Σάββατο, 16 Ιανουαρίου 2021 21:21

Σύμβαση για αγροτικό οδικό δίκτυο Τριφυλίας και Πυλίας

Γράφτηκε από την
Σύμβαση για αγροτικό οδικό δίκτυο Τριφυλίας και Πυλίας

Την έγκριση σύναψης προγραμματικής σύμβασης μεταξύ της Περιφέρειας Πελοποννήσου, των Δήμων Τριφυλίας και Πύλου – Νέστορος και του Περιφερειακού Ταμείου Ανάπτυξης της Περιφέρειας Πελοποννήσου, για την υλοποίηση της πράξης «Βελτίωση καταστρώματος αγροτικού δικτύου των Δήμων Τριφυλίας και Πύλου – Νέστορος», αποφάσισε ομόφωνα η Οικονομική Επιτροπή Τριφυλίας.

Μπορεί η απόφαση να ήταν ομόφωνη, ωστόσο υπήρξαν αρκετές παρατηρήσεις από τους συμβούλους της αντιπολίτευσης, με κυριότερη ότι ψηφίζουν χωρίς να αναφέρεται ποιοι δρόμοι θα φτιαχτούν.

Στην εισήγηση του ο πρόεδρος της Επιτροπής Δημήτρης Στριμπάκος επισήμανε:

"Το έργο αφορά στις κυριότερες κάτωθι παρεμβάσεις, σε σημεία τα οποία περιγράφονται στη σχετική Τεχνική Έκθεση της Δ/νσης Τεχνικών Έργων της Π.Ε. Μεσσηνίας: Φορτοεκφόρτωση αμμοχάλικων για την μεταφορά τους. Καθαρισμός και εξομάλυνση του καταστρώματος κατά θέσεις και μικρή συμπύκνωση της σκάφης με οδοστρωτήρα. Διάστρωση του υλικού με ισοπεδωτή (γκρέιντερ), διαβροχή με νερό και μικρή συμπύκνωση της στρώσης με χρήση οδοστρωτήρα. Ισοπέδωση καταστρώματος και ανακατασκευή στρώσεων οδοστρωσίας, όπου απαιτηθεί.
Ο συνολικός προϋπολογισμός της εκτέλεσης του έργου ανέρχεται στο ποσό των 250.000 ευρώ συμπεριλαμβανομένου ΦΠΑ 24%, εργολαβικού οφέλους, αναθεωρήσεων και απρόβλεπτων. Το έργο έχει ενταχθεί στο ΠΔΕ και θα χρηματοδοτηθεί από την 5η Τροποποίηση κατανομής πιστώσεων στο ΠΔΕ-ΣΑΕΠ526 «Βελτίωση - συντήρηση οδικού δικτυού Π.Ε. Μεσσηνίας (2017-2019)», με κωδικό 2017ΕΠ52600016 και προϋπολογισμό 5.100.000 ευρώ".

Στην τοποθέτησή της η Σταματία Αλεξοπούλου από την αντιπολίτευση ανέφερε:

"Η εταιρεία ΛΑΡΣΙΝΟΣ στις 23/07/2018 στη μνήμη του εκλιπόντος προέδρου και διευθύνοντος συμβούλου της – αειμνήστου Ιωάννη Λαρσινού υπέβαλε στην Περιφέρεια Πελοποννήσου πρόταση δωρεάς 100.000 τόνων 3Α διαλογέα, ο οποίος της ανήκει και βρίσκεται εντός του λατομικού χώρου της εταιρείας Η Οικονομική Επιτροπή της Περιφέρειας με αποφάσεις στις 13/08/2018 και στις 26/8/2020 αποδέχθηκε την πρόταση δωρεάς.

Στις 9/11/2020 η Οικονομική Επιτροπή της Περιφέρειας μετά από αίτημα του Δήμου Τριφυλίας με έγγραφο του κ. Δημάρχου στις 5/11/2020 αποφάσισε την παραχώρηση μέρους των αδρανών υλικών (50 φορτηγά χαλίκι) της δωρεάς προς την Περιφέρεια Πελοποννήσου από την εταιρεία ΛΑΡΣΙΝΟΣ ΑΕ στο Δήμο Τριφυλίας για την κάλυψη των αναγκών αποκατάστασης ζημιών στην αγροτική οδοποιία ΔΕ Γαργαλιάνων ενόψει της ελαιοκομικής περιόδου.

