Παρασκευή, 28 Μαϊος 2021 09:04

Επιστολή Βασιλόπουλου στην Ε.Ε. για ΠΟΠ Ελιά Καλαμάτας

Γράφτηκε από την
Επιστολή Βασιλόπουλου στην Ε.Ε. για ΠΟΠ  Ελιά Καλαμάτας

 

Επιστολή στις Ευρωπαϊκές Επιτροπές Γεωργίας & Αγροτικής Ανάπτυξης και Υγείας & Ασφάλειας Τροφίμων, έστειλε ο δήμαρχος Καλαμάτας Θανάσης Βασιλόπουλος για τη δικαίωση της Μεσσηνίας στο σοβαρό θέμα της ΠΟΠ Ελιά Καλαμάτας.

Στην επιστολή τονίζει ότι οι παραγωγοί του τόπου μας επιζητούν “την απόλυτη προστασία του ενωσιακά καταχωρισμένου προϊόντος «Ελιά Καλαμάτας», που διακινείται με εμπορική ονομασία «Kalamata olives» από το 1900 αποδεδειγμένα, μέσω της ενημέρωσης όλων των Ευρωπαϊκών Αρχών Ελέγχου για αποτροπή εισαγωγών και πώληση «Kalamata olives» που δεν πληρούν προδιαγραφές ΠΟΠ εντός της Ε.Ε.”.

Ο δήμαρχος, με την υπ’ αριθμ. πρωτ: 44446/27.05.21 επιστολή του, γνωστοποιεί στα αρμόδια όργανα της Ε.Ε., στους Ελληνες ευρωβουλευτές, στον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης, στους βουλευτές Μεσσηνίας και στον περιφερειάρχη, την καταγγελία που υπογράφουν οι πρόεδροι του Αγροτικού Συνεταιρισμού Ενωση Μεσσηνίας (που είναι φορέας καταχώρισης του Ελιά Καλαμάτας ΠΟΠ) Γιώργος Λαζόγιαννης, του Αγροτικού Ελαιοπαραγωγικού Συνεταιρισμού “Νηλέας” Γιώργος Κόκκινος και του Αγροτικού Ελαιοκομικού Συνεταιρισμού Στέρνας και του Συλλόγου Υπέρ των Μεσσηνιακών Ελαιοκομικών Προϊόντων ΠΟΠ - ΣΥΜΕΠΟΠ Σταύρος Αδαμόπουλος, ζητώντας να υπάρξει ενεργή παρέμβασή τους ως θεματοφύλακες των συνθηκών για την προστασία του ευρωπαϊκού προϊόντος «Elia Kalamatas» ΠΟΠ.

Την επιστολή του δημάρχου Καλαμάτας συνυπογράφουν ο αντιπεριφερειάρχης Μεσσηνίας, οι δήμαρχοι του νομού, ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Μεσσηνίας και οι φορείς που προχώρησαν στην καταγγελία.

ΤΙ ΕΠΙΖΗΤΟΥΝ ΟΙ ΠΑΡΑΓΩΓΟΙ ΜΑΣ

Στην επιστολή του σημειώνει ότι “δυστυχώς, ως δήμαρχος της ιστορικής πόλης Καλαμάτα είμαι αποδέκτης καταγγελίας από τον φορέα που καταχώρισε το προϊόν (Αγροτικός Συνεταιρισμός Ενωση Μεσσηνίας), συνεταιρισμούς, μεταποιητές και εξαγωγείς του Ελιά Καλαμάτας ΠΟΠ για συστηματική καταστρατήγηση του δικαίου της Ευρωπαϊκής Ενωσης σε βάρος του Ελιά Καλαμάτας ΠΟΠ, προϊόν γνωστό και ως «Kalamata olives»”.

