Τετάρτη, 09 Ιουνίου 2021 20:14

Ο Δήμος Μεσσήνης για την απώλεια του ακαδημαϊκού Ευάγγελου Μουτσόπουλου

Γράφτηκε από την
Ο Δήμος Μεσσήνης για την απώλεια του ακαδημαϊκού Ευάγγελου Μουτσόπουλου


Στον θάνατο του ακαδημαϊκού Ευάγγελου Μουτσόπουλου, προχθές Δευτέρα σε ηλικία 91 ετών, αναφέρεται με ανακοίνωσή του ο Δήμος Μεσσήνης.

Ο εκλιπών, καθηγητής Φιλοσοφίας με καταγωγή από τη Μεσσήνη (από την πλευρά του πατέρα του), υπήρξε διακεκριμένο τακτικό μέλος της Ακαδημίας Αθηνών από το 1984, είχε διατελέσει πρύτανης του Πανεπιστημίου Αθηνών και είχε διδάξει επίσης σε ξένα πανεπιστήμια και ερευνητικά κέντρα.
Επιθυμία του αείμνηστου καθηγητή ήταν η αγαπημένη του γενέτειρα, η Μεσσήνη, να καταστεί εστία των γραμμάτων και του πολιτισμού. Ως πρόεδρος του Iδρύματος Eρεύνης και Eκδόσεων Nεοελληνικής Φιλοσοφίας, κατάφερε να εξασφαλίσει στις αρχές της δεκαετίας του ‘80 χρηματοδότηση από το υπουργείο Πολιτισμού για την ανέγερση του κτηρίου του Φιλοσοφικού Κέντρου Μεσσήνης, σε οικόπεδο που είχε παραχωρήσει γι’ αυτόν τον σκοπό η τότε δημοτική αρχή. Στο κτήριο αυτό διεξήχθησαν πάμπολλα διεθνή και εθνικά συνέδρια και διαλέξεις.
Ο Ευάγγελος Μουτσόπουλος υπήρξε επίτιμος διδάκτορας πολλών πανεπιστημίων, τιμήθηκε με πολλαπλές διακρίσεις και ήταν επίτιμο, τακτικό ή αντεπιστέλλον μέλος πολλών εθνικών ή διεθνών ακαδημιών του εξωτερικού. Το πλούσιο συγγραφικό του έργο έχει μεταφραστεί σε πολλές ξένες γλώσσες.
Η δημοτική αρχή Μεσσήνης εκφράζει τα θερμά της συλλυπητήρια στην οικογένεια του εκλιπόντος σπουδαίου φιλοσόφου, που έδειξε έμπρακτα την αγάπη του για τη Μεσσήνη: “Η απώλεια του θεμελιωτή των πέντε νέων φιλοσοφικών κλάδων αφήνει δυσαναπλήρωτο κενό εντός και εκτός συνόρων και σκιάζει ολόκληρο τον πνευματικό κόσμο” αναφέρει καταλήγοντας η ανακοίνωση.


NEWSLETTER