Παρασκευή, 08 Ιανουαρίου 2021 08:47

Καλαμάτα: Στο υπουργείο Πολιτισμού ο φάκελος για τα αρχαία της Υπαπαντής (βίντεο)

Καλαμάτα: Στο υπουργείο Πολιτισμού ο φάκελος για τα αρχαία της Υπαπαντής (βίντεο)

Ο φάκελος της υπόθεσης των αρχαίων της Υπαπαντής διαβιβάστηκε στο υπουργείο Πολιτισμού και Φεβρουάριο με Μάρτιο θα υπάρχει απόφαση του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου (ΚΑΣ) για το αν θα εγκριθεί σωστική ανασκαφή και θα κινηθεί η διαδικασία για την ανάδειξή τους.

Αυτό επεσήμανε χθες ο δήμαρχος Καλαμάτας Θανάσης Βασιλόπουλος, απαντώντας σε ερώτησή μας για το πού βρίσκεται η υπόθεση των αρχαίων.

Ειδικότερα, ο δήμαρχος μας ενημέρωσε ότι ο φάκελος έχει σταλεί από την Εφορεία Αρχαιοτήτων Μεσσηνίας στο υπουργείο Πολιτισμού “και τις επόμενες ημέρες το υπουργείο θα τον στείλει στο ΚΑΣ, όπου περιμένουν εκεί να αξιολογηθεί ο φάκελος, για το αν πρέπει να ξεκινήσει η διαδικασία ανάδειξης των αρχαίων”.

Ο κ. Βασιλόπουλος ανέφερε πως “αυτά όλα καθυστερούν, δεν είναι πολύ εύκολες διαδικασίες. Είναι χρονοβόρες, υπάρχουν πάρα πολλά θέματα που τρέχουν”, όμως εκτίμησε ότι “μέσα στο Φλεβάρη - Μάρτη θα έχουμε απάντηση”.

Διευκρίνισε ότι “ο προσδιορισμός που έγινε από τις Τεχνικές Υπηρεσίες του δήμου, εφόσον έγινε τοπογραφικό και πήραμε τις σταθερές συντεταγμένες που μας έδωσε η Εφορεία Αρχαιοτήτων, αποτυπώθηκε ότι είναι σε ένα σημείο που δεν επηρεάζει την ανάπλαση της πλατείας Υπαπαντής, καθώς πέφτει μέσα στο χώρο πρασίνου και στο πεζοδρόμιο νοτιοανατολικά της πλατείας. Και είναι περίπου έκτασης 160 τ.μ.”.

Απαντώντας σε ερώτησή μας, για τη βούληση και την πρόθεση της δημοτικής αρχής, ο δήμαρχος παρατήρησε πως “αν δεν θέλαμε να το τρέξουμε, δεν θα στέλναμε το φάκελο. Εμείς επιλέξαμε να στείλουμε τον φάκελο, αυτό είναι ξεκάθαρο. Αυτές είναι αποφάσεις που βγαίνουν από τη δημοτική αρχή και είναι συνέχεια της Οικονομικής Επιτροπής”.

Με την ευκαιρία, εξέφρασε την αντίδρασή του για την καθυστέρηση ανάδειξης προσωρινού μειοδότη για το έργο ανάπλασης της πλατείας Υπαπαντής, αναφέροντας χαρακτηριστικά: “Συγχρόνως βέβαια, δεν έχει προχωρήσει ακόμα το πρώτο πρακτικό που αφορά την πλατεία Υπαπαντής. Αν είναι δυνατόν, έχουν περάσει τόσοι μήνες και αυτός ο άθλιος νόμος που ευτυχώς αλλάζει, που ορίζει επιτροπές απ’ όλη την Πελοπόννησο, δεν μας έχει δώσει τη δυνατότητα να συνταχθεί το πρώτο πρακτικό. Το προηγούμενο διάστημα πίεσα προς αυτή την κατεύθυνση και θεωρώ ότι τις επόμενες ημέρες θα έχουμε το πρώτο πρακτικό. Προσωρινό μειοδότη θα έχουμε μετά το πρώτο πρακτικό”.

 

ΤΟ ΔΙΑΒΙΒΑΣΤΙΚΟ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ

Να υπενθυμίσουμε ότι στο διαβιβαστικό του δημάρχου Θαν. Βασιλόπουλου προς την προϊσταμένη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Μεσσηνίας Ευαγγελία Μηλίτση-Κεχαγιά, στις αρχές Νοεμβρίου, αναφέρονταν τα ακόλουθα:

“Σε συνέχεια του ανωτέρω εγγράφου σας με το οποίο μας διαβιβάσατε στοιχεία (έγγραφα και σχεδιαστική αποτύπωση αρχαίων καταλοίπων) από τις ανασκαφικές εργασίες κατά το 1961 στην πλατεία Υπαπαντής, σας ενημερώνουμε ότι ολοκληρώθηκε από το δήμο η εφαρμογή του εν λόγω σκαριφήματος στο τοπογραφικό διάγραμμα αποτύπωσης της σημερινής κατάστασης, καθώς επίσης προσδιορίστηκε η θέση των αρχαιολογικών οικοδομικών καταλοίπων στο διάγραμμα της εγκεκριμένης μελέτης ανάπλασης του χώρου της πλατείας.

Οπως διαπιστώθηκε από τα διαγράμματα εφαρμογής, που σας αποστέλλουμε συνημμένα, η θέση των καταλοίπων ουδόλως εμποδίζει την υλοποίηση του έργου της ανάπλασης, ο δε χώρος που θα απαιτηθεί για την διενέργεια ανασκαφής στο Ν/Α άκρο της πλατείας έχει προσδιοριστεί στο διάγραμμα της μελέτης ανάπλασης από τον μελετητή κ. Αλμπάνη και έχει έκταση περί τα 160 τ.μ.

Κατόπιν αυτών παρακαλούμε για τις δικές σας ενέργειες στο πνεύμα του με αρ.ΥΠΠΟ Α/ΓΔΑ ΠΚ/475605/335923/4-9-2020 εγγράφου της Προϊσταμένης Γεν. Δ/νσης Αρχαιοτήτων και Πολιτιστικής Κληρονομιάς του Υπ. Πολιτισμού καθώς και της 198/2020 Απόφασης Δ.Σ Καλαμάτας και της εκφρασμένης βούλησης της δημοτικής αρχής για ανάδειξη των αρχαίων καταλοίπων που βρίσκονται στο νοτιοανατολικό τμήμα της πλατείας Υπαπαντής και καταλαμβάνουν σύμφωνα με τα παραπάνω, εν μέρει χώρο στάθμευσης και εν μέρει χώρο πρασίνου στη μελέτη ανάπλασης.

Είμαστε στη διάθεσή σας για κάθε περαιτέρω συνεργασία για την προώθηση του θέματος στο ΚΑΣ”.

Γ.Σ.