Δευτέρα, 13 Σεπτεμβρίου 2021 21:44

Ανδρινόπουλος σε Λεβεντάκη: “Μη σωστή οργάνωση και λειτουργία δήμου και Δημοτικού Συμβουλίου” - Τι απαντάει ο δήμαρχος

Γράφτηκε από την
Ανδρινόπουλος σε Λεβεντάκη: “Μη σωστή οργάνωση και λειτουργία δήμου και Δημοτικού Συμβουλίου” - Τι απαντάει ο δήμαρχος

 

«Ο κ. Λεβεντάκης καταφέρθηκε κατά των δημοτικών συμβούλων και των επικεφαλής των παρατάξεων που είχαν διαφορετική άποψη από τη δική του, λαϊκίζοντας και λέγοντας ότι δεν μπορούν να λειτουργήσουν τα σχολεία ή να κινηθούν τα οχήματα του δήμου, αποκρύπτοντας έτσι τις δικές του αδυναμίες και των έμμισθων συνεργατών του, για τη μη σωστή οργάνωση, διοίκηση και λειτουργία του δήμου και του Δημοτικού Συμβουλίου»» σημειώνει ο επικεφαλής της παράταξης «Η Τριφυλία Αλλάζει» Ευστάθιος Ανδρινόπουλος, αφήνοντας παράλληλα αιχμές για τη λειτουργία του Δημοτικού Συμβουλίου.

Αναλυτικά ο κ. Ανδρινόπουλος αναφέρει: «Αγαπητές συνδημότισσες και αγαπητοί συνδημότες, με αφορμή το δελτίο Τύπου της 8 Σεπ. 2021 του δημάρχου Τριφυλίας κ. Λεβεντάκη που καταφέρεται κατά δημοτικών συμβούλων και επικεφαλής παρατάξεων του Δήμου Τριφυλίας έχω να εκθέσω τα εξής: Στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου της 7 Σεπ. 2021 υπήρχε ένα και μοναδικό θέμα στην ημερήσια διάταξη που αφορούσε στη λήψη απόφασης για την ανάκληση της προανάρτησης του Κτηματολογίου, για το οποίο δεν υπήρχε ούτε εισήγηση από τη δημοτική αρχή ούτε σχέδιο απόφασης, σύμφωνα με τα οποία θα διεξαγόταν η συζήτηση και θα έβγαινε ένα τελικό ομόφωνο ψήφισμα για ένα τόσο σοβαρό θέμα που απασχολεί όλους τους κατοίκους της Τριφυλίας. Το απόγευμα της ίδιας ημέρας της συνεδρίασης λάβαμε στο ηλεκτρονικό ταχυδρομείο μας εισηγήσεις για 3 θέματα που θα συζητούνταν εκτός ημερήσιας διάταξης χωρίς να υπάρχει σχετική πρόσκληση και αιτιολόγηση για τη διαδικασία του κατεπείγοντος.

Από τον έλεγχο των εισηγήσεων των αρμόδιων επιτροπών των υπόψη θεμάτων διαπιστώθηκαν τα εξής:

Το υπ’ αριθ. 1ο θέμα (Τροποποίηση προϋπολογισμού Δήμου Τριφυλίας οικ. έτους 2021) είχε συζητηθεί στην αρμόδια Οικονομική Επιτροπή σε τακτική συνεδρίαση και όχι με τη διαδικασία του επείγοντος και στην εισήγηση της οποίας δεν φαίνεται το επείγον του θέματος. Άρα δεν υπήρχε λόγος να εισαχθεί στο Δημοτικό Συμβούλιο εκτός ημερήσιας διατάξεως.