Στις 18/11/2020 η Οικ. Επιτροπή της Περιφέρειας μετά από αίτημα του Δήμου Πύλου - Νέστορος με έγγραφο του κ. Δημάρχου αποφάσισε τη διάθεση οκτακοσίων (800) κυβικών αδρανών υλικών της δωρεάς προς την Περιφέρεια Πελοποννήσου από την εταιρεία ΛΑΡΣΙΝΟΣ ΑΕ στο Δήμο Πύλου - Νέστορος για την κάλυψη των αναγκών αποκατάστασης ζημιών στην αγροτική οδοποιία λόγω των πρόσφατων έντονων καιρικών φαινομένων που επικράτησαν στην περιοχή".

Ερωτήσεις: Οι 100.000 τόνοι 3Α Διαλογέα είναι 50.000 κυβικά μέτρα που γράφει τη τεχνική έκθεση για το έργο; Ο όγκος 15.000 κυβικών μέτρων αργού υλικού που διατίθεται στον Δήμο Τριφυλίας είναι 50 φορτηγά χαλίκι που αιτήθηκε ο κ. Δήμαρχος και αποφάσισε η Οικ. Επιτροπή της Περιφέρειας;

Στην τεχνική έκθεση γράφει ότι έγινε διαχωρισμός του συνόλου της ποσότητας των 15.000 κυβικών μέτρων για τον Δήμο Τριφυλίας ανάλογα με την απόσταση από την περιοχή του λατομείου Φιλιατρών.

Έως 10 χλμ θα πάνε 5.000 κυβικά μέτρα, από 10 χλμ έως 20 χλμ 7.500 κυβικά μέτρα, από 20 χλμ έως 30 χλμ 2.500 κυβικά μέτρα. Ποιος έκανε το διαχωρισμό και με ποια κριτήρια; Με αυτό το διαχωρισμό αποκλείονται οι αγροτικοί δρόμοι στις Δημοτικές Ενότητας Αυλώνος, Αετού και Τριπύλης που έχουν το μεγαλύτερο αγροτικό δίκτυο γιατί απέχουν πάνω από 30 χλμ. Μουζάκι και Τραγάνα είναι πάνω από 20 χλμ. Ο Πύργος είναι στα όρια των 20 χλμ. Η Μουριατάδα είναι πάνω από 20 χλμ. Ακόμη και οι Ράχες είναι στα όρια λίγο πάνω από 20 χλμ. Μύρου και Αλιμάκι πάνω από 20χλμ. Το Καλό Νερό πάνω από 20 χλμ.

Ποιοι είναι οι αγροτικοί δρόμοι που θα πέσει το 3Α; Γιατί δεν αναφέρονται; Ποιος θα αποφασίσει; Η τεχνική έκθεση γράφει ότι οι δρόμοι που θα στρωθούν με αμμοχάλικο θα υποδειχθούν από τη Διευθύνουσα Υπηρεσία της Περιφέρειας δηλαδή την Διεύθυνση Τεχνικών Έργων της Π.Ε. Μεσσηνίας σε συνεργασία με τους δήμους.

Θα αποφασίσει το Δημοτικό Συμβούλιο Τριφυλίας μετά από προτάσεις των τοπικών συμβουλίων και προέδρων και ιεράρχηση πραγματικών αναγκών και προτεραιοτήτων; Ή θα αποφασίσει η διοίκηση του δήμου;
Ψηφίζω υπέρ με τις ερωτήσεις και τις παρατηρήσεις που κατέθεσα".

Ο Γιάννη Μερκούρης τόνισε: «Ψηφίζω υπέρ, όμως είναι απαραίτητο τα μέλη της Οικονομικής Επιτροπής να γνωρίζουν τι ψηφίζουν. Δεν έχω καμία αντίρρηση να δώσω θετική ψήφο, αλλά για ποιους αγροτικούς δρόμου; Θα ψηφίσω χωρίς να γνωρίζω!».


NEWSLETTER