Πέμπτη, 10 Δεκεμβρίου 2020 10:40

Οικονομική Επιτροπή Δήμου Καλαμάτας: Η αντιπολίτευση καταψήφισε τα “δωράκια” προς τα ΜΜΕ

Γράφτηκε από την

Με 10.000 ευρώ σε τοπικά ΜΜΕ -και μάλιστα χωρίς να αναφέρει σε ποια- σε μια εποχή που ο κορονοϊός κρέμεται ακόμα πάνω από τα κεφάλια μας στοχεύει ο Δήμος Καλαμάτας να προσελκύσει καλοκαιρινό τουρισμό.

Με αυτή την γελοία αιτιολόγηση εισηγήθηκε ο αρμόδιος αντιδήμαρχος την ψήφιση της πίστωσης στην Οικονομική Επιτροπή.

Βέβαια δεν είναι αυτός ο λόγος της διάθεσης του κονδυλίου αλλά μόνο η ενίσχυση θνησιγενών ΜΜΕ που με αυτό τον τρόπο θα δείχνουν κατά περίπτωση την συμπάθειά τους στα έργα και τις ημέρες του Θαν. Βασιλόπουλου και της δημοτικής αρχής.
Ευτυχώς η αντιπολίτευση, Κοσμόπουλος, Τζαμουράνης και Μάκαρης αντιτάχθηκαν στις προθέσεις του δημάρχου ενώ ένας σύμβουλος του συνδυασμού της Μαρ. Οικονομάκου, ιδιοκτήτης μέσου που ψήφισε την πρόταση, σημείωσε ότι αυτό γίνεται εδώ και μια δεκαετία λες και η συνεχής αυθαιρεσία αποτελεί δικαιολογία για να συνεχίζεται στον αιώνα τον άπαντα.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Γιάννη Σινάπη:

Στην εισήγησή του ο αντιδήμαρχος Σαράντος Μαρινάκης έκανε λόγο για προβολή της στολισμένης πόλης, για να υπάρξει εορταστική αίσθηση στον κόσμο και να ξεφύγει από την κατήφεια. Ανέφερε πως είναι επιβεβλημένο να ενισχύσουμε την εξωστρέφεια, να αναδείξουμε τη θελκτικότητα της πόλης και όλο αυτό να το μεταφέρουμε στη χώρα. Είπε, ακόμα, ότι μέσα από αυτές τις δράσεις “προσδοκούμε το καλοκαίρι να έχουμε την τιμητική μας σαν πόλη”.

Ο επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας Βασίλης Κοσμόπουλος σημείωσε ότι “η εισήγηση αυτή, το μόνο που σίγουρα κάνει είναι να προσβάλει τη νοημοσύνη μας. Πίσω από ευφάνταστες φράσεις κρύβεται ο πραγματικός σκοπός και αυτός δεν είναι άλλος από τη θετική προβολή από τα μέσα των δράσεων της δημοτικής αρχής. Σιγά να μην υπάρχει ανάγκη να δημιουργήσει ο δήμος κλίμα αισιοδοξίας και εορταστικής διάθεσης με μηνύματα από τα Μ.Μ.Ε. Αυτό το κάνουν χρόνια τώρα από μόνα τους. Τι νόημα έχει άλλωστε να παρουσιαστεί η πόλη σε τηλεοπτικούς σταθμούς πανελλήνιας εμβέλειας, όταν δεν μπορεί να δεχτεί επισκέπτες λόγω της απαγόρευσης των μετακινήσεων εν μέσω κορονοϊού; Εχουμε μια δημοτική αρχή η οποία τη στιγμή που αρνείται να χορηγήσει τάμπλετ στους μαθητές που δεν έχουν, ώστε να παρακολουθούν απρόσκοπτα την τηλεκπαίδευσή τους, διαθέτει 10.000 ευρώ αποκλειστικά για την προβολή της. Με ενδιαφέρον περιμένουμε να μάθουμε τον καταμερισμό και τη διάθεση της δαπάνης αυτής”.

Ο επικεφαλής του “Πρότυπου Δήμου” Βασίλης Τζαμουράνης υπενθύμισε ότι αυτός και ο κ. Κοσμόπουλος έχουν ζητήσει έναν κατάλογο με τις απευθείας αναθέσεις της δημοτικής αρχής, κατά την περίοδο της πανδημίας, αλλά παρότι τον υποσχέθηκε ο δήμαρχος, δεν έχει ακόμα δοθεί. Ανέφερε πως “δεν ξέρω τι έχετε στο νου σας” και σημείωσε ότι “είναι άσκοπη δαπάνη που δεν θα φέρει τίποτα, αλλά θα προστεθεί στην επικοινωνιακή καμπάνια της δημοτικής αρχής”.

