Πέμπτη, 25 Φεβρουαρίου 2021 14:47

Καλαμάτα: Βολές αντιπολίτευσης για απευθείας αναθέσεις

Καλαμάτα: Βολές αντιπολίτευσης για απευθείας αναθέσεις

Το ζήτημα των απευθείας αναθέσεων από τη δημοτική αρχή έθεσαν κι επέκριναν οι μειοψηφίες, στη χθεσινή Οικονομική Επιτροπή του Δήμου Καλαμάτας με τηλεδιάσκεψη.

Η πρώτη αναφορά έγινε και ασκήθηκε κριτική στο πρώτο θέμα ημερήσιας διάταξης που αφορούσε την ανάθεση της παροχής υπηρεσίας για την προετοιμασία - σύνταξη - συμπλήρωση του σχετικού φακέλου για την υποβολή προτάσεων στο πρόγραμμα “Αντώνης Τρίτσης”: α) Στην πρόσκληση “Αξιοποίηση του κτηριακού αποθέματος των δήμων”, ύψους 3.720 ευρώ και β) στην πρόσκληση “Ελλάδα 1821 - Ελλάδα 2021”, ύψους 5.000 ευρώ.
Η πρώτη πρόσκληση, όπως ενημέρωσε ο αντιδήμαρχος Νίκος Μπασακίδης, αφορά τα νέα κτήρια του Ειδικού Δημοτικού Σχολείου και του Ειδικού Γυμνασίου - Λυκείου. Η δεύτερη αφορά την ίδρυση και δημιουργία νέων μουσείων και μονίμων εκθέσεων, την ψηφιοποίηση ιστορικών αρχείων, μουσειακού αποθέματος και πολιτιστικής κληρονομιάς κ.λπ.
Ο επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας Βασίλης Κοσμόπουλος ζήτησε “να δούμε ποιοι αναλαμβάνουν τα συγκεκριμένα θέματα” και παρατήρησε πως “μέχρι τώρα δεν μου έχουν πει, όποτε έχω ζητήσει. Και μη μου πείτε για τη «Διαύγεια», δεν είναι λύση”.
Ο επικεφαλής του “Πρότυπου Δήμου” Βασίλης Τζαμουράνης ζήτησε ενημέρωση σε ποιον θα ανατεθεί η συγκεκριμένη παροχή υπηρεσιών και ποια προσόντα πρέπει να έχει.
Ο Ν. Μπασακίδης απάντησε ότι δεν γνωρίζει σε ποιον θα ανατεθούν και ανέφερε πως θα μετρήσει “η εμπειρία στην αγορά, να μας κάνει γρήγορα και αξιόπιστα τη δουλειά”.
Η δεύτερη αναφορά έγινε στην εξειδίκευση πίστωσης 24.800 ευρώ, για την κάλυψη δαπάνης που αφορά την προμήθεια συλλεκτικών μεταλλίων από τον Δήμο Καλαμάτας, στο πλαίσιο εορτασμού των 200 χρόνων από την έναρξη της Επανάστασης του 1821. Το εικαστικό μέρος του μεταλλίου θα επιμεληθεί ο διευθυντής του Εικαστικού Εργαστηρίου της “Φάρις” Παναγιώτης Λαμπρινίδης και στην επιλογή του προμηθευτή - κατασκευαστή ήταν η αμφισβήτηση.
“Είναι φανερό πως είναι μια ακόμα απευθείας ανάθεση”, παρατήρησε ο Β. Τζαμουράνης που δήλωσε ότι απέχει από την ψηφοφορία, ενώ κριτική άσκησε και ο Β. Κοσμόπουλος, που ψήφισε λευκό. Λευκό ψήφισε και ο Λεωνίδας Λιάππας της παράταξης “Καλαμάτα Ξεκινάμε”.
Στο επετειακό, συλλεκτικό μετάλλιο: Στην όψη Α θα υπάρχει παράσταση της πόλης της Καλαμάτας και στο πάνω μέρος του μεταλλίου υπάρχουν τα πορτρέτα των ηρώων Κολοκοτρώνη, Νικηταρά, Παπαφλέσσα, Αναγνωσταρά και Πετρόμπεη. Στην όψη Β θα αναγράφεται ένα κείμενο από την “προειδοποίηση προς τας ευρωπαϊκάς αυλάς” “Απαντες πνέομεν πνοήν Ελευθερίας”, καθώς
και η αναπαράσταση της σφραγίδας της Μεσσηνιακής Γερουσίας του 1821 και οι λέξεις “Δήμος Καλαμάτας”.
Γ.Σ.