Κυριακή, 26 Σεπτεμβρίου 2021 09:19

Εγκριση σύμβασης για ανασκαφή στην Υπαπαντή

Γράφτηκε από τον
Εγκριση σύμβασης για ανασκαφή στην Υπαπαντή

 

Τη σύναψη της προγραμματικής σύμβασης πολιτισμικής ανάπτυξης για τη σωστική ανασκαφή της αρχαιολογικής έρευνας στην περιοχή της πλατείας Υπαπαντής, τους τρόπους και τις διαδικασίες υλοποίησης της συμφωνίας αυτής, ενέκρινε ομόφωνα η Οικονομική Επιτροπή του Δήμου Καλαμάτας, με τηλεδιάσκεψη.

Ο προϋπολογισμός του έργου που θα χρηματοδοτηθεί από τον δήμο, είναι 182.000 ευρώ, ποσό που μπορεί να αυξηθεί έως 10%, μετά από σύμφωνη γνώμη της επιτροπής παρακολούθησης της προγραμματικής σύμβασης και εφόσον απαιτείται, προκειμένου να αποφευχθεί καταχρηστική αύξηση του αρχικού προϋπολογισμού.

Στόχος της σύμβασης του υπουργείου Πολιτισμού, της Περιφέρειας Πελοποννήσου και του δήμου, που έχει 9 μήνες διάρκεια, είναι η εκτέλεση επειγουσών ανασκαφικών εργασιών και η διενέργεια έρευνας στη νότια  - νοτιοανατολική περιοχή της πλατείας της Υπαπαντής για την αποκάλυψη και ανάδειξη των αρχαιοτήτων, που είχαν ήδη εντοπιστεί κατά το παρελθόν. Επιπλέον, θα επεκταθεί η ανασκαφική έρευνα επί της οδού Χρυσοστόμου Θέμελη, όπου είχαν κατά το παρελθόν αποκαλυφθεί οικοδομικά λείψανα, σε συνεργασία με τον Δήμο Καλαμάτας, προκειμένου να γίνουν όλες οι απαραίτητες ενέργειες για τις απαιτούμενες κυκλοφοριακές ρυθμίσεις. Μετά την ολοκλήρωση των ερευνών θα υποβληθεί από την Εφορεία Αρχαιοτήτων Μεσσηνίας στις συναρμόδιες διευθύνσεις του υπουργείου Πολιτισμού, πρόταση διαχείρισης των αποκαλυφθεισών αρχαιοτήτων, προκειμένου να εγκριθούν από τα αρμόδια όργανα του υπουργείου.

Ο αντιδήμαρχος Νίκος Μπασακίδης έκανε λόγο για δυσπιστία στο οικονομικό σκέλος και στο χρονοδιάγραμμα υλοποίησης, καθώς και για κυκλοφοριακά προβλήματα από την ανασκαφή στη Χρυσοστόμου Θέμελη.

“Χαίρομαι που υπάρχει η προγραμματική σύμβαση”, είπε ο επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας Βασίλης Κοσμόπουλος και ευχήθηκε “να υπογραφεί το συντομότερο και να ξεκινήσουν οι εργασίες”. Ζήτησε να είναι αυτός αναπληρωματικό μέλος του δημάρχου στην επιτροπή παρακολούθησης, αίτημα που έμεινε σε αναμονή για το αν θα γίνει αποδεκτό από τον δήμαρχο.

“Είμαστε οι πρώτοι που είπαμε μαζί με την ανάπλαση της πλατείας να γίνει και η ανασκαφή”, ανέφερε ο επικεφαλής του “Πρότυπου Δήμου” Βασίλης Τζαμουράνης, δηλώνοντας θετικός κι έψεξε τον αντιδήμαρχο και τη δημοτική αρχή που δηλώνουν ότι αντιμετώπισαν το θέμα με τη δέουσα σοβαρότητα, αφήνοντας αιχμή για τις μειοψηφίες πως δεν έκαναν το ίδιο.

Να υπενθυμίσουμε ότι σε πρόσφατες δηλώσεις του ο δήμαρχος Θανάσης Βασιλόπουλος εκτίμησε ότι μέσα στο 2021, εκτός απροόπτου, θα ξεκινήσουν οι ανασκαφικές εργασίες για τα αρχαία στην πλατεία της Υπαπαντής.

Απαντώντας σε ερώτηση για την υπόθεση των αρχαίων, ανέφερε ότι ζήτησε από την υπουργό Πολιτισμού και πέτυχε να είναι ο ίδιος μέλος της επιτροπής παρακολούθησης της προγραμματικής σύμβασης για την ανασκαφή, οπότε και θα είναι αυτός επικεφαλής της επιτροπής και όχι η προϊσταμένη της Εφορείας Αρχαιοτήτων.

Γ.Σ.


NEWSLETTER