Ο σύμβουλος της παράταξης “Καλαμάτα Ξεκινάμε” της Μαρίας Οικονομάκου Λεωνίδας Λιάππας επιβεβαίωσε ότι εδώ και μια 10ετία βγαίνει κάθε χρόνο από το Δήμο Καλαμάτας τέτοια πίστωση αυτή την περίοδο. Υποστήριξε ότι έχουν πληγεί από την υγειονομική και την οικονομική κρίση όλα τα τοπικά μέσα μαζικής ενημέρωσης και πως είναι απελπιστική η κατάστασή τους και ζήτησε να δοθούν ίσα ποσά και να μην υπάρχουν αποκλεισμοί και διακρίσεις σε φιλικά και μη μέσα προς τη δημοτική αρχή.

Ο επικεφαλής του “Ανοιχτού Δήμου” Μανώλης Μάκαρης διαφώνησε, είπε πως είναι άστοχη δαπάνη, καθώς δεν δίνεται για κοινωνικούς σκοπούς, αλλά για εκδηλώσεις που δεν θα γίνουν και για προβολή του στολισμού της Καλαμάτας σε περιοχές της χώρας, όπως η Θεσσαλονίκη, που αντιμετωπίζουν τεράστια προβλήματα με τον κορονοϊό. Ανέφερε ότι θα υπάρξουν εκδηλώσεις για να επιχορηγήσει τα τοπικά μέσα ο δήμος και πρότεινε τα χρήματα να πάνε για τάμπλετ σε μαθητές.

Απαντώντας ο κ. Μαρινάκης είπε ότι δεν είναι επιχορήγηση, αλλά παροχή υπηρεσίας και ανέφερε πως θα είναι ένας τρόπος προβολής - προπαγάνδας της εορταστικής λειτουργίας της πόλης με την τήρηση των μέτρων προστασίας.
Ο δήμαρχος Θανάσης Βασιλόπουλος είπε ότι διέθεσαν ένα ποσό στα τοπικά μέσα για ενημέρωση στα περιοριστικά μέτρα κατά το πρώτο κύμα της πανδημίας και τώρα αυτό συνδυάζεται με τη μεγάλη γιορτή των Χριστουγέννων, για τα μέτρα που πρέπει να λαμβάνονται, για ευχές και για προβολή της Καλαμάτας.

Η ΕΙΣΗΓΗΣΗ ΜΑΡΙΝΑΚΗ

Στην εισήγηση του αντιδημάρχου Σαράντου Μαρινάκη που κατατέθηκε στη συνεδρίαση αναφερόταν:

“Με σκοπό τη δημιουργία κλίματος αισιοδοξίας και εορταστικής διάθεσης, θα υπάρξει επικοινωνιακή καμπάνια σε τοπικά ΜΜΕ (τηλεοράσεις, ραδιόφωνα, ιστοσελίδες). Θα προβληθεί το δημοτικό κοινωνικό έργο και οι δράσεις που αφορούν τις εορτές
Χριστουγέννων και Πρωτοχρονιάς, μέσω δημιουργίας video και τηλεοπτικών μηνυμάτων παραγωγής του δήμου, banner ή δελτίων Τύπου.

Παράλληλα, προβλέπεται να ανατεθούν υπηρεσίες σε τοπικούς αναδόχους που διαθέτουν τον κατάλληλο εξοπλισμό και εμπειρία, για την επίτευξη της δικτύωσης ζωντανής προβολής με τηλεοπτικούς σταθμούς πανελλαδικής εμβέλειας, ώστε να γίνει παρουσίαση της πόλεως της Καλαμάτας και του εορταστικού διακόσμου αυτής. Μέσω της ενημερωτικής καμπάνιας επιδιώκεται η επικοινωνία μηνυμάτων που θα συμβάλουν στην καλλιέργεια εορταστικού κλίματος στο σπίτι, κατά τη διάρκεια των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς στην Καλαμάτα και ιδιαίτερα εφόσον εν τω μεταξύ δεν επιτραπούν μαζικές συναθροίσεις.

Το προβλεπόμενο, εκτιμώμενο κόστος, ανέρχεται στο ποσό των 10.000 ευρώ με ΦΠΑ”.