Το υπ’ αριθ. 2ο θέμα (Γ’ κατανομή χρηματοδότησης ποσού 51.660 ευρώ για τις λειτουργικές ανάγκες των σχολείων πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης) συζητήθηκε στην αρμόδια Επιτροπή Παιδείας του δήμου σε τακτική συνεδρίαση όχι με τη διαδικασία του επείγοντος και στην εισήγηση της οποίας δεν φαίνεται το επείγον του θέματος. Άρα δεν υπήρχε λόγος να εισαχθεί στο Δημοτικό Συμβούλιο εκτός ημερήσιας διατάξεως. Σημειώνεται δε, ότι η κατανομή από το ΥΠΕΣ είχε γίνει από  20 Αυγ. 2021 και είχε στη διάθεσή της η δημοτική αρχή τον απαιτούμενο χρόνο για να φέρει το θέμα σε κανονική συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου.

Το υπ’ αριθ. 3ο θέμα αφορούσε στην πληρωμή προστίμων περίπου 1.000 ευρώ για έλεγχο ΚΤΕΟ οχημάτων του δήμου και τροχονομικές παραβάσεις, χωρίς να υπάρχει μία έστω πρόχειρη διοικητική εξέταση για να διαπιστωθεί εάν υπάρχει υπεύθυνος ή όχι και έτσι να αποφασίσει το Δημοτικό Συμβούλιο εάν θα πρέπει τα πρόστιμα να πληρωθούν από τις εισφορές των δημοτών της Τριφυλίας. Το θέμα εισηγήθηκε η Δ/νση Τεχνικών Υπηρεσιών και σύμφωνα με την εισήγηση δεν υπήρχε λόγος να εισαχθεί στο Δημοτικό Συμβούλιο εκτός ημερήσιας διατάξεως.

Τα ερωτήματα που γεννώνται μετά από τα παραπάνω είναι πολλά και θα έπρεπε ο κ. δήμαρχος να προβληματισθεί από αυτά και να προβεί στις απαιτούμενες ενέργειες για την ορθή λειτουργία του δήμου και των αρμοδίων οργάνων και επιτροπών του και όχι να καταφέρεται κατά των δημοτικών συμβούλων για να καλύψει την ανεπάρκεια της δικής του δημοτικής αρχής. Έχει παρατηρηθεί ότι αρκετές φορές τα εκτός ημερησίας διατάξεως θέματα του Δημοτικού Συμβουλίου είναι πολλά σε αριθμό, σε σχέση με αυτά της ημερήσιας διατάξεως των τακτικών συνεδριάσεων και αυτό δείχνει ότι δεν υπάρχει οργάνωση και συντονισμός ή ότι η δημοτική αρχή σκόπιμα δεν επιθυμεί τη σωστή λειτουργία του Δημοτικού Συμβουλίου, για να μην έχουν στη διάθεσή τους οι δημοτικοί σύμβουλοι τον απαιτούμενο χρόνο να επεξεργασθούν τα προς συζήτηση θέματα, με σκοπό να ληφθούν οι αποφάσεις που εξυπηρετούν τη δημοτική αρχή. Ο κ. Λεβεντάκης καταφέρθηκε κατά των δημοτικών συμβούλων και των επικεφαλής των παρατάξεων που είχαν διαφορετική άποψη από τη δική του, λαϊκίζοντας και λέγοντας ότι δεν μπορούν να λειτουργήσουν τα σχολεία ή να κινηθούν τα οχήματα του δήμου, αποκρύπτοντας έτσι τις δικές του αδυναμίες και των έμμισθων συνεργατών του, για τη μη σωστή οργάνωση, διοίκηση και λειτουργία του δήμου και του Δημοτικού Συμβουλίου. Ας φροντίσει ο κ. δήμαρχος να λειτουργεί το Δημοτικό Συμβούλιο σύμφωνα με τη σχετική νομοθεσία και τον κανονισμό λειτουργίας του και εάν το καταφέρει αυτό και με την παρουσία του φυσικά στις συνεδριάσεις, θα διαπιστώσει ότι το έργο του θα γίνει πιο εύκολο εάν πραγματικά επιθυμεί το διάλογο και την ανταλλαγή απόψεων και επιχειρημάτων. Για να συμβεί όμως αυτό θα πρέπει να κατανοήσει ότι το Δημοτικό Συμβούλιο είναι το ύψιστο όργανο διοικήσεως του δήμου με πολλές και σοβαρές αρμοδιότητες. Εμείς ως παράταξη δε θα δεχθούμε πλέον τη συζήτηση κανενός θέματος σε συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου εάν δεν είναι σωστά προετοιμασμένο και εάν δεν υπάρχει αρμόδιος εισηγητής ο οποίος θα εισηγείται το θέμα, θα είναι ενημερωμένος επ’ αυτού και θα μπορεί να δώσει τις απαραίτητες διευκρινίσεις και εξηγήσεις. Η περίοδος χάριτος και ανοχής τελείωσε. Όλες οι ενέργειές μας όπως μέχρι και σήμερα, θα διακρίνονται από σοβαρότητα και αίσθημα ευθύνης με απώτερο σκοπό το καλό του δήμου και των συνδημοτών μας. Αυτό το οφείλουμε στους συμπολίτες μας, οι οποίοι μας εμπιστεύτηκαν και μας τίμησαν με την ψήφο τους και έχουν την απαίτηση να παρεμβαίνουμε όπως και όπου απαιτείται μέσα στα πλαίσια των αρμοδιοτήτων μας.

