Παρασκευή, 03 Σεπτεμβρίου 2021 23:28

ΥΠΠΟ σε “Ελληνική Λύση”: Προσωρινή η διακοπή του φωτισμού στο Κάστρο Κυπαρισσίας

Γράφτηκε από τον
ΥΠΠΟ σε “Ελληνική Λύση”: Προσωρινή η διακοπή του φωτισμού στο Κάστρο Κυπαρισσίας

 

Ο φωτισμός του Κάστρου Κυπαρισσίας έχει διακοπεί προσωρινώς, εν γνώσει του Δήμου Τριφυλίας, για λόγους ασφαλείας και με την ολοκλήρωση των εργασιών στερέωσης των τειχών θα επαναλειτουργήσει, απαντά το υπουργείο Πολιτισμού σε βουλευτές της Ελληνικής Λύσης.

Σχετική ερώτηση με θέμα «Μαύρα σκοτάδια στο Κάστρο της Κυπαρισσίας και στο εθνικό οδικό δίκτυο προς το Καλό Νερό και προς τα Φιλιατρά της Μεσσηνίας» είχαν υποβάλει οι βουλευτές Απόστολος Αβδελάς και Κωνσταντίνος Χήτας.

Στην απάντηση του υπουργείου τονίζεται μεταξύ άλλων: «Σύμφωνα με την Εφορεία Αρχαιοτήτων Μεσσηνίας, το Κάστρο της Κυπαρισσίας, που δεν αποτελεί έναν κλειστό οργανωμένο αρχαιολογικό χώρο, παρέμενε κατά το παρελθόν ανοικτό καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας. Ωστόσο, κατά τις απογευματινές και νυχτερινές ώρες είχαν δημιουργηθεί διάφορα προβλήματα, όπως λαθρανασκαφές, βανδαλισμοί, ρίψεις αντικειμένων από τα τείχη σε παρακείμενες ιδιοκτησίες. Ως εκ τούτου, το Κάστρο παραμένει ανοικτό και επισκέψιμο μόνον κατά τις πρωινές ώρες, οπότε και ελέγχεται από τον φύλακα της Κυπαρισσίας, με σκοπό την αντιμετώπιση αυτών των προβλημάτων και μέχρι την οριστική λύση της διαχείρισης του χώρου. Για την ανάδειξη και διάσωση του μνημείου είναι σε εξέλιξη το έργο «Στερέωση βραχωδών πρανών και θεμελίωση των τειχών του Κάστρου Κυπαρισσίας στο Νομό Μεσσηνίας», ενταγμένο στο Ε.Π. «Πελοπόννησος 2014 -2020» με προϋπολογισμό 1.484.643,93 ευρώ. Από τον Μάρτιο του τρέχοντος έτους, έχουν ολοκληρωθεί οι διαγωνιστικές διαδικασίες από τη Διεύθυνση Αναστήλωσης Βυζαντινών και Μεταβυζαντινών Μνημείων και είναι σε εξέλιξη η εγκατάσταση εργοταξίου, τόσο εντός όσο και εξωτερικά της εισόδου του Κάστρου. Συνεπώς, εντός των προσεχών μηνών και για την ασφάλεια των επισκεπτών το Κάστρο θα παραμένει κλειστό καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας. Επιπλέον, ο φωτισμός έχει διακοπεί προσωρινώς, εν γνώσει του Δήμου Τριφυλίας, για λόγους ασφαλείας. Με την ολοκλήρωση των εργασιών στερέωσης των τειχών θα επαναλειτουργήσει ο φωτισμός. Επιπλέον, θα τοποθετηθούν ενημερωτικές πινακίδες στην είσοδο του αρχαιολογικού χώρου, με κείμενα (και σε γραφή Braille) και φωτογραφικό υλικό, κιόσκι πληροφοριών και εκτύπωση ενημερωτικών φυλλαδίων. Το θέμα του φωτισμού του οδικού δικτύου που θίγεται στην ερώτηση εκφεύγει των αρμοδιοτήτων του ΥΠΠΟΑ».

Κ.Μπ.


NEWSLETTER