Δευτέρα, 04 Οκτωβρίου 2021 12:04

Δύο προτάσεις

Γράφτηκε από την

Γράφει ο Γιώργος Σπυρόπουλος

Δύο προτάσεις για:
- τη στήριξη της εμπορικότητας,
- την αντιμετώπιση του κυκλοφοριακού προβλήματος και
- τη βελτίωση της καθημερινότητας του πολίτη στην πόλη της Μεσσήνης

Με την ευκαιρία της πρόσφατα (6/9/2021) δημοσιοποιημένης (της, από 12/7/2021) επιστολής του Εμπορικού Συλλόγου Μεσσήνης, προς το δήμαρχο Μεσσήνης, σχετικά με τις προτεινόμενες παρεμβάσεις βελτίωσης & ανάδειξης της εμπορικότητας του εμπορικού κέντρου της πόλης της Μεσσήνης (με αφορμή τις παρεμβάσεις που θα γίνουν από το Δήμο Μεσσήνης στα πλαίσια του έργου “Ανοικτό κέντρο εμπορίου Μεσσήνης (Mall)”), έχουμε να καταθέσουμε στο δημόσιο διάλογο, τα εξής:
Θεωρούμε ότι οι προτάσεις του Εμπορικού Συλλόγου βρίσκονται στη σωστή κατεύθυνση - να θυμίσουμε ότι ανάλογη συζήτηση είχε αναπτυχθεί με δική μας πρωτοβουλία και στα πλαίσια της ομάδας μας «Τα του Δήμου μας (Δήμος Μεσσήνης)». Σαφώς η θέση του Εμπορικού Συλλόγου είναι πιο τεχνοκρατική, αφού από τη φύση της επαγγελματικής καθημερινότητας γνωρίζει από πρώτο χέρι τις ανάγκες και τις λύσεις που απαιτούνται.
Συνεισφέροντας σε αυτή τη συζήτηση, πάντα ως ενεργοί δημότες, καταθέτουμε δύο σχετικές προτάσεις στη δημόσια κρίση & διαβούλευση:
(1η πρόταση). Δικό μας όραμα & αναγκαιότητα για την τόνωση της επιχειρηματικότητας της πόλης (που αποτελεί και τον πυρήνα της εμπορικότητας όλου του Δήμου μας) αποτελεί η μετατροπή της οδού Δημ. Κούτσικα (πρώην Μπούκας) και των οδών που περικλείουν το Πάρκο (ιστορικό Ρολόι – κεντρική πλατεία) σε μία νέα και καλύτερη "οδό Αριστομένους" (Καλαμάτας).
Κάνοντας ένα βήμα περισσότερο, στο κάδρο της εμπορικής αξιοποίησης – ανάπλασης πρέπει να μπει οπωσδήποτε και η λεωφόρος Εθν. Μακαρίου / Ε.Ο. Πύλου με τις δύο κατευθύνσεις της, ειδικά όταν φτιαχτεί η νέα εθνική οδός που θα παρακάμπτει το εντός της Μεσσήνης κομμάτι της. Σε αυτό το σημείο να επιστήσουμε την προσοχή για τον ορατό κίνδυνο πλήρους κατάρρευσης της επιχειρηματικότητας της περιοχής αυτής, ως θύμα των ψεύτικων προεκλογικών υποσχέσεων στους επαγγελματίες της Εθν. Μακαρίου ότι η νέα εθνική οδός θα διατρέχει (με διαπλάτυνση μόνο) την υπάρχουσα οδό – η λύση όμως που τελικά επιλέχτηκε (δεν είναι επί του παρόντος να τοποθετηθούμε στο αν είναι και η ορθότερη!) είναι η νέα εθνική οδός να παρακάμπτει τη Μεσσήνη σε αυτό το τμήμα και να αφήνει επιχειρηματικά έκθετους τους επαγγελματίες και ιδιοκτήτες της και πολιτικά έκθετη την παρούσα δημοτική αρχή (που «ανέκρουσε πρύμναν» των προεκλογικών της υποσχέσεων, αφού πρώτα αφαίμαξε την δεξαμενή ψήφων αυτών που τώρα πλέον διαμαρτύρονται). Αρκεί να θυμίσουμε τις έντονες διαφωνίες και τη σχετική αρθρογραφία κατοίκων, ιδιοκτητών & επιχειρηματιών της περιοχής σχετικά με τις ψεύτικες προεκλογικές υποσχέσεις που είχαν από τον τωρινό δήμαρχο, όσο αυτός ήταν αντιπολίτευση / κατακεραύνωνε δε τον προηγούμενο δήμαρχο για ανειλικρίνεια & εν κρυπτώ άσκηση πολιτικής επί του θέματος!