Τελειώνοντας θα επισημάνω στον κ. δήμαρχο ότι οι επικεφαλής των παρατάξεων της αντιπολίτευσης δεν έχουν ταμπουρωθεί στα χαρακώματα της ανυπαρξίας τους, αλλά ενεργούν σύμφωνα με τα καθήκοντα και τις αρμοδιότητες που προβλέπονται από τη σχετική νομοθεσία. Και επειδή πιστεύουμε ότι καλύτερος κριτής είναι ο σωστά ενημερωμένος πολίτης, ας μεταδίδονται ζωντανά οι συνεδριάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου από την ιστοσελίδα του δήμου και τους πίνακες ανακοινώσεων που έχουν τοποθετηθεί στις πλατείες των πόλεών μας, για να έχουν πραγματική εικόνα, γνώση και άποψη οι νουν έχοντες συνδημότες μας».

 

Απάντηση Λεβεντάκη

 

Αμεση ήταν η απάντηση του δημάρχου Τριφυλίας Γιώργου Λεβεντάκη. “Οπως φάνηκε, εκ του αποτελέσματος, δε δύνασαι για τα δύσκολα”, απαντά μεταξύ άλλων ο δήμαρχος Τριφυλίας στον Ευστάθιο Ανδρινόπουλο.

Αναλυτικά αναφέρει: “Αφορμή για την παρούσα αποτελεί η χθεσινή επιστολή του δημοτικού συμβούλου κ. Ευστάθιου Ανδρινόπουλου, που δημοσιεύθηκε στα τοπικά ΜΜΕ. Σχετικά, λοιπόν, με αυτήν και προκειμένου οι πολίτες να έχουν πλήρη και σαφή γνώση, αλλά και την άποψη της άλλης πλευράς, απευθυνόμενος στον κ. Ανδρινόπουλο έχω να σχολιάσω τα επόμενα:

Χαίρομαι που μετά από πολύ καιρό σε βλέπω και πάλι να δραστηριοποιείσαι με τα κοινά, αγαπητέ φίλε Στάθη. Πάει πολύς καιρός από τότε που εγκατέλειψες τη θέση του εντεταλμένου συμβούλου μου για θέματα των Γαργαλιάνων και μαζί μ’ αυτήν, την ευκαιρία που είχες να αναλάβεις πρωτεύοντα ρόλο στα δρώμενα της πόλης σου. Αντιλαμβάνομαι, βέβαια, ότι πλησιάζει ο καιρός των εκλογών και η συμπεριφορά όλων σας, της αντιπολίτευσης, αλλάζει.

