες το δήμο δεν γνωρίζουν, δεν ρωτάνε, δεν ακούν, δεν μαθαίνουν. Η μεθόδευση εισαγωγής, η διαδικασία ψηφοφορίας και ο συνολικός χειρισμός του θέματος ήταν τραγικός και αναποτελεσματικός. Η ανάπτυξη των Φιλιατρών δεν περνάει μέσα από την πραξικοπηματική μεταφορά της έδρας της ΔΕΥΑΤ από την Κυπαρισσία. Η χωροταξική κατανομή των υπηρεσιών απαιτεί να έχεις σχέδιο για την ανάπτυξη του δήμου στην ολότητά του και να επενδύσεις στα πλεονεκτήματα της κάθε περιοχής. Τέτοιο σχέδιο ούτε είχε, ούτε μπορεί να έχει η ανεπαρκής τετρακέφαλη διοίκηση του δήμου.

Οι συμπράττοντες και συνοδοιπόροι σύμβουλοι, αντιδήμαρχοι, επικεφαλής παρατάξεων, που ανέχτηκαν τις μεθοδεύσεις, ψήφισαν και προσπάθησαν με αστείες δικαιολογίες να υπερασπιστούν δημόσια την πραξικοπηματική μεταφορά της έδρας τι έχουν να πουν τώρα; Ο δήμος, δυστυχώς, δεν διοικείται. Το σχέδιο και η έμπνευση, ο διάλογος και οι συναινέσεις, η αξιοποίηση των υπηρεσιών και η επένδυση στα πλεονεκτήματα της κάθε Δ.Ε., αλλά και ο σεβασμός στη θεσμική λειτουργία απουσιάζουν.

Υ.Γ. Αντί να φροντίζουν να υπάρχει επάρκεια νερού την καλοκαιρινή περίοδο, ώστε να μην πει ο κόσμος το νερό νεράκι. Αντί να καθαρίζουν δεξαμενές και δίκτυα ύδρευσης και να κάνουν έγκαιρα συμβάσεις με συντηρητές αντλιοστασίων. Αντί να σχεδιάζουν τα μεγάλα έργα που έχουν ανάγκη οι τόποι μας και να τα υποβάλουν για χρηματοδοτήσεις. Αντί να εξυγιάνουν με διαφάνεια την καταχρεωμένη ΔΕΥΑΤ, μεθοδεύανε την αλλαγή της έδρας της και δίχαζαν το δήμο χωρίς λόγο».

Κ.Μπ.


NEWSLETTER