Παρασκευή, 19 Φεβρουαρίου 2021 14:57

Βασιλόπουλος σε Σκυλακάκη: Αίτημα για κατασκευή αθλητικού κέντρου στη δυτική πόλη (βίντεο)

Υπόμνημα με συγκεκριμένες προτάσεις του Δήμου Καλαμάτας για χρηματοδότηση μεγάλων έργων, όπως η κατασκευή αθλητικού κέντρου στη δυτική πόλη, κατέθεσε ο δήμαρχος Θανάσης Βασιλόπουλος στον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών, αρμόδιο για τη Δημοσιονομική Πολιτική, Θεόδωρο Σκυλακάκη, σε προχθεσινή συνάντησή τους στην Αθήνα.

Σύμφωνα με την ενημέρωση από το δήμο, στη συνάντηση εξετάστηκε η δυνατότητα εξασφάλισης χρηματοδοτήσεων του δήμου για δράσεις και έργα που είναι μελετητικά ώριμα μέσα από τους άξονες του Ταμείου Ανάκαμψης, που θα ενεργοποιηθούν το αμέσως επόμενο διάστημα.

Ο υπουργός έδειξε ενδιαφέρον για τα πρότζεκτ που ο Δήμος Καλαμάτας προωθεί, παρέχοντας ταυτόχρονα ενημέρωση για τους στόχους αλλά και το πλαίσιο, εντός του οποίου θα κινηθεί ως προς τις χρηματοδοτήσεις το Ταμείο Ανάκαμψης.

Συγκεκριμένα οι 4 μεγάλοι πυλώνες του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας αφορούν: 1) Την πράσινη μετάβαση, με 6,2 δισ. ευρώ (ποσοστό 38% του συνόλου των επιδοτήσεων) που περιλαμβάνει την απλοποίηση των διαδικασιών αδειοδότησης των ΑΠΕ, την ενεργειακή αναβάθμιση των κτηρίων, τη μεταρρύθμιση του πολεοδομικού και χωροταξικού σχεδιασμού, την ηλεκτροκίνηση (και στις δημόσιες μεταφορές), τη βιοποικιλότητα, το φυσικό περιβάλλον και την προστασία από φυσικές καταστροφές. 2) Την ψηφιακή μετάβαση, με 2,1 δισ. ευρώ (13% του συνόλου).

Μεταξύ άλλων, προβλέπεται η προεγκατάσταση οπτικών ινών σε κτήρια, η υποδομή για τη μετάβαση στην τεχνολογία 5G, ο ψηφιακός μετασχηματισμός κράτους και επιχειρήσεων και τα φορολογικά κίνητρα. 3) Τους τομείς απασχόλησης, δεξιοτήτων, κοινωνικής συνοχής, με 4,1 δισ. ευρώ (25% του συνόλου). 4) Τις ιδιωτικές επενδύσεις και τον μετασχηματισμό της οικονομίας, με 4 δισ. ευρώ (24% του συνόλου των επιδοτήσεων).
Ο δήμαρχος εξέφρασε την ικανοποίησή του για την εποικοδομητική συνάντηση με τον υπουργό. Ο δήμος ενημερώνει ότι προετοιμάζεται μελετητικά σε όλα τα επίπεδα, διεκδικώντας πόρους και αξιοποιώντας τα χρηματοδοτικά εργαλεία που η Πολιτεία ενεργοποιεί.