Φίλε Στάθη, εσύ πρώτος από όλους ξέρεις πολύ καλά την κατάσταση που παραλάβαμε σε ό,τι αφορoύσε στον βιολογικό καθαρισμό των Γαργαλιάνων. Τον πρώτο καιρό μαζί ήταν που πηγαίναμε στα υπουργεία, προσπαθώντας να διορθώσουμε τα αδιόρθωτα. Δε νομίζω να έχεις ξεχάσει τις δικές σου προσπάθειες να βρεις γραφεία που θα αναλάμβαναν τη διόρθωση της μελέτης του ΒΙΟΚΑ σύμφωνα με τις υποδείξεις της ΜΟΔ. Όπως και δεν πιστεύω να έχεις ξεχάσει τις υποσχέσεις που έδινες ότι, όταν με το καλό τελειώσουμε με την ένταξη του έργου, εσύ θα είσαι ο πρώτος που θα τους στείλεις όλους (αιρετούς και υπαλλήλους) στον εισαγγελέα για τα εγκληματικά λάθη(;) και την κατασπατάληση των χρημάτων του δήμου σε αχρείαστες μελέτες. Μήπως έχεις χάσει τον ογκώδη φάκελο που κουβαλούσες πάντα μαζί σου με τις επιστολές που μας είχε στείλει η εταιρεία που είχε αναλάβει παλιότερα την εκπόνηση μελέτης για τον ΒΙΟΚΑ, στην οποία αναφέρονταν συγκεκριμένα ονόματα ως υπαίτια της κατασπατάλησης χρημάτων του δήμου και ουσιαστικά της αχρήστευσης της μελέτης; Αν είναι έτσι σε δικαιολογώ, αν πάλι δε θέλεις να τα βάλεις με συντοπίτες σου εν όψει των εκλογών, σε αφήνω στην κρίση των συμπολιτών σου. Άλλωστε δεν αποτελεί μυστικό ότι ο λόγος που αποχώρησες τότε από τη σύμπραξη που είχαμε, ήταν γιατί εκείνη την περίοδο τα πράγματα με τον ΒΙΟΚΑ ήταν οριακά, με ορατό τον κίνδυνο να χάναμε το έργο. Εσύ έφυγες φοβούμενος μην αναλάβεις το κόστος της ήττας, εγώ όμως έμεινα με τους λίγους συνεργάτες μου μέχρι τέλους και δικαιώθηκα. Δε γνωρίζω αν σε έχουν ενημερώσει, αλλά τον βιολογικό τον εντάξαμε και εντός του μήνα προχωράμε με τις διαδικασίες δημοπράτησης. Στο επισημαίνω, γιατί δεν είδα να τοποθετηθείς για το γεγονός τρεις μήνες τώρα, όπως και δε σε είδα έξω από το γραφείο του εισαγγελέα να καταθέτεις κανένα έγγραφο. Πού είναι τα έγγραφά σου, Στάθη μου; Δώσ’ τα στη δημοσιότητα, όπως έλεγες ότι θα κάνεις. Εγώ ως όφειλα από τη θεσμική μου θέση τα έχω παραδώσει στη δικηγόρο του δήμου, η οποία βρίσκεται σε συνεργασία με εξειδικευμένο δικηγόρο της Αθήνας και αναμένεται να προβούν σε νομικές κινήσεις. Δε σε κατηγορώ που λιγοψύχησες μπροστά στο ενδεχόμενο να χάσουμε τον βιολογικό, ούτε που με εγκατέλειψες την πιο κρίσιμη στιγμή. Εχω μάθει πια, δύο χρόνια τώρα, πως έτσι φέρονται οι πολιτικάντηδες. Θα περίμενα, όμως, να είχες το θάρρος να μου αναγνωρίσεις την προσωπική επιτυχία της ένταξης του ΒΙΟΚΑ, γιατί εσύ Στάθη ξέρεις την αλήθεια. Εκτός και αν αποφάσισες, για καθαρά αντιπολιτευτικούς λόγους, να μην πεις την αλήθεια στον κόσμο με μόνο κριτήριο να σπιλώσεις την προσπάθειά μου και τα όσα μέχρι τώρα έχω καταφέρει στο δήμο. Είπαμε, πολιτική είναι αυτή...