Αφού αναφέρεται στη διατάραξη αγοράς, τον άνισο ανταγωνισμό και την αδυναμία της επιτροπής για στήριξη των αγροτών, ο κ. Βασιλόπουλος επισημαίνει ότι “ειδικότερα οι παραγωγοί μας επιζητούν:

1. Την υποστήριξη της επιτροπής για ανάκληση της προστατευόμενης ονομασίας προέλευσης «Καλαμάτα» από τον εθνικό κατάλογο ποικιλιών της Ελλάδος και το Frumatis. Η μετατροπή του «Καλαμάτα» σε γενικό όρο, αποτελεί παράβαση του δικαίου της Ε.Ε. και συγκεκριμένα του κανονισμού 1151/2012 άρθρο 13.2, και κανονισμού 637/2019 άρθρο 2.2 και 2.3.

2. Την απόλυτη προστασία του ενωσιακά καταχωρισμένου προϊόντος «Ελιά Καλαμάτας», που διακινείται με εμπορική ονομασία «Kalamata olives» από το 1900 αποδεδειγμένα, μέσω της ενημέρωσης όλων των Ευρωπαϊκών Αρχών Ελέγχου για αποτροπή εισαγωγών και πώληση «Kalamata olives» που δεν πληρούν προδιαγραφές ΠΟΠ εντός της Ε.Ε. Η ενέργεια αυτή μπορεί να διεκπεραιωθεί πλήρως σε εύλογο χρονικό διάστημα (2-5 ετών), ώστε να μην δημιουργηθεί εμπορικό πρόβλημα σε επιχειρήσεις της Ε.Ε. Το ίδιο επιζητούμε και για χώρες όπου η Ε.Ε. έχει υπογράψει ή πρόκειται να υπογράψει σχετική εμπορική συμφωνία.

3. Τη θέσπιση ενιαίου ευρωπαϊκού συστήματος (Συνηγόρου Γ.Ε.), ώστε μικρές ευάλωτες ομάδες παραγωγών καταχωρισμένων προϊόντων των οποίων τα συμφέροντα θίγονται από ισχυρούς εμπορικούς θεσμούς (π.χ. συνδέσμους εξαγωγέων ή/και εμπόρων, εθνικές αρχές) να μπορούν απευθείας να

καταγγείλουν αθέμιτες πρακτικές και να λαμβάνουν άμεση συμβουλευτική υποστήριξη. Ετσι θα αποφεύγονται ακριβές και χρονοβόρες γραφειοκρατικές διαδικασίες, κοινοβουλευτικά ερωτήματα και νομικές διαμάχες σε επίπεδο κράτους-μέλους. Χαρακτηριστική περίπτωση αποτελεί η συγκεκριμένη, όπου παραγωγοί, μεταποιητές και εξαγωγείς κινούν νομικές διαδικασίες ενάντια στην αρμόδια κρατική αρχή. Επομένως η αποκλειστική επικοινωνία ευρωπαϊκών Αρχών με το ΥΠΑΑΤ δεν πληροί κριτήρια αντικειμενικότητας και ανεξαρτησίας.

4. Τον έλεγχο του επιδοτούμενου από τον CHAFEA προγράμματος “Olive you” που προώθησε σε 13 χώρες την προστατευμένη ονομασία προέλευσης «Kalamata» 21 ως κοινή ονομασία ποικιλίας ελιάς, εντείνοντας τη διεθνή σύγχυση καταναλωτών σε βάρος του ενωσιακά καταχωρισμένου προϊόντος «Eλιά Καλαμάτας» ΠΟΠ.

5. Την υλοποίηση νέου προγράμματος “αποκατάστασης της αλήθειας” με χρηματοδότηση EREA, στις 13 χώρες του “Olive you”. Στόχος αποτελεί η εκπαίδευση καταναλωτών και εξάλειψη της σύγχυσης, που προκάλεσαν η παραπληροφόρηση και προϊόντα με τον εμπορικό τίτλο «Kalamata olives» σε βάρος του «Eλιά Καλαμάτας» PDO. Η ενέργεια αυτή είναι σύμφωνη με τον ΚΑΝ 1144/14 άρθρα 2.2.e και 15.2 για την αποκατάσταση δίκαιων και κανονικών συνθηκών αγοράς”.


NEWSLETTER