Τρίτη, 02 Μαρτίου 2021 08:47

Σε διαπραγμάτευση με επενδυτή για κληροδότημα Παναγιώταρου

Γράφτηκε από τον

 

Να κληθεί ο ενδιαφερόμενος επενδυτής Θεόδωρος Μπρεζεράκος με επικαιροποιημένη πρόταση για αξιοποίηση του κληροδοτήματος “Βασιλείου και Ευδοκίας Παναγιώταρου” στη Μικρή Μαντίνεια, στο πλαίσιο της διαπραγμάτευσης μέσα στο Μάρτιο, λαμβάνοντας υπόψη τις αιτιάσεις της Επιστημονικοτεχνικής και της Οικονομικής Επιτροπής, αποφάσισε χθες κατά πλειοψηφία, η Οικονομική Επιτροπή του Δήμου Καλαμάτας.

 

Ρεπορτάζ: Γιάννης Σινάπης

 

Η επιτροπή που είναι η Διαχειριστική Επιτροπή του κληροδοτήματος, ασχολήθηκε με το θέμα πριν την ημερήσια διάταξη, μετά τα νέα δεδομένα, την απόφαση - πρόταση της αρμόδιας υπηρεσίας της Αποκεντρωμένης Διοίκησης, της Διεύθυνσης Κοινωφελών Περιουσιών, πως δεν συναινεί με την απόφαση της Οικονομικής Επιτροπής του δήμου για την απόρριψη της πρότασης του κ. Μπρεζεράκου και “προτείνει την κλήση σε διαπραγμάτευση της Διαχειριστικής Επιτροπής (είναι η Οικονομική Επιτροπή του δήμου) με τον υποψήφιο, προκειμένου να προκύψει η βέλτιστη λύση για το κληροδότημα”.

Την απόφαση για διαπραγμάτευση καταψήφισε ο επικεφαλής του “Πρότυπου Δήμου” Βασίλης Τζαμουράνης, ενώ ο επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας Βασίλης Κοσμόπουλος απείχε.

Στην εισήγησή του ο αντιδήμαρχος Γιώργος Φάβας είπε ότι “πρέπει να πάμε σε διαπραγμάτευση,

να καλέσουμε εντός εύλογου χρονικού διαστήματος, μέσα στον Μάρτιο, τον ενδιαφερόμενο επενδυτή να υποβάλει επικαιροποιημένη πρόταση, λαμβάνοντας υπόψη τις αιτιάσεις της Επιστημονικοτεχνικής και της Οικονομικής Επιτροπής”.

Ο Βασίλης Κοσμόπουλος μίλησε για ανεξήγητη και απαράδεκτη πρόσκληση για αξιοποίηση του κληροδοτήματος από την προηγούμενη δημοτική αρχή, 2,5 μήνες πριν λήξει η θητεία της, καθώς και για λανθασμένους χειρισμούς από τη σημερινή δημοτική αρχή. Εκανε λόγο κι επέκρινε “την ανεξήγητη στάση της Αποκεντρωμένης Διοίκησης να προχωρήσει μια προβληματική διαδικασία”, υπενθυμίζοντας ότι “έφθασε να μας απειλεί κιόλας” και πρότεινε “να ασκήσουμε ιεραρχική προσφυγή στο υπουργείο Οικονομικών κατά της απόφασης - πρότασης της Αποκεντρωμένης”.

Ο Βασίλης Τζαμουράνης ανέφερε πως “σας είχαμε επιστήσει την προσοχή ότι η υπόθεση δεν θα έχει επωφελές τέλος, γιατί ήταν λάθος, ελλιπής η διακήρυξη”. Εξέφρασε σοβαρές επιφυλάξεις κι ενστάσεις για τη θετική έκβαση της διαπραγμάτευσης με βάση τις αιτιάσεις της απόρριψης, παρατήρησε ότι “χάθηκαν 2 χρόνια και δεν ξέρουμε ποιο θα είναι το αποτέλεσμα της διαπραγμάτευσης” και δήλωσε ανήσυχος για την τύχη του κληροδοτήματος.

Η επικεφαλής της παράταξης “Καλαμάτα Ξεκινάμε” Μαρία Οικονομάκου είπε ότι “είναι πολύ σοβαρό θέμα και πρέπει να κάνουμε τα δέοντα” και υπερψήφισε την απόφαση για διαπραγμάτευση, υπενθυμίζοντας πως “σας είχαμε πει να διαπραγματευτούμε”.

 

ΝΕΟΣ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΣ

Ο αντιδήμαρχος Σαράντος Μαρινάκης υποστήριξε ότι “μετά τη διαπραγμάτευση θα ανοίξει η διαδικασία προς όλους. Θα γίνει νέα προκήρυξη και θα έρθει όποιος θέλει για την αξιοποίηση του ακινήτου. Στο νέο διαγωνισμό θα υπάρχουν ρητοί όροι”.

Σε παρέμβασή του ο επικεφαλής του “Ανοιχτού Δήμου” Μανώλης Μάκαρης είπε ότι “είναι σημαντικό θέμα και πρέπει να αντιμετωπιστεί από το Δημοτικό Συμβούλιο”.

Παρεμβάσεις έκαναν και οι σύμβουλοι των μειοψηφιών Δημήτρης Φαββατάς, Γιάννης Χριστόπουλος και Λεωνίδας Λιάππας.

Η πρόεδρος της Μικρής Μαντίνειας Μαρία Χρονοπούλου είπε ότι “θέλει πολλή σοβαρότητα, να μελετήσουμε το φάκελο από την αρχή και να είμαστε διαβασμένοι” και συμφώνησε “να του δοθεί η ευκαιρία να απαντήσει, πρέπει να γίνει η διαπραγμάτευση”, διευκρινίζοντας πως “αν δεν μπορεί να δώσει λύσεις, εγγυήσεις να τον απορρίψουμε”.

Απαντώντας, ο Γ. Φάβας εκτίμησε ότι “αν δεν πάμε σε διαπραγμάτευση θα μπλέξουμε ακόμα περισσότερο”.