Παρασκευή, 19 Φεβρουαρίου 2021 11:02

Τρία χρόνια λειτουργίας στο ΚΔΑΠμεΑ του Δήμου Καλαμάτας

Γράφτηκε από την
Τρία χρόνια λειτουργίας στο ΚΔΑΠμεΑ του Δήμου Καλαμάτας

Τρία χρόνια συνεχούς λειτουργίας συμπλήρωσε το ΚΔΑΠμεΑ του Δήμου Καλαμάτας στις 13 Φεβρουαρίου.

Σύμφωνα με ενημέρωση από το δήμο, το ΚΔΑΠμεΑ λειτουργεί στο πλαίσιο της δράσης “Εναρμόνιση Οικογενειακής και Επαγγελματικής Ζωής”, με φορέα υλοποίησης την ΕΕΤΑΑ (Ελληνική Εταιρεία Τοπικής Ανάπτυξης και Αυτοδιοίκησης).
Οι σκοποί του ΚΔΑΠμεΑ είναι: α) Η δημιουργική απασχόληση παιδιών, εφήβων, ενηλίκων με αναπηρία. β) Η κοινωνική ένταξη παιδιών, εφήβων, ενηλίκων με αναπηρία. γ) Η στήριξη της οικογένειάς τους, ώστε να αντιμετωπιστούν καταστάσεις κοινωνικού αποκλεισμού και να αποφευχθεί η χρήση ιδρυματικής φροντίδας. δ) Η βελτίωση της ποιότητας ζωής παιδιών, εφήβων, ενηλίκων με αναπηρίες και των οικογενειών τους.
Οι υπηρεσίες που παρέχει το ΚΔΑΠμεΑ είναι: 1) Κοινωνική υπηρεσία: Αξιολόγηση των αναγκών των ωφελουμένων και των οικογενειών τους, υπηρεσίες συμβουλευτικού χαρακτήρα, πρόληψη και αντιμετώπιση κοινωνικών και οικονομικών αναγκών του ατόμου και της οικογένειας με διασύνδεση και παραπομπή σε υπηρεσίες πρόνοιας, υγείας, εκπαίδευσης και ό,τι άλλο κριθεί αναγκαίο. 2) Λογοθεραπεία: Διαταραχές άρθρωσης και φωνητικές διαταραχές, διαταραχές ομιλίας (τραυλισμός, ταχυλαλία), διαταραχές φωνής (δυσφωνία, αφωνία), διαταραχές γραπτού λόγου (δυσλεξία, δυσορθογραφία, δυσγραφία), διάχυτη αναπτυξιακή διαταραχή (αυτισμός, δυσφασίες), διαταραχές ακοής - όρασης. 3) Ψυχολογική υποστήριξη: Ατομικές ή και ομαδικές παρεμβάσεις σε παιδιά, εφήβους, ενήλικες (ψυχοσυναισθηματική ρύθμιση), ατομικές ή και ομαδικές παρεμβάσεις σε γονείς (συμβουλευτική). 4) Φυσικοθεραπεία: Εξατομικευμένη φυσικοθεραπευτική παρέμβαση σε εγκεφαλική παράλυση, ανωμαλίες βάδισης, σπαστικότητα, σύνδρομο Down, αυτισμός, μυϊκές δυστροφίες.
Επιπλέον δραστηριότητες: Φυσική αγωγή (Ψυχοκινητική εκπαίδευση), εκμάθηση παραδοσιακών χορών, εικαστικά - κατασκευές, προγράμματα αυτόνομης διαβίωσης, κεραμική, ζαχαροπλαστική.
Το ΚΔΑΠμεΑ λειτουργεί από την 1η Σεπτεμβρίου έως και τις 31 Ιουλίου και εξυπηρετεί 50 ωφελούμενους με voucher και 10 ωφελούμενους με το θεσμό του επισκέπτη.
Την περίοδο της πανδημίας το ΚΔΑΠμεΑ λειτούργησε συνεχώς, εκτός από την περίοδο Μάρτιος-Μάιος 2020, κατά την οποία το προσωπικό του απασχολήθηκε στις κοινωνικές υπηρεσίες της Διεύθυνσης Πρόνοιας του Δήμου Καλαμάτας (Κοινωνικό Παντοπωλείο, Συσσίτιο), ενώ ταυτόχρονα οι εκπαιδευτές του παρείχαν τηλεκπαίδευση σε αρκετούς ωφελούμενους. Το υπόλοιπο διάστημα από Ιούνιο 2020 έως και σήμερα η λειτουργία του ΚΔΑΠμεΑ συνεχίζεται ανελλιπώς, και σύμφωνα πάντα με τα πρωτόκολλα υγιεινής και προστασίας λόγω Covid-19 του ΕΟΔΥ, με σύνταξη πρωτοκόλλου διαχείρισης ύποπτου κρούσματος, με αυστηρές διαδικασίες απολύμανσης και καθαριότητας, με διαχωρισμό των ωφελουμένων ηλικιακά και χωροταξικά σε μικρά και σταθερά τμήματα και με υποχρεωτική διενέργεια rapid tests ανά εβδομάδα στο προσωπικό.
Η μετακίνηση των ωφελουμένων γίνεται με δύο αυτοκίνητα του δήμου, το ένα μεταφέρει δύο ωφελούμενους φέροντες μάσκα και το άλλο μεταφέρει έναν ωφελούμενο μη φέροντα μάσκα λόγω αισθητηριακών διαταραχών.
Οι ώρες λειτουργίας του ΚΔΑΠμεΑ είναι καθημερινά 13.30 - 21.30 (εκτός Σαββάτου και Κυριακής και επίσημων αργιών).
Διεύθυνση: Ανατολική πύλη παλαιού στρατοπέδου. Τηλέφωνα επικοινωνίας: 27213 60100 και 27213 60765, e-mail: kdapmea.kal@gmail.com fb: ΚΔΑΠμεΑ Δήμου Καλαμάτας.


NEWSLETTER