Τετάρτη, 22 Σεπτεμβρίου 2021 20:22

Προς έγκριση η σύμβαση για την ανασκαφή στην Υπαπαντή

Γράφτηκε από την
Προς έγκριση η σύμβαση για την ανασκαφή στην Υπαπαντή

 

Τη σύναψη της προγραμματικής σύμβασης πολιτισμικής ανάπτυξης, για τη σωστική ανασκαφή της αρχαιολογικής έρευνας στην περιοχή της πλατείας Υπαπαντής, πρόκειται να εγκρίνει η Οικονομική Επιτροπή του Δήμου Καλαμάτας μεθαύριο Παρασκευή στη 1 το μεσημέρι, με τηλεδιάσκεψη.

Να υπενθυμίσουμε ότι σε πρόσφατες δηλώσεις του ο δήμαρχος Θανάσης Βασιλόπουλος εκτίμησε ότι μέσα στο 2021, εκτός απροόπτου, θα ξεκινήσουν οι ανασκαφικές εργασίες για τα αρχαία στην πλατεία της Υπαπαντής.

Απαντώντας σε ερώτηση για την υπόθεση των αρχαίων, ανέφερε ότι ζήτησε από την υπουργό Πολιτισμού και πέτυχε να είναι ο ίδιος μέλος της επιτροπής παρακολούθησης της προγραμματικής σύμβασης για την ανασκαφή, οπότε θα είναι αυτός επικεφαλής της επιτροπής και όχι η προϊσταμένη της Εφορείας Αρχαιοτήτων.

Τη σύμφωνη γνώμη του για τη σύναψη προγραμματικής σύμβασης με τον Δήμο Καλαμάτας, για την αρχαιολογική έρευνα στην περιοχή της πλατείας Υπαπαντής, έχει εκφράσει εγγράφως το υπουργείο Πολιτισμού. Συμφωνία που ανοίγει το δρόμο για την ανασκαφή των αρχαίων στη Ν/Α πλευρά της πλατείας Υπαπαντής και σε τμήμα της οδού Χρυσοστόμου Θέμελη.

Με το υπ’ αριθμ. πρωτ. 405983/27-08-2021 έγγραφό του προς το δήμο το υπουργείο εκφράζει τη σύμφωνη γνώμη του για τη σύναψη της προγραμματικής σύμβασης, ενώ από το γραφείο της υπουργού Λίνας Μενδώνη απεστάλη επίσης, κατόπιν νομικού ελέγχου, το σχέδιο της σύμβασης πολιτισμικής ανάπτυξης, προκειμένου να προχωρήσουν οι απαιτούμενες διαδικασίες και εγκρίσεις.

Να αναφέρουμε ότι ο Δήμος Καλαμάτας θα πληρώσει από δικούς του πόρους την ανασκαφή των αρχαίων της Υπαπαντής, συνολικού ποσού 182.000 ευρώ, με πρόβλεψη για διάθεση 90.000 ευρώ από τον φετινό προϋπολογισμό.

 

ΑΛΛΑ ΘΕΜΑΤΑ

Στη μεθαυριανή συνεδρίαση η Οικονομική Επιτροπή, μεταξύ άλλων θεμάτων, αναμένεται να εγκρίνει: Τη σύναψη προγραμματικής σύμβασης μεταξύ του δήμου, του ΕΛΚΕ - ΕΜΠ και της “Ανάπλαση Αθήνας Α.Ε.”, για την εκπόνηση ερευνητικού προγράμματος, με τίτλο “Ποσοτικές μέθοδοι και δράσεις για την εκτίμηση και ενίσχυση της ελκυστικότητας και της προσβασιμότητας του δημοσίου χώρου του Δήμου Καλαμάτας”. Την αποδοχή δωρεάς προϊόντων. Την παράταση προθεσμίας εκτέλεσης του έργων εργασιών για τη δημιουργία ραμπών ΑΜΕΑ και αποκατάστασης-βελτίωσης κύριου οδικού δικτύου κοινοτήτων Ταϋγέτου, που επλήγησαν από τη θεομηνία της 7-9-2016. Τη χορήγηση υποτροφιών σε μαθητές/τριες Δημοτικών Σχολείων, που διαμένουν στην Κοινότητα Αλωνίων, σχολικού έτους 2020-2021, από το κληροδότημα “Ανδρέα Γκρέτσα”.


NEWSLETTER