Φίλε Στάθη, μου διεμήνυσες ότι η περίοδος χάριτος και ανοχής τελείωσε. Σε λάθος άνθρωπο και αργά θυμήθηκες να επιδώσεις τελεσίγραφο. Άλλωστε, ουδέποτε έτυχα τέτοιας περιόδου (ούτε και πρόκειται να συμβεί κάτι τέτοιο) από οιονδήποτε. Από την πρώτη ημέρα ανάληψης των καθηκόντων μου έχω γίνει δέκτης ουκ ολίγες φορές λυσσαλέας και άδικης κριτικής από την αντιπολίτευση, με μόνο σκοπό την παρακώλυση του έργου μου, έτσι ώστε να μην κάνω πράξη το όραμα που έχω για την Τριφυλία. Μετά από δύο χρόνια στο τιμόνι του δήμου έχω δώσει δείγματα γραφής βάσει όλων αυτών που έχουν γίνει, αλλά και όλων εκείνων που σκέφτομαι, σχεδιάζω και πρόκειται να γίνουν στην Τριφυλία.

Αν δεν το γνωρίζεις... Η συζήτηση θεμάτων εκτός ημερήσιας διάταξης προβλέπεται στον κανονισμό λειτουργίας του δήμου. Όλα τα χρόνια, από συστάσεως του νέου δήμου, έχει γίνει χρήση της δυνατότητας αυτής κατά κόρον από όλες τις δημοτικές αρχές. Αν κόπτεσθε, εσύ και η υπόλοιπη αντιπολίτευση (με την οποία έχεις πλέον συστρατευθεί) να κάνετε σωστά τη δουλειά σας, καλό θα ήταν να πατάτε πού και πού στο Δημαρχείο και να ενημερώνεστε από τις υπηρεσίες, για τη λειτουργία του δήμου, την πορεία των έργων και, κυρίως, τον αριθμό αυτών που βρίσκονται σε εξέλιξη. Έργων σαν και αυτό που ολοκληρώθηκε πριν λίγο καιρό στους Γαργαλιάνους. Ελπίζω, από αυτό και μόνο το έργο, να κατάλαβες και εσύ, όπως και οι υπόλοιποι συντοπίτες σου (πρώην δήμαρχοι, αντιδήμαρχοι Τεχνικών Υπηρεσιών και διευθυντές Τεχνικών Υπηρεσιών), πόσο ανεπαρκείς υπήρξατε για τον τόπο σας για 30 και πλέον έτη. Καθότι κάθε χρόνο αφήνατε στο έλεος του Θεού τα καταστήματα, όπως και τα παρακείμενα σπίτια στην πόλη, με αποτέλεσμα αυτά να πλημμυρίζουν, χωρίς να κάνετε γι’ αυτό την παραμικρή ενέργεια. Μάθε(τε) λοιπόν ότι αυτό το έργο έγινε επί των ημερών μου με πολύ μικρό κόστος για το δήμο και χαίρει της αναγνώρισης όλων.

Και κάτι τελευταίο... Αν περιμένεις να ασκείς τα καθήκοντά σου ως αντιπολίτευση από τον καναπέ σου και διαβάζοντας εισηγήσεις, φίλε Στάθη, το έχεις χάσει το παιχνίδι. Είναι εύκολη υπόθεση η άσκηση αντιπολίτευσης και προσπάθησε, τουλάχιστον, γι' αυτήν... Γιατί, όπως φάνηκε εκ του αποτελέσματος, δε δύνασαι για τα δύσκολα! Φιλικά...”.


NEWSLETTER