Σάββατο, 27 Φεβρουαρίου 2021 08:30

Εντάχθηκε στο ΕΣΠΑ το Κέντρο Ημερήσιας Φροντίδας Ηλικιωμένων στην Καλαμάτα

Γράφτηκε από την
Εντάχθηκε στο ΕΣΠΑ το Κέντρο Ημερήσιας Φροντίδας Ηλικιωμένων στην Καλαμάτα

Στο ΕΣΠΑ της Περιφέρειας Πελοποννήσου εντάχθηκε το Κέντρο Ημερήσιας Φροντίδας Ηλικιωμένων (ΚΗΦΗ) του Δήμου Καλαμάτας, που θα δημιουργηθεί και θα λειτουργήσει στο παλιό Δημαρχείο, στην οδό Θουκυδίδου.

Σύμφωνα με την ενημέρωση από το δήμο, η πράξη έχει προϋπολογισμό 724.102 ευρώ και συγχρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο (ΕΚΤ). Για την εξέλιξη αυτή, την ικανοποίησή του εξέφρασε ο δήμαρχος Θανάσης Βασιλόπουλος, καθώς η συγκεκριμένη δομή αποτέλεσε μία από τις πρώτες διεκδικήσεις της δημοτικής αρχής, στο πλαίσιο υλοποίησης του προγράμματος κοινωνικής πολιτικής που έχει αναπτύξει.
Η πράξη έχει ως αντικείμενο την ίδρυση και λειτουργία Κέντρου Ημερήσιας Φροντίδας Ηλικιωμένων και αφορά στην παροχή υπηρεσιών ημερήσιας φροντίδας σε ηλικιωμένους ανθρώπους, μη δυνάμενους να αυτοεξυπηρετηθούν απόλυτα (κινητικές δυσκολίες, άνοια κλπ), που το οικογενειακό τους περιβάλλον που τους φροντίζει εργάζεται ή αντιμετωπίζει σοβαρά κοινωνικά και οικονομικά προβλήματα, ή προβλήματα υγείας, και αδυνατεί να ανταποκριθεί στη φροντίδα που έχει αναλάβει.
Το ΚΗΦΗ θα έχει δυναμικότητα εξυπηρέτησης 25 ατόμων ανά βάρδια. Οι υπηρεσίες θα παρέχονται τις εργάσιμες μέρες από τις 7 π.μ. έως τις 9 μ.μ. και όχι πάνω από 8 ώρες για κάθε ωφελούμενο, περιλαμβανομένης της μεταφοράς από και προς τη δομή.
Η στελέχωση της δομής συνίσταται σε 2 νοσηλευτές, 4 κοινωνικούς φροντιστές, 2 βοηθητικό προσωπικό, 2 οδηγούς και 2 διοικητικούς.
Επίσης, θα μπορεί να απασχολείται και προσωπικό άλλων ειδικοτήτων, ανάλογα με τις ανάγκες των εξυπηρετούμενων (π.χ. κοινωνικοί λειτουργοί, εργοθεραπευτές κλπ.).
Οι υπηρεσίες που θα παρέχει το ΚΗΦΗ θα εξατομικεύονται για κάθε ωφελούμενο και είναι:
Ημερήσια φιλοξενία, παροχή πρόχειρου γεύματος καθημερινά, ιατρικός έλεγχος της υγείας των ωφελούμενων, παρακολούθηση φαρμακευτικής αγωγής, συνταγογράφηση και προμήθεια φαρμάκων, μέτρηση ζωτικών σημείων, διασφάλιση ατομικής υγιεινής, δραστηριότητες κοινωνικής ένταξης και απασχόλησης.
Το ΚΗΦΗ θα παρακολουθεί τους άμεσα ωφελούμενους και την πορεία της υγείας τους μέσα από συγκεκριμένο πλαίσιο ενεργειών, όπως περιγράφεται στο σχέδιο απόφασης υλοποίησης με ίδια μέσα. Σε όλη την διαδικασία θα υπάρχει απόλυτη διασφάλιση των προσωπικών δεδομένων των άμεσα ωφελουμένων (προβλήματα υγείας, οικογενειακά κλπ.).

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ


NEWSLETTER