Πέμπτη, 28 Ιανουαρίου 2021 14:07

Στο “Αντώνης Τρίτσης” για χρηματοδότηση η ανάπλαση Μαντίνεια - Κιτριές

Γράφτηκε από την

Δρομολογείται η κατάθεση πρότασης για ένταξη του έργου "Ανάπλαση παραλιακού μετώπου Μικρά Μαντίνεια - Κιτριές" στο χρηματοδοτικό πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης».

Ο προϋπολογισμός του έργου είναι 8.545.000 ευρώ, ενώ θα περιλαμβάνει και οριζόντιες επικουρικές δράσεις ποσού 464.107 ευρώ.
Σύμφωνα με την ανακοίνωση της Περιφέρειας: «Μετά και την έγκριση από την Οικονομική Επιτροπή των όρων της προγραμματικής σύμβασης, μεταξύ Περιφέρειας Πελοποννήσου, Δήμου Καλαμάτας, Δήμου Δυτικής Μάνης και Αναπτυξιακού Οργανισμού Ο.Τ.Α. «Πάρνωνας Α.Ε.», θα κατατεθεί και ο σχετικός φάκελος. Η προγραμματική σύμβαση έχει αντικείμενο την ωρίμανση των απαιτούμενων μελετών από τον αναπτυξιακό οργανισμό «Πάρνωνας Α.Ε.», αλλά και τη μεταβίβαση της αρμοδιότητας υλοποίησης του έργου από τους Δήμους Καλαμάτας και Δυτικής Μάνης στην Περιφέρεια Πελοποννήσου. Το έργο θα υλοποιηθεί από τη Διεύθυνση Τεχνικών Εργων Π.Ε. Μεσσηνίας σε συνεργασία με τη Διεύθυνση Τεχνικών Υπηρεσιών Δήμου Καλαμάτας και το αυτοτελές Τμήμα Τεχνικών Υπηρεσιών Δήμου Δυτικής Μάνης.
Η μελέτη της ανάπλασης του παραλιακού μετώπου είχε εκπονηθεί στα πλαίσια του έργου «Μελέτη έργων παράκτιας προστασίας και ανάπλασης ακτών Δήμου Αβίας και Μικρής Μαντίνειας και συμπληρωματικές μελέτες», το οποίο υλοποιήθηκε μόνο κατά το μέρος των παράκτιων έργων προστασίας. Για την υποβολή της πρότασης αλλά και την κατασκευή των έργων ανάπλασης απαιτείται η επικαιροποίηση των υφιστάμενων μελετών. Επιπλέον των έργων που περιλαμβάνει η αρχική μελέτη, είναι αναγκαίο να κατασκευαστούν έργα ανάπλασης και αποκατάστασης πεζοδρομίων, κοινόχρηστων χώρων και τμημάτων του κύριου οδικού δικτύου αλλά και κάθετων οδών πρόσβασης, που δεν περιλαμβάνονται στις υφιστάμενες μελέτες. Αυτά σε γενικές γραμμές είναι τα ακόλουθα:
• πλακοστρώσεις, πεζοδρομήσεις, τοποθέτηση εξοπλισμού,
• αποκατάσταση υφιστάμενων πεζοδρομίων,
• βελτίωση εισόδου Κιτριών,
• βελτίωση προσβάσεων στην παραλία Ακρογιαλίου, Παλιόχωρα,
• αναπλάσεις πλατειών,
• βελτίωση προσβάσεων στο μέτωπο της ανάπλασης και
• μικροπαρεμβάσεις στο έργο αντιδιαβρωτικής προστασίας προς επίλυση τυχόν προβλημάτων».