Τετάρτη, 17 Φεβρουαρίου 2021 11:57

Καλαμάτα: Εγκριση κανονισμού λειτουργίας Δημοτικού Υπνωτηρίου (βίντεο)

Καλαμάτα: Εγκριση κανονισμού λειτουργίας Δημοτικού Υπνωτηρίου (βίντεο)

Τον κανονισμό λειτουργίας του Δημοτικού Υπνωτηρίου που θα λειτουργήσει στο Δυτικό Κέντρο, στην Αγία Τριάδα (σε δύο οικίσκους, 50 τ.μ. ο καθένας), ενέκρινε ομόφωνα το Δημοτικό Συμβούλιο Καλαμάτας το βράδυ της Δευτέρας με τηλεδιάσκεψη.

Σύμφωνα με στοιχεία της εισήγησης του αρμόδιου αντιδημάρχου Σαράντου Μαρινάκη:

“Σκοπός της λειτουργίας του Υπνωτηρίου είναι η προσωρινή φιλοξενία και ανακούφιση σε άτομα ή οικογένειες που αντιμετωπίζουν άμεσο πρόβλημα στέγασης, στερούνται οικονομικών και κοινωνικών πόρων για εξασφάλιση χώρου διαμονής και των βασικών μέσων επιβίωσης, και ταυτόχρονα βρίσκονται σε κατάσταση έκτακτης κοινωνικής ανάγκης ή κρίσης και διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο βλάβης. Η λειτουργία του Υπνωτηρίου και η επίτευξη των στόχων του θα στηρίζεται στη φιλοσοφία της ευαισθητοποίησης, της αλληλέγγυας δράσης και της ενεργοποίησης της τοπικής κοινωνίας, και σε καμιά περίπτωση δεν θα στοχεύει στην ιδρυματοποίηση των φιλοξενούμενων.

Στο πλαίσιο λειτουργίας του Υπνωτηρίου προβλέπεται η φιλοξενία 16 κατ’ ανώτατο αριθμό ενηλίκων αστέγων, σε καθημερινή βάση, η παροχή ψυχοκοινωνικής στήριξης και η κάλυψη των βασικών αναγκών τους (ύπνος - πρωινό). Οι δικαιούχοι μπορούν να φιλοξενηθούν στη δομή μέχρι και 7 ημέρες.

Οι υπηρεσίες που θα παρέχονται θα είναι ίδιες για όλους. Συγκεκριμένα: Διανυκτέρευση σε ασφαλή και κατάλληλα θερμαινόμενο - κλιματιζόμενο χώρο. Ατομική υγιεινή (ζεστό λουτρό) και παροχή ειδών ατομικής υγιεινής. Χρήση πλυντηρίων για τον καθαρισμό του ρουχισμού τους. Παροχή ειδών ένδυσης και υπόδησης από τη διαθεσιμότητα του Δημοτικού Παντοπωλείου. Παροχή ενός γεύματος κατά τη διάρκεια παραμονής τους στη δομή, σε συνεργασία με το Δημοτικό Συσσίτιο. Φύλαξη προσωπικών αντικειμένων σε ασφαλή χώρο. Βασική υγειονομική φροντίδα και φαρμακευτική αγωγή, όταν αυτό απαιτείται. Παροχή πρόσθετων υπηρεσιών διασύνδεσης για κοινωνική, εργασιακή επανένταξη και ψυχολογική στήριξη.

Η προσέλευση των ωφελούμενων θα γίνεται καθημερινά από τις 8 έως τις 9 το βράδυ, ενώ υποχρεούνται να αποχωρούν από τη δομή έως τις 9 το πρωί της επόμενης ημέρας”.

Με αφορμή την ψήφιση του κανονισμού λειτουργίας, ο δήμαρχος Θανάσης Βασιλόπουλος δήλωσε μεταξύ άλλων:
“Από την πρώτη στιγμή ανάληψης των καθηκόντων μας, θέσαμε ψηλά στις προτεραιότητές μας τα θέματα κοινωνικής πρόνοιας. Ως δημοτική αρχή έχουμε ρίξει το βάρος και έχουμε ενισχύσει τις δομές της Διεύθυνσης Πρόνοιας.

Σήμερα βρισκόμαστε σε θέση, μια πρωτοβουλία που τρέξαμε τις τελευταίες εβδομάδες, να έχει σχεδόν ολοκληρωθεί και σύντομα να μπορεί να λειτουργήσει στην πόλη μας.

Πρόκειται για τα Δημοτικά Υπνωτήρια τα οποία εντάσσονται στην πολιτική της προσωρινής, μεταβατικής λειτουργίας. Σε καμία περίπτωση δεν έχουν σταθερό και μόνιμο χαρακτήρα. Στόχος άλλωστε είναι η κινητοποίηση, η κοινωνική επανένταξη και η μετάβαση των ωφελούμενων στις ανεξάρτητες μορφές στέγασης.

Η δομή απευθύνεται σε άτομα που κοιμούνται σε ανοιχτούς ή δημόσιους χώρους, και οι οποίοι δεν έχουν άλλο υποστηρικτικό πλαίσιο, προκειμένου να εξασφαλίσουν την άμεση και βραχυπρόθεσμη στέγασή τους.

Δεν μένουμε όμως εδώ. Επόμενα βήματα, το Κέντρο Ημέρας, τα Δημοτικά Πλυντήρια, έναν βρεφονηπιακό σταθμό που επιθυμούμε να ιδρύσουμε και να λειτουργεί και σε απογευματινή βάση, την υποστήριξη των ΚΔΑΠμεΑ και με την προμήθεια ειδικού οχήματος που έχουμε ήδη δρομολογήσει, με παιδική χαρά για αυτιστικά παιδιά και άτομα με ειδικές ανάγκες και φυσικά ό,τι άλλο απαιτηθεί, με βρεφονηπιακούς σταθμούς στ’ Αρφαρά, τη Βέργα, το Νοσοκομείο”.