Σάββατο, 04 Σεπτεμβρίου 2021 15:57

Αισθητική αναβάθμιση του Πνευματικού Κέντρου Καλαμάτας

Γράφτηκε από την
Αισθητική αναβάθμιση του Πνευματικού Κέντρου Καλαμάτας

 

Για τη λειτουργική και αισθητική αναβάθμιση του Δημοτικού Πνευματικού Κέντρου Καλαμάτας που έχει γίνει μέχρι τώρα και η οποία πρόκειται να συνεχιστεί, ενημέρωσαν χθες ο δήμαρχος Θανάσης Βασιλόπουλος και ο προεδρεύων του Πνευματικού - πρόεδρος της Κοινότητας Καλαμάτας Παναγιώτης Λύρας.

Ο δήμαρχος έκανε λόγο για εμβληματικό κτήριο και σημείο αναφοράς για την πόλη, για χώρο που έχει συνδεθεί με τον πολιτισμό της Καλαμάτας. Ανέφερε ότι στόχος της δημοτικής αρχής ήταν και παραμένει η σταδιακή αισθητική και λειτουργική αναβάθμιση του Πνευματικού Κέντρου. Ενδεικτικά αναφέρθηκε σε παρεμβάσεις που έχουν έως σήμερα πραγματοποιηθεί, όπως το σύστημα ψύξης, επισκευές στο αμφιθέατρο, η μελέτη πυρανίχνευσης και πυρασφάλειας, η ενίσχυση της προσβασιμότητας για ΑμεΑ κ.ά., συμπληρώνοντας ότι νιώθει δικαιωμένος από την επιλογή στην εν λόγω θέση του Π. Λύρα.

Επίσης, αναφέρθηκε στη φιλοξενία του Τμήματος Αιμοδοσίας του νοσοκομείου σε αίθουσα του Πνευματικού Κέντρου, στην εγκατάσταση και λειτουργία του Ψηφιακού Εκθέματος για τα 200 χρόνια από την έναρξη της Επανάστασης το 1821, καθώς και στη συνεργασία με το ίδρυμα Γεωργίου και Βικτωρίας Καρέλια και το Λύκειον των Ελληνίδων Καλαμάτας για την έκθεση ελληνικών ενδυμασιών “Ο Μοριάς της Ελευθερίας”.

Ο Παν. Λύρας, αφού υπενθύμισε ότι πέρσι συμπληρώθηκαν 30 χρόνια από τη λειτουργία του Πνευματικού Κέντρου με τη σημερινή του μορφή και φέτος συμπληρώνονται 100 χρόνια από τη σύσταση του νομικού προσώπου “Λαϊκή και Απόρων Παίδων Σχολή Νικολάου και Ρεγγίνας Πανταζοπούλου”, ενημέρωσε για την προσπάθεια αναγέννησης, αισθητικά και λειτουργικά, των χώρων του. Είπε ότι η ετήσια επιχορήγηση του δήμου Καλαμάτας προς το Κέντρο το 2020 έφτασε τα 140.000 ευρώ και επιπρόσθετα δόθηκε έκτακτη επιχορήγηση ύψους 28.000 ευρώ, κυρίως για την ανακατασκευή του συστήματος ψύξης, τη στεγάνωση της οροφής, την ανακατασκευή των ανελκυστήρων και τη μηχανοργάνωση του Κέντρου. Ενημέρωσε ότι το 2021 η ετήσια επιχορήγηση διατηρήθηκε στα 140.000 ευρώ, ενώ δόθηκε έκτακτη ύψους 60.000 ευρώ, με κυριότερα έργα τη δημιουργία του ψηφιακού εκθέματος και του χώρου προβολής του ψηφιακού εκθέματος, το αναβατόριο ΑμεΑ, την ολοκλήρωση στεγάνωσης της οροφής στο κομμάτι των κεραμιδιών, το σύστημα συναγερμού και καμερών, την πυρασφάλεια και την αισθητική και λειτουργική αναβάθμιση του χώρου υποδοχής.

Επιπλέον, ανέφερε ότι η Τεχνική Υπηρεσία του δήμου εκπόνησε μελέτη άρσης επικινδυνότητας, προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι φθορές του χρόνου στην πρόσοψη του κτηρίου, και στη συνέχεια θα γίνει εγκατάσταση σύγχρονου φωτισμού.

Τέλος, ο κ. Λύρας ενημέρωσε ότι ο προγραμματισμός είναι στα μέσα Δεκεμβρίου να πραγματοποιηθεί μια εκδήλωση όπου θα τιμηθούν αυτά 100 χρόνια λειτουργίας με έναν εμβληματικό τρόπο, όπως αξίζει σε αυτό το μοναδικό αρχιτεκτόνημα, αλλά και κέντρο αναφοράς του πολιτισμού.


NEWSLETTER