Κυριακή, 05 Σεπτεμβρίου 2021 22:59

Ερωτήσεις Αναστασόπουλου για την πρόληψη πυρκαγιών

Γράφτηκε από την

Ερωτήσεις σχετικές με την πρόληψη πυρκαγιών κατέθεσε στο Δημοτικό Συμβούλιο Καλαμάτας της 30ής Αυγούστου ο σύμβουλος του “Ανοιχτού Δήμου” Χρήστος Αναστασόπουλος.

“Πάνω από 1,2 εκατομμύρια στρέμματα αγροτικής και δασικής γης στη Βόρεια Εύβοια, στην Αττική και στη Νότια Πελοπόννησο, συμπεριλαμβανομένης και της Μεσσηνίας, δεν υπάρχουν πια, προκαλώντας δραματικές επιπτώσεις σε περιβαλλοντικό, κοινωνικό και οικονομικό επίπεδο”, αναφέρει ο κ. Αναστασόπουλος. Παρατηρεί ότι “μεταξύ των σημαντικών προτάσεων της έκθεσης της ανεξάρτητης επιτροπής, υπό τον καθηγητή Οικολογίας των Πυρκαγιών και επικεφαλής του Κέντρου Παγκόσμιας Παρακολούθησης Πυρκαγιών Γκολντάμερ που αγνοήθηκε, συμπεριλαμβάνονται και οι ακόλουθες: Ενημέρωση και ευαισθητοποίηση του κοινού με σκοπό την καλλιέργεια της αντίληψης ασφάλειας (από τις πυρκαγιές) και την ενίσχυση της εθελοντικής συμμετοχής των πολιτών στον κύκλο διαχείρισης των πυρκαγιών δασών και υπαίθρου. Νομοθετική ρύθμιση για την εκπόνηση από τους ΟΤΑ ολοκληρωμένων τοπικών σχεδίων αντιπυρικής προστασίας σε επίπεδο δημοτικού διαμερίσματος και των πολεοδομικών τους συγκροτημάτων”.
Αφού ρωτάει τον δήμαρχο, “έως ότου η πολιτεία υιοθετήσει τις προτάσεις αυτές, προτίθεται να αναλάβει κάποιες πρωτοβουλίες στην κατεύθυνση υλοποίησής τους;” επισημαίνει “την αναγκαιότητα αλλαγής του τουριστικού μοντέλου. Οι πυρκαγιές, ως αποτέλεσμα και της κλιμακούμενης κλιματικής κρίσης, ενισχύουν την αναγκαιότητα αυτή”.
Καταγράφοντας σχετικές δηλώσεις του καθηγητή και ακαδημαϊκού Κώστα Συνολάκη και του καθηγητή Γκολντάμερ, εκτιμά πως “ο αγροτουρισμός, ως ενδεδειγμένη βασική συνιστώσα του νέου μοντέλου τουριστικής ανάπτυξης που χρειάζεται η χώρας μας, σε μια κατεύθυνση ήπιας, βιώσιμης, πράσινης και δίκαιης ανάπτυξης, προβάλλει ως λύση στα παραπάνω διότι εκτός των άλλων θετικών επιδράσεων, συνταιριάζει ιδανικά τον αγροδιατροφικό τομέα με τον τουρισμό και δημιουργεί τις προϋποθέσεις συγκράτησης του αγροτικού πληθυσμού στις εστίες του αλλά και επανάκαμψης κατοίκων από τα αστικά κέντρα”.
Ο κ. Αναστασόπουλος ρώτησε τον δήμαρχο και λόγω αρμοδιότητας τον αντιδήμαρχο Νίκο Μπασακίδη: “Υπάρχει κάποιος σχεδιασμός για την ανάπτυξη του αγροτουρισμού στο δήμο μας; Εχετε κάποιες άλλες σκέψεις, πέρα από τον αγροτουρισμό, για την αποτροπή της περαιτέρω εγκατάλειψης της υπαίθρου μας;”.