Η οδός Δημ. Κούτσικα αποτελεί βραχίονα και στρατηγικής σημασίας της όποιας συνολικής ανάπλασης και σοβαρής στήριξης της εμπορικής δραστηριότητας της πόλης (με ταυτόχρονα οφέλη την αντιμετώπιση του κυκλοφοριακού προβλήματος, αλλά και την αναβάθμιση της ποιότητας στην καθημερινότητα κατοίκων και επισκεπτών). Αυτή τη στιγμή στην οδό Δημ. Κούτσικα επικρατεί ένα κυκλοφοριακό κομφούζιο κατά τις ώρες (εμπορικής) αιχμής - αυτό πρέπει να αλλάξει άμεσα (δεν είναι απλά θέμα τόνωσης της εμπορικότητας, αλλά της ίδιας της ποιότητας ζωής)!
Απαραίτητη λοιπόν η επέκταση των πεζοδρομίων στην οδό Δημ. Κούτσικα (το προτείνει και ο Εμπορικός Σύλλογος) όμως η αντιμετώπιση της παράνομης, "έστω για λίγο", στάθμευσης επί αυτής της οδού, με τον οργασμό των εμπορικών δραστηριοτήτων της, θα είναι όνειρο θερινής νυκτός! Πόσο μάλιστα αν, λόγω της επέκτασης των πεζοδρομίων (που θα καλύψουν πλήρως το χώρο στάθμευσης της οδού), θα χωράει ίσα - ίσα ένα αυτοκίνητο ανά κατεύθυνση!
Τι προτείνουμε: πλήρη μονοδρόμηση της Δημ. Κούτσικα, με μεγάλες διαπλατύνσεις πεζοδρομίων και αναπλάσεις (δέντρα, καθίσματα, ποδηλατοδρόμος, wi-fi, υποδομές σε πλούσιο φωτισμό & ύδρευση, δραστηριότητες πολιτισμού και διασκέδασης κλπ) Να μετατραπεί σε χώρο που ο καθένας θα θέλει να κάνει τη βόλτα του και να χαίρεται / σε ένα τέτοιο περιβάλλον θα είναι ευχαρίστησή του να κάνει τις αγορές (& τις επενδύσεις) του.
Το πρότυπο αυτό να επεκταθεί και στους χώρους των ήδη μονοδρομημένων οδών που περικλείουν το Πάρκο - Πλατεία της πόλης. Φυσικά, ό,τι φτιάχνεται θέλει συντήρηση και σωστή διαχείριση, με ευθύνη της δημοτικής αρχής (έργα, συντηρήσεις, αστυνόμευση κατά της παραβατικότητας και της παράνομης τροχονομίας, αντιμετώπιση της ηχορύπανσης κλπ), των εμπόρων - καταστηματαρχών (να αγκαλιάσουν αυτή την προσπάθεια, αφού ουσιαστικά στοχεύει στην αύξηση των εσόδων - κερδών τους), αλλά και των ιδιοκτητών των ακινήτων της περιοχής αφού θα αυξηθεί η πραγματική αξία καταστημάτων, οικιών και ενοικίων.
Σε ένα δεύτερο επίπεδο: καλύτερος επαγγελματισμός ως προς τη "συμπεριφορά" (εδώ περιλαμβάνονται πολλά, από τον τρόπο εξυπηρέτησης του πελάτη, τις ανταγωνιστικές τιμές / προσφορές, την ποιότητα κλπ μέχρι και την προσωπική συνεισφορά στην εμπορικότητα άλλων κλάδων του τόπου μας, από τον καθένα μας). Το πρόβλημα στη μονοδρόμηση της Δημ. Κούτσικα είναι "ποια θα είναι η αντίθετη κατεύθυνση κυκλοφορίας των οχημάτων, αφού δεν υπάρχει παράλληλος και ευθύς (άνετος) δρόμος".
Σε αυτό υπάρχουν πολλές προτάσεις (μερικές από αυτές έχουν ήδη δημοσιοποιηθεί) - αλλά ας το αφήσουμε στους ειδικούς. Πρώτα από όλα απαιτείται η εκπόνηση των σχετικών κυκλοφοριακών μελετών!
(2η πρόταση). Τη μεγαλύτερη έκταση των επιχειρημάτων του Εμπορικού Συλλόγου καλύπτει η πρόταση για το «άνοιγμα» της κεντρικής πλατείας ως χώρος στάθμευσης των αυτοκινήτων (κάτι που γινόταν μέχρι την ανάπλασή της το 2004). Η αναγκαιότητα δηλαδή της (ελεγχόμενης) στάθμευσης εντός της πλατείας, κατά τις εμπορικές ώρες. Σε αυτή την πρόταση υπάρχει ισχυρός αντίλογος, τον οποίο και ο ίδιος ο Σύλλογος στην επιστολή του αναγνωρίζει και περιγράφει. Το πρόβλημα επιτείνεται με την εντελώς εσφαλμένη διαχείριση της ελεγχόμενης στάθμευσης από τη δημοτική αρχή (δημοτική αστυνομία), ένα θέμα που προέκυψε μέσα από τις συζητήσεις μας με επιχειρηματίες της περιοχής (αφού, αλλιώς τους την υποσχέθηκαν και αλλιώς την εφαρμόζουν).
Δική μας πρόταση (αφού η λύση της υπογειοποίησης χώρων στάθμευσης, τουλάχιστον αυτή την περίοδο, είναι πρακτικά αδύνατη από πλευράς χρηματοδότησης) θα ήταν να λυθεί το πρόβλημα δημιουργώντας «χώρους στάθμευσης τσέπης», σε αντιστοιχία με τα «πάρκα τσέπης» που αυτή την περίοδο κατακλύζουν τις πόλεις όλης της χώρας, μέσα από ευρωπαϊκά προγράμματα χρηματοδότησης (τρανό παράδειγμα η εμπειρία της Καλαμάτας, για τη Μεσσήνη ούτε λόγος φυσικά!). Δηλαδή, σχετικά μικροί χώροι στάθμευσης διασκορπισμένοι σε όλο τον πολεοδομικό ιστό της πόλης - εκεί που υπάρχει πραγματική ανάγκη.
Με αυτό τον τρόπο θα υπάρξει επίλυση του (επί 17 ετών) έντονου κυκλοφοριακού προβλήματος και της δυσκολίας στάθμευσης (με τη συνακόλουθη διαρροή αυτοκινητιστών – πελατών σε άλλες περιοχές, εκτός Μεσσήνης). Έτσι, θα τονωθεί η εμπορική κίνηση και η επιχειρηματικότητα, όμως και για το Δήμο θα υπάρξουν επιπλέον οφέλη, όπως η ανταποδοτικότητα (μέσω της ελεγχόμενης στάθμευσης, της ενοικίασης κοινόχρηστων χώρων για εμπορική εκμετάλλευση από τους επιχειρηματίες κλπ) αλλά και αξιοποίηση κενών δημοτικών οικοπέδων που τώρα είτε μένουν ανεκμετάλλευτα, είτε αποτελούν εστίες επικινδυνότητας, παραβατικότητας, υγειονομικής μόλυνσης - ή κτηρίων που είναι ετοιμόρροπα (& άκρως επικίνδυνα για τη δημόσια υγεία & ασφάλεια) και (είναι ή) μπορούν να περιέλθουν στην ιδιοκτησία ή στη χρήση (παραχώρηση, δωρεά κλπ) του Δήμου.
Όμως, για ακόμα μία φορά, μαθαίνουμε, ότι η παρούσα δημοτική αρχή αρκείται στα βεβιασμένα «πασαλείμματα». Τρέχοντας να προλάβει τον ίσκιο της, χάνει την ουσία της αναπτυξιακής προοπτικής της πόλης και του δήμου γενικότερα. Για παράδειγμα, κατά δήλωσή της, δεν έχει κάνει ούτε μία κυκλοφοριακή μελέτη για την πόλη της Μεσσήνης, παρά το μεγάλο κυκλοφοριακό χάος που αντιμετωπίζει καθημερινά! Κατά τα άλλα επείγεται να προβεί σε λύσεις «ημίμετρα – μισής ανάπλασης» που θα υποθηκεύσουν την περιοχή για πολλά χρόνια. Με το να ανακατασκευάσει τα ήδη υπάρχοντα πεζοδρόμια στην οδό Δημ. Κούτσικα, διατηρώντας ως έχει το κυκλοφοριακό κομφούζιο και βαπτίζοντάς το «ανάπλαση» δεν είναι παρά ψευδαίσθηση επίλυσης του προβλήματος. Είναι προφανές ότι της λείπει το όραμα & το σθένος για το αναπτυξιακό μέλλον της πόλης και του Δήμου της Μεσσήνης!