Παρασκευή, 16 Ιουλίου 2021 08:31

Μεσσηνία: Στα χνάρια των πειρατών της Νήσου Πρώτης

Γράφτηκε από τον

Τα χνάρια των πειρατών της Νήσου Πρώτης θα ακολουθήσει η Κοινωφελής Επιχείρηση του Δήμου Τριφυλίας, με στόχο την ανάδειξη των σκαλισμένων βράχων της όπου είναι χαραγμένα μηνύματά τους.

Έτσι υπήρξε πρόταση στο υπουργείο Πολιτισμού η οποία και εγκρίθηκε χρηματοδοτικά, ώστε να γίνεται ετήσια πολιτισμική διοργάνωση με άξονες καλλιτεχνικούς, λαογραφικούς, περιβαλλοντικούς και τουριστικούς.

Σε σχετική ενημέρωση της Κοινωφελούς Επιχείρησης τονίζεται: «Η γνωμοδοτική επιτροπή του υπουργείου Πολιτισμού εξέτασε 211 αιτήματα για επιχορήγηση ή/και αιγίδα από φορείς πολιτιστικής κληρονομιάς, τα οποία υπεβλήθησαν εμπρόθεσμα στο Μητρώο Πολιτιστικών Φορέων του υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού, σύμφωνα με την από 29η Ιανουαρίου 2021 πρόσκληση ενδιαφέροντος. Από τις 211 προτάσεις που υπεβλήθησαν, οι 107 αξιολογήθηκαν θετικά για επιχορήγηση. Η πρόταση της Κοινωφελούς Επιχείρησης του Δήμου Τριφυλίας επιλέχθηκε για επιχορήγηση 5.000 ευρώ. Οι ευχές για "καλό κατευόδιο" των πλοίων, που είναι σκαλισμένες στους βράχους της Νήσου Πρώτης, άγνωστες στους περισσότερους και ελάχιστα μελετημένες, μαζί με τις ιστορικές πληροφορίες και κυρίως τους θρύλους για τη δράση των Σαρακηνών πειρατών κατά τους νεότερους χρόνους αποτέλεσαν την αφετηρία αυτής της πρότασης. Σχεδιάζεται πολυμερής διοργάνωση, που θα περιλαμβάνει εικαστική έκθεση, εκπαιδευτικό πρόγραμμα, αφήγηση και έκδοση παραμυθιού, μουσική βραδιά με σχετική θεματική αναφορά, ξενάγηση κ.ά., με στόχο να λάβει τη μορφή μιας ετήσιας πολιτισμικής διοργάνωσης με άξονες καλλιτεχνικούς, λαογραφικούς, περιβαλλοντικούς και τουριστικούς».

Κ.Μπ.