Παρασκευή, 29 Ιανουαρίου 2021 14:01

Μερκούρης για τοποθέτηση πινακίδων οδοσήμανσης

Γράφτηκε από την

Τον τρόπο που λειτουργεί η δημοτική αρχή Τριφυλίας στην τοποθέτηση πινακίδων οδοσήμανσης και αλλαγής της κυκλοφορίας, καυτηριάζει ο δημοτικός σύμβουλος Γιάννης Μερκούρης.

Ο κ. Μερκούρης κάνει αναφορά σε πινακίδα που αν και τοποθετήθηκε παρέμενε σκεπασμένη με σακούλα και αφού την αποκάλυψε ο δυνατός αέρας αφαιρέθηκε, μένοντας όμως ο στύλος και τονίζει πως έχει μείνει ως τεκμήριο για την επιτροπή παραλαβής.
Χαρακτηριστικά ο κ. Μερκούρης σημειώνει: «Η αυθαιρεσία… η αποκαθήλωση… και το τεκμήριο!!! Περισσότερο από έναν χρόνο πριν, στο πεζοδρόμιο της ΒΔ γωνίας του οικοδομικού τετραγώνου της εκκλησίας της Ευαγγελίστριας στην Κυπαρισσία, τοποθετήθηκε από τη δημοτική αρχή μια πινακίδα σε μεταλλικό στύλο χρώματος κόκκινου. Η πινακίδα, η οποία δεν πληρούσε καν τις προδιαγραφές της νομοθεσίας περί κατακόρυφης σήμανσης του ΚΟΚ, τοποθετήθηκε με όψη στο ρεύμα ανόδου της οδού Ελ. Βενιζέλου, από τη συμβολή της με την οδό Ναβαρίνου (ε.ο. Κυπαρισσίας - Φιλιατρών). Παρέμεινε δε σκεπασμένη με μαύρη σακούλα απορριμμάτων από την ημέρα τοποθέτησής της έως και πριν τα Χριστούγεννα, όταν ο δυνατός αέρας που φύσηξε στην περιοχή αφαίρεσε μέρος της, με αποτέλεσμα να γίνει ορατή. Ποια ήταν η επιγραφή της πινακίδας; «Απαγορεύεται η είσοδος σε φορτηγά και λεωφορεία»!
Πριν δέκα ημέρες περίπου (ήσσονος σημασίας το πότε ακριβώς), έγινε η αποκαθήλωση της πινακίδας από το στύλο, ο οποίος παραμένει μόνος του να θυμίζει την αυθαιρεσία και να είναι τεκμήριο για την επιτροπή παραλαβής!!! Αναλύοντας το μήνυμα της πινακίδας, καλοπροαίρετα, προκύπτουν ορισμένα σημαντικά ερωτήματα για τον τρόπο σκέψης και λειτουργίας της δημοτικής αρχής όσον αφορά τις κυκλοφοριακές ρυθμίσεις αλλά και γενικότερα όσον αφορά την τήρηση της νομιμότητας.
Τα ερωτήματα που τίθενται είναι τα εξής: Έχει υπάρξει εγκεκριμένη μελέτη για αυτήν την κυκλοφοριακή ρύθμιση - αλλαγή, που σκόπευε η δημοτική αρχή να εφαρμόσει; Η υπάρχουσα εγκεκριμένη μελέτη είναι αυτή που ρυθμίζει την κυκλοφορία των οχημάτων στην πόλη (ΦΕΚ 1776/Β/25-05-2017). Τοποθέτησαν μία πινακίδα και κάποια στιγμή, αυθαίρετα και ετσιθελικά, θα ανέτρεπαν το κυκλοφοριακό της πόλης; Έχουν πιστέψει στη δημοτική αρχή ότι η ρύθμιση της κυκλοφορίας μίας πόλης επαφίεται αποκλειστικά στην αυθαίρετη βούλησή της; Γνωρίζουν ή όχι στη δημοτική αρχή ότι οι κυκλοφοριακές ρυθμίσεις απαιτούν αποφάσεις των συλλογικών οργάνων, εγκρίσεις φορέων και απόφαση από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση; Θεωρεί η δημοτική αρχή ότι η οδός 25ης Μαρτίου μπορεί να γίνει διπλής και υποχρεωτικής κατεύθυνσης λεωφορείων και φορτηγών, χωρίς να πληρούνται οι απαραίτητες προϋποθέσεις (τεχνικές και νομικές προδιαγραφές);
Καλώ τη δημοτική αρχή να αφήσει όλες αυτές τις πρόχειρες και επικίνδυνες πρωτοβουλίες και αν όντως την απασχολεί το κυκλοφοριακό της πόλης, να ακολουθήσει τον σωστό και νόμιμο τρόπο αναθεώρησής του. Μέχρι τότε όμως οφείλει να αποσύρει όλες τις αυθαίρετες αλλαγές που έχει κάνει (οδοί Πονηροπούλου, Νικ. Καλαντζάκου, 28ης Οκτωβρίου κ.ά.).
ΥΓ.1. Με την ευκαιρία αυτή, οι περιβόητες πινακίδες AUSTRIA ονοματοθεσίας οδών, που τοποθετήσατε στην οδό Αλεξ. Καλαντζάκου, καλοδεχούμενες και απαραίτητες είναι. Όμως, κύριε δήμαρχε, λειτουργήσατε πρόχειρα και δεν εξασφαλίσατε διά της συγκεκριμένης προμήθειας όλες τις πληροφορίες, που είχαν τη δυνατότητα να δώσουν στους πολίτες οι πινακίδες (αρίθμηση των κτισμάτων). Όσον αφορά δε την εξέλιξη αυτής της προμήθειας, έχουμε πολλές φορές αναφερθεί ότι ήταν ζημιογόνα για το δήμο αφού ολοκληρώθηκε με έκπτωση 1%. Υποστήριξα, μάλιστα, τότε ότι έπρεπε να ακυρωθεί η διαγωνιστική διαδικασία και να επαναληφθεί. Είναι εξάλλου γνωστό τι προηγήθηκε αυτής της προμήθειας και το τι ακολούθησε… Ολοκληρώθηκε η παραλαβή, τουλάχιστον, για να μην υπάρχει εκκρεμότητα;
ΥΓ.2. Εκκρεμεί, ακόμα, η υλοποίηση αποφάσεων του Δημοτικού Συμβουλίου για ονοματοδοσίες οδών. Τι προγραμματίζετε γι’ αυτό και